Kalyber Joe 2. – Eső (felújított kiadás)

Pilcz Roland maga Kalyber Joe. Bár készített más képregényeket (amelyek, mint például a Bukkanók, nem is sikerültek rosszul), mégis Pilcz neve eddigi pályája alapján végérvényesen összefonódott gyerekkori teremtményével. A valós és a fiktív alak közti hasonlóságokat a Kalyber-sorozat önéletrajzi vonatkozásai – így a tanárképző főiskolás múlt – is erősítik, sokkal fontosabb azonban az a nem lankadó figyelem és szeretet, amivel maga az alkotó viszonyul karakteréhez. Az újrakiadást megélő Eső e tekintetben nyugodtan tekinthető a személyiségfejlesztés egy újabb állomásának: Pilcz nem pusztán a művét szépítgeti-alakítgatja tovább, hanem arról ad számot, ő személyesen hol tart most alkotóként.

Az utóbbi évek egyik nagyszerű képregényes híre volt, hogy a szerző színezőként több külföldi projektben is részt vett. Az ebből szerzett tapasztalatai köszönnek vissza leghangsúlyosabban az Eső új változatát lapozgatva: a rajzok sötétebb, de élénkebb színeket kaptak, az eredeti változat hagyományos színei kimondottan tompának tűnnek az újakhoz képest. A képek kiegészítése főleg az arcok cizellálásában mutatkozik meg, sokkal részletesebbek, gazdagabbak a szereplők (főleg a kalandor Kay) vonásai. Jól látható, hogy azon a gyakran – többek között általam is – egyszerűnek nevezett rajzstíluson belül, amihez Pilcz következetesen ragaszkodik, mennyi árnyalat és szint van. Az alapvető stílusjegyek ugyanazok maradtak, mégis minden egyes panelen ott van a két változat között eltelt idő gyakorlata. Ebből a szempontból például abszolút van létjogosultsága az újrakiadásnak: ritkán figyelhetjük meg ennyire kiélezve és közelről az alkotói fejlődés fázisait. Az új Eső igazán emiatt izgalmas a régi olvasók számára, mert minden más maradt a régiben. Pontosabban egy-két rajzi kiegészítést és apróbb átalakítást észre lehet venni, a szöveg viszont majdnem teljesen ugyanaz maradt – a nagyobb méret miatt a szövegbuborékok elrendezése levegősebb lett, és az eredetinél jóval több hangeffekt került a képekre. Ezektől a változtatásoktól egyrészt gördülékenyebben olvasható, másrészt mozgalmasabb lett a kötet, abszolút üdvözlendő mindkét újítás. A megnövelt méret pedig teret ad a rajzoknak, ismét lehet keresgélni a popkulturális utalásokat, Indiana Jonestól Tomsterig.

A kötet viszont jó esetben nemcsak azok között talál gazdára, akik rajongóként a meglévő első változat mellé szerzik be az újat. Az új olvasók viszont nehezen fogják érteni, miért a második kötetet tudják csak megvenni, miért nem A kezdet kapott előbb újrakiadást. A szerző több alkalommal elmondta, hogy az Esőt tartja a legjobban sikerült résznek a korai kötetek közül, és emiatt döntött amellett, hogy ezzel kezdi a felújítási munkákat. Döntése érthető, de az új közönséghez való eljutást tekintve azért mégis A kezdettel lett volna érdemesebb indítani. Azzal együtt is így van ez, hogy az Eső tényleg összeszedettebb, izgalmasabb, sokszínűbb mű az első résznél, sajátosan komor hangulata pedig egyedülálló színfolt az egész Kalyber-sorozaton belül. Mintha Pilcz egyszerre akarna kedvezni a reménybeli új olvasóknak és a régi rajongóknak is, saját magát is az utóbbi csoporthoz sorolva. Alighanem a KN olvasói is ide tartoznak inkább, így nyugodt szívvel szerezhetik be az Esőt. A Kalyberrel most ismerkedők pedig jobb híján kénytelenek beérni az előzmények összefoglalásával és az önállóan is működő (bár A kezdet ismerete nélkül érezhetően kisebb élményt nyújtó) történettel.

Ahogy a szerző utószavából is kitűnik, nem akart komolyabb változtatásokat eszközölni az Esőn, mert alapvetően mégiscsak egy kész műről van szó – ha most belenyúlna, egész életében javítgathatná. Önmegtartóztatása miatt az Eső tulajdonképpen ugyanaz maradt, és tényleg megállja a helyét ma is: jó, hogy a történetvezetés nem módosult. Ősrégi probléma, hogy hol van vége egy műalkotás létrehozásának. Walter Benjamin, a 20. század egyik legkiválóbb filozófusa frappáns megfogalmazása szerint: a kész mű a koncepció halotti maszkja. Ez alapján az új Eső ugyanaz a halotti maszk maradt, de szebb, csillogóbb, határozottabb vonásokat viselő maszk. Érdemes közelről megvizsgálni.

Kránicz Bence

A Kalyber Joe 2. – Eső felújított változata kapható lesz szombaton, a 8. Képregényfesztiválon.