Képregények: A DC Comics története

Ma délután kaptunk levelet a HBO-tól, melyben egy eredetileg 2010-ben DVD-n megjelent dokumentumfilmre hívták fel a figyelmünket, melyet pár nap múlva tűz műsorára a tévécsatorna. A téma a DC hősei:

Mindenki hallott Supermanről, Batmanről és a többi szuperhősről. De tudjuk-e, hogy honnan jöttek? 75 éve, hogy megalakult a DC Comics képregénykiadó elődje. Az évforduló jó alkalom megismerkedni a kiadó történetével és teremtményeivel.

Aligha akad emberfia, aki ne hallott volna Supermanről, Batmanről és a többi szuperhősről. De vajon tudjuk-e, hogy honnan jöttek? Hetvenöt esztendeje, hogy megalakult a DC Comics képregénykiadó egyik elődje. Az évforduló jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a világhírű kiadó történetével és teremtményeivel. A DC Comics elődje, a képregényeket kiadó National Allied Publications 1934-ben alakult. Első szuperhősük, Superman 1938-ban lépett színre az Action Comics első számában. Manapság a kiadó közel ezer kiadványt jelentet meg egy évben szerte a világban.

A DC Comics a legnagyobb szuperhősöket adta a világnak. Június 14-én mutatjuk be a ma is népszerű és termékeny kiadóról szóló Képregények: A DC Comics története (Secret Origin: The Story of DC Comics) című dokumentumfilmet.
A DC Comics 1934-ben alakult meg National Allied Publications néven, és még abban az évben ki is adta első újságformátumú képregényét, a New Fun: The Big Comic Magazine-t. A kiadó 1936-ban népszerű sorozatot indított Detective Comics címmel (ennek rövidítéséből származik a cég későbbi neve), két évvel később pedig színre lépett első szuperhősük, Superman az Action Comics első számában.

1939-ben Batman is feltűnt a Detective Comics egyik számában, és innentől kezdve nem volt megállás, a DC Comics szuperhősök egész hadát szállította az egyre növekvő rajongótábornak. A kiadótól származik többek között Wonder Woman, azaz a Csodanő, Flash, Zöld Lámpás, Hawkman vagy Aquaman, valamint az Igazság Ligája nevű „szupercsapat” is, melyet a legnagyobb hősök alkotnak. A DC Comics ma a világ legnagyobb angol nyelvű képregény-kiadója: közel ezer kiadványt jelentet meg egy évben szerte a világban.

A siker a filmesek érdeklődését is felkeltette, és 2010-ben Képregények: A DC Comics története címmel dokumentumfilm készült a kiadóról. A film eredetileg a DC Comics megalakulásának 75. évfordulóját hivatott ünnepelni, de nemcsak a képregényfüggők számára tud újat mondani kedvenc szuperhőseikről vagy a népszerű figurák alkotóiról. A doku narrátora Ryan Reynolds, aki azóta már maga a Zöld Lámpás megtestesítője: 2011-ben mutatták be főszereplésével a mozifilmet.

A kiadó mozgalmas múltját feltáró alkotásban természetesen rengeteg archív anyag látható, nemcsak képregények, de filmek és sorozatok formájában is, melyeket a DC Comics kiadványai ihlettek – így George Reevest is láthatjuk Supermanként, Lynda Cartert pedig a Csodanőként.

A dokumentumfilmben megszólal számos rendező is, aki otthonosan mozog a képregények világában (David Cronenberg, Zack Snyder, Bryan Singer), de többek között Ronald Reagan és Neil Gaiman is mesél a rajzolt történetekhez való viszonyáról.

A Képregények: A DC Comics története írója és rendezője Mac Carter, akinek ez az első komolyabb filmes munkája, bár már az Oscar-jelölt, Spellbound című dokumentumfilmben is közreműködött. Több rövidfilmet és rengeteg reklámfilmet is rendezett már, utóbbit olyan ügyfelek számára is, mint a Coca-Cola, a McDonald’s, a Mastercard vagy a Yahoo.

A Képregények: A DC Comics története című dokumentumfilmet június 14-én, csütörtökön 22:40-kor mutatjuk be az HBO-n.

További vetítési időpontok:

  • HBO2 – 2012. június 15. 18:40
  • HBO – 2012. július. 8. 10:50
  • HBO – 2012. július 13. 04:25

Forrás: hbo.hu