Képregényfilmes rajzszakkör: Batman 3, Pókember 1

A „Folytassuk az elfeledett rovatainkat” mozgalom keretében ismét hoztam nektek néhány, rajongók által készített avagy manipulált filmposztert. Ezúttal sem ússzátok meg azonban, hogy csak simán megnézegethessétek a képeket, rátok tukmálom ugyanis megalapozott véleménynek álcázott, öncélú büffentéseimet is. Kattintani ér:

(Mindig érdemes rákattintani a képekre, hátha megjelennek nagy méretben!)

Batman 3

Amint lesz hivatalos bejelentés a WB részéről, külön rovatot indítok majd a projekt követésére, hiszen remélem, legalább ti is annyira várjátok a folytatást, mint én. Már most hatalmas a hiszti a film körül, pedig a premier csak 2012 nyarára várható. Bár a Warner végtelen türelméről tett tanúbizonyságot a rendező, Chris Nolan felé, nem hinném, hogy ennél tovább várnának arra, hogy a művészúr elhatározza önmagát. Megbízható források azt írták, a napokban születik a megállapodás a stúdió és a rendező között, és Nolan következő filmje, az Inception kampányának indulásakor megtörténik a hivatalos bejelentés. Ezt igazolja, hogy hasonlóan jártak el a Batman: Kezdődik! után, mikor a Tökéletes trükk promója közben világgá kürtölték a Sötét Lovag várható premierjének dátumát, és a film címét is, majd nem sokkal később Ledger is színre lépett.
A sajtó ontja magából a durvábbnál durvább marhaságokat a castingot illetően, az IGN csinált ebből is egy jó kis toplistát.

Ami újra felkavarta az állóvizet a napokban, az Joker újracastingolásának kérdése. A stúdió a film korai stádiumában két folytatáson gondolkozott, és David S. Goyer ennek megfelelően írt két forgatókönyvvázlatot. E verzió szerint Harvey csak a harmadik részben változott volna Két-arccá, méghozzá Joker saját kezűleg sebesítette volna meg saját tárgyalásán, ahol ő a vádlott, Dent pedig az ügyész. Nolan azonban csak egy folytatásról volt hajlandó tárgyalni, így a második könyv ment a kukába, és az elsőt is alaposan átírták. A rendező egyébként többször hangoztatta, micsoda hiba volt Burton részéről a ’89-es filmben megölni a bohócot, mert így teljesen elvész a karakter lényege, hiszen Joker Batman örök nemezise, a tökéletes ellenpárja, aki azért született, hogy Batman sohase akaszthassa szögre köpenyét. Mélyen egyetértek. Bár a történtek ismertében ez igen ironikus, így utólag.

Elsőre furcsa belegondolni, hogy ilyen hamar bárki megpróbálna Ledger oscar-díjas alakításának nyomdokába lépni. Azonban nehezen képzelhető el egy forgatókönyv, mely a Sötét Lovag közvetlen folytatása lesz, Joker azonban nem szerepel benne. Mégis melyik gothami gonosztevő tehetné legalább annyira izgalmassá a cselekményt, mint maga a bűn bohóchercege? Mit lehet hát tenni? A Gladiátorban alkalmazott technikát használva digitalizálni Ledgert? Én inkább a recastingra szavazok, és szerintem a stúdió is ezen a véleményen lesz. Ez válthat ki egyedül komoly sajtóérdeklődést, mellyel megközelíthetik a Sötét Lovag körül kialakult hájpot. A tippem Daniel Day-Lewis.

Ha nekem kéne megírni a harmadik rész szkriptjét, én bizony Miller klasszikusát, a The Dark Knight Returnst adaptálnám. Egy öreg Joker gond nélkül újracastolható, legalább olyan ideális alapanyag lenne, mint a Batman: Kezdődik! esetében a szintén Miller által írt Batman: Első év. Arról nem is beszélve, hogy egyedül a TDKR monumentalitása überelhetné a Sötét Lovagot, márpedig annyi biztos, hogy emelni kell a tétet, a bukást elkerülendő. Eme ötletemmel csak annyi a problémám, hogy egy őszre festett Christian Bale hülyén festene, lecserélni pedig nem lehet, hiszen egyedül ő az egyetlen biztos visszatérő, köti a szerződés. Másrészt Zack Snyder már elkotyogta, hogy amint Nolan végzett a frencsájzzal, ő nagyon szívesen elkészítené a fönt említett Miller-mű megfilmesítését. Én pedig nagyon szívesen megnézném!

Ha nem ezt az utat választja Nolan, alaposan át kell gondolnia, elkészíti-e a harmadik epizódot Goyer és az öccse már meglévő ötlete alapján, ami egy olyan főgonoszt szerepeltet, aki még élőszereplős filmben nem volt látható. De vajon ki lehet az?

Pókember 1

Erről a produkcióról jóval kevesebb mondandóm van, én azonban sokkal bizakodóbb vagyok az Ultimate univerzum Pókemberét vászonra adaptáló reboottal kapcsolatban, mint a rajongók többsége, akik különböző fórumokon vitáznak a kérdésről. Magam nem is értem a felháborodás okát, hiszen a Raimi-féle frencsájz forgatókönyve is rengeteget merített a 2001-ben útjára indított újvilági kalandokból. Ráadásul az első film egyáltalán nem használta ki a lehetőséget abban a konfliktusban, amit Peter kettős élete jelent középiskolásként. „A nagy erő nagy felelőssége jár” mottó ráadásul új töltetett kapott Bendis által; az író tolmácsolásában a tini Peter számára ez a nagy erő olyan felelősséggel jár, amivel ilyen korban szinte képtelenség megbirkózni.

Sok jót nem tudnék elmondani az első három filmről, nagyjából egyformán gyengének tartom mindhármat, az azonban kétségtelen, hogy Tóbiást és Kristen Dunstot leszámítva a casting remek munka volt. Ebbe a bejegyzésbe illesztett poszter csak amiatt szerepel, mert pártolom az ötletet, hogy Emma Stone legyen az új Mary Jane! Már a Superbadben és a Meztelen dobosban is bájos volt, a Zombielandben azonban levett a lábamról, így én rá szavazok!

Élvezettel figyelem, mikor jelentik majd be, hogy Morbius lesz a film főgonosza. Valósággal elszabadulna a káosz a marvel és póki rajongói fórumain, ha a tinédzser hálószövő egy tinivámpíros moziban térne vissza. Nem róhatjuk meg azonban a stúdiót, ha twiglighti babérokra vágyik. Más kérdés, hogy ami divatos ma, divatos lesz-e két év múlva is. Ezt érdemes mérlegelnie a forgatókönyvírónak, producereknek.

E két filmet egyébként azért választottam témaként, mert mindkettő premierjét 2012 nyarára ígérte a forgalmazó. Hatalmas vetélkedés veheti majd kezdetét, igazi kard ki kard lesz, mikor a Marvel studios (avagy a Columbia pictures) és a Warner keményen összecsap. A Sötét Lovag alaposan lealázta a Pókember 3-at a mozikasszáknál, meglátjuk, ilyen kiélezett versenyhelyzetben ki bizonyul erősebbnek. Én azt jövendölöm, Nolan visszatérése lesz az adott év legnagyobb durranása, folytatva az elmúlt évek statisztikáját, az all-time lista élére is áll majd, valamint végleg forradalmasítja a 3D Imax technikát, messze maga mögött hagyva Mark Webb Pókembert.