Képregények Galaxisa: Útikalauz

Képregények Galaxisa címmel nyílt kiállítás hét magyar képregényrajzoló munkáiból, október 27-én csütörtökön, a budapesti Gregersen Art Pointban a cARTc szervezésében. A tárlatról Balázs Tamás tudósít:

A  kiállítást Janicsek Alexandra kurátor nyitotta meg: kitért a kiállítás hét rajzoló eléggé eltérő stílusú műveit összefogó tematikájára, és ez nem más, mint az utazás. Ezután a hét művész és műveik bemutatása következett, kicsit következetlenül, néha névvel, néha név nélkül. A helyszínválasztás szerintem remek, tágas, fényes teremben láthatóak a kiállított munkák, körben a falakon, a megnyitón szép számban összegyűlt vendégek viszonylag kényelmesen megtekinthették az alkotásokat. Talán Göndöcs Gergely néhány munkája volt nehezen látható, mert ezek pont az egyik sarokban kaptak helyet, így maximum egy-két ember tudta nézni őket egyszerre. A többi alkotásnál nem volt jellemző, hogy várakozni kellett volna.

lenard1

fotó: Lénárd László

Úgy vettem észre, hogy a rendezésnél a változatosság volt a fő szempont, ami jó döntésnek bizonyult, vizuálisan jól eltagolódtak egymástól a művészek munkái, a különböző méretben és formációkban elrendezett képregényoldalak és különféle nagyítások jól mutattak a falakon. Amit rossz megoldásnak tartok, hogy az alkotók nevei a fehér falra vannak feltüntetve, vékony grafit ceruzával. Közelről is elég nehezen olvasható és esztétikailag sem mutatott jól.

A következőkben egyesével kitérek az alkotókra és kiállított műveikre, a kiállítás elrendezésének sorrendjében.

lenard2

fotó: Lénárd László

Németh Gábor valós utazásokon alapuló munkáin keresztül a világ távoli pontjai elevenednek előttünk. A rajzok és színek különleges hangulatot festenek, szinte olyan érzésünk van, mintha egy dokumentumfilm és művészfilm finom elegyét szemlélnénk.

Egy éles váltással Göndöcs Gergely szarkasztikus csattanókat tartalmazó rajzai következnek. A kedves rajzok és a hozzájuk tartozó poénok egyszerre nyitják fel a szemünk és vágnak gyomorszájon, nevettetnek meg és gondolkodtatnak el.

lenard3

fotó: Lénárd László

Felvidéki Miklós művei a dzsungelbe és az űrbe is elkalauzolnak minket, illetve egy izgalmas küzdelem jelenete is megelevenedik.

Hegedűs Márton alkotásaiban egy poszt-apokaliptikus road movie-ra emlékeztető autós száguldás elevenedik meg, de az ifjú Rejtő Jenő kalandjaiból is kapunk egy kis szeletet.

Gyönyörű, élénk színekkel megfestett, fegyveresekkel teli, kegyetlen világ képe rajzolódik ki Futaki Attila művein keresztül.

Fotó: Lénárd László

Oravecz Gergely fekete-fehér, erős hangulatfestő rajzai és szövegei voltak a személyes kedvenceim a kiállításon. A legtöbb művében főleg a szöveg dominál, de ugyanolyan hatásos az Egy gondolat körülrajzolása című szöveg nélküli munkája is.

Végül, de nem utolsó sorban Elekes Áron science fiction világába csöppenünk, ahol egy izgalmas szökés zajlik éppen. A WYNTER című képregényhez készült, mozi stílusú plakátok, akárcsak maga a képregény, profi és impozáns munkák.

Összességében az utazást, mint választott tematikát, eléggé erőltetettnek éreztem. Bizonyos művek tényleg az utazásról szóltak, de néhány mű nem kapcsolódott az utazáshoz, még akkor sem, ha az utazást tágabb, spirituális értelemben értelmezzük. Igaz, az alkotók és műveik eltérő stílusa és témája miatt nem is lehet olyan tematikát találni, amelybe az összes mű beleillene. Ez igazából előny is, mert így egy igazán változatos és üdítő csokrot kapunk, hét tehetséges magyar képregényművész alkotásaiból.

A kiállítás november 19-ig megtekinthető, a kiállított művek megvásárolhatók a Gregersen Art Pointban (1093 Budapest, Lónyay utca u. 31.)

Balázs Tamás