Képregény miatt bajban a Transformers filmek sztárja!

Szerzői jogi pert akaszthatnak Shia LaBeouf nyakába, mert nem tüntette fel tavaly készült rövidfilmjén, hogy más ötletéből dolgozott. LaBeouf, a Transformers-filmek sztárja hétfőn tette föl az internetre Howard Cantour.com című rövidfilmjét (lásd a hír végén), amelynek főszerepét Jim Gaffigan játssza. A kisjátékfilm egy online filmkritikus gyötrődéseit ábrázolja, de a történet gyakorlatilag egy az egyben lefedi Daniel Clowes, Justin M. Damiano című, 2007-ben megjelent képregényét, írja az MTI.

Eric Reynolds, Clowes kiadója szerint LaBeouf mindössze a főhős nevét változtatta meg, és képes forgatókönyvként használta Clowes munkáját a saját filmjéhez, még a párbeszédeket is szóról szóra átvette. A dolog szerintük teljesen kimagyarázhatatlan.

A színész rövidfilmje 2012-ben mutatkozott be filmfesztiválokon, egyebek mellett Cannes-ban, az internetre azonban csak hétfőn került föl. Röviddel megjelenése után eltűnt a netről, és LaBeouf Twitter-üzenetben kért bocsánatot azért, hogy Clowes munkájából merített és úgy tüntette fel, mintha a saját ötlete lett volna. Azzal mentegetőzött, hogy amatőr filmkészítő, és elveszett az alkotói részletekben, és ezért nem tette meg a megfelelő lépéseket.

“Szégyellem, hogy nem tüntettem fel szerzőként Daniel Clowest, akinek Justin M. Damiano című eredeti képregényéből merítettem ihletet. Mélyen megérintett a munkája, és tudtam, hogy megrendítő, fontos rövidfilm lehetne belőle. Mindenkitől bocsánatot kérek, aki azt hitte, én vagyok a szerző. Nagyon sajnálom, hogy ilyen körülmények között derült fény a dologra” – fogalmazott bejegyzésében.

LaBeouf egyelőre kísérletet sem tett arra, hogy közvetlenül Clowestől kérjen bocsánatot, a kiadó is csak a Twitter-bejegyzéseit olvasta, ezért most gondolkodnak, hogy milyen jogi lépéseket tegyenek az ügyben.

LaBeouf az 2004 óta a Howard Cantour.com című produkcióval együtt öt rövidfilmet készített.

[Nagy per elé nézhet Shia LaBeouf | index.hu]

A képregény egy oldala:

Bocsánatot kért végre Shia LaBeouf Daniel Clowes írótól, ráadásul nem is akárhogyan, hanem igazi romantikus módon. Mint azt mi is megírtuk, Shia LaBeouf-ot szerzői jogi perrel fenyegették, mert nem tüntette fel tavaly készült rövidfilmjén, hogy más ötletéből dolgozott. Howard Cantour.com című rövidfilmje egy online filmkritikus gyötrődéseit ábrázolja, de a történet gyakorlatilag egy az egyben lefedi Daniel Clowes, Justin M. Damiano című, 2007-ben megjelent képregényét. LaBeouf már egy Twitter-üzenetben bocsánatot kért azért, hogy Clowes munkájából merített és úgy tüntette fel, mintha a saját ötlete lett volna. Azzal mentegetőzött, hogy amatőr filmkészítő, és elveszett az alkotói részletekben, és ezért nem tette meg a megfelelő lépéseket. A kiadó azonban pert fontolgatott, mert a színésznek szerintük magától a szerzőtől kellene bocsánatot kérnie, aminek LaBeouf eddig nem tett eleget, új év napján azonban megadta magát, és az égre írta fel sajnálatát, Los Angeles fölött. Az üzenetről fotót is posztolt. A felirat Hollywood fölött is jól látható volt, a színész a Skywriters nevű csoportot kérte fel a felirat kivitelezésére, írja a Variety.com. Hogy a lelkiismerete gyötörte-e vagy valóban megijedt a pertől, azt nem lehet tudni.
[Az égre írta sajnálatát Shia LaBeouf | index.hu]

Minden alkotótevékenységtől visszavonul Shia LaBeouf, a Transformers-filmek sztárja. Legalábbis ezt jelentette be Twitterén a plágium-botrányba keveredett színész-rendező, de a Slashfilm szerint csak túlreagálta kicsit az elmúlt napok megpróbáltatásait.

Kemény napjai voltak az elmúlt hetekben Shia LaBeoufnek, a Transformers filmek sztárjának. Kijött a HowardCantour.com című rövidfilmje, amelyről kiderült, hogy a sztoriját szóról-szóra Daniel Clowes egy képregényéből lopta. LaBeouf ezért nagy nehezen bocsánatot kért, de a bocsánatkérő üzenetét is plagizálta. Ráadásul magától Clowestól sokáig egyáltalán nem kért elnézést.

A plágium-lavina végül eléggé maga alát temette a mindössze 27 éves LaBeouf-t, aki azzal próbálta jóvá tenni az ötletlopást, hogy egy égre írt üzenettel kért bocsánatot Clowes-tól.

[Visszavonul Shia LaBeouf | index.hu]

Az a bizonyos kisfilm:

http://www.youtube.com/watch?v=jtgBWou5E-A