Jeff Lemire: GN-dömping

Aki egy ideje figyelemmel kíséri a DC élvonalbeli címeit, jó eséllyel futhatott bele Jeff Lemire nevébe. Futaki Attila jó barátja már korábban belecsöppent a képregénybizniszbe, független alkotóként több saját képregénnyel büszkélkedhetett (ezek közül az Essex County például több díjat is bezsebelt), a figyelem mégis akkor irányult rá igazán, amikor a Vertigo havi sorozataként elindíthatta furcsa posztapokaliptikus látomását, a Sweet Tooth című szériát. Bár nem korszakalkotó sorozat, komor hangulata, és még inkább képi megoldásai miatt mindenképpen érdemes a figyelemre.

Következő nagyobb sikerét a DC Superboy szériájával érte el, melyben szintén megjelentek kedvenc toposzai: Lemire legtöbb képregényében kisvárosi miliőt mutat be, az ottani emberek életére koncentrál, és ide keveri bele rendszerint a misztikumot, vagy a krimit. A Dark Horse-nál megjelent Noir antológiában megjelent történetében például szintén egy ilyen környékre kalauzol el minket.

A DC-reboot után aztán az ölébe szakadt jó néhány sorozat (Animal Man, Frankenstein: Agent of S.H.A.D.E., sőt májustól a Justice League Dark), és bár a kisvárosi környezet nem mindig jelenik meg képregényeiben, azért a misztikumot még mindig kisemberek világába keveri (a Frankenstein nem ér).

Nemrég került nyilvánosságra, hogy két korábbi graphic noveljét is megjelentetik, amelyeket jóval a DC-hez kerülése előtt kezdett el írni és rajzolni.

Az Underwater Welder például 4 és fél éve készül, és a nyár elején kerül a boltokba. Témája az Animal Man-hez hasonlatosan az apai szerep boncolgatása ezúttal egy búváron keresztül, aki a mindennapi munkája során egyszercsak úgy jön föl a víz alól, hogy egy teljesen más világba csöppent. A némi sci-fi hatással megspékelt sztoriban a legfontosabb kérdés az lesz, hogy a búvár miként tud visszajutni szeretett feleségéhez azelőtt, hogy megszülessen közös gyermekük.

Jóval korábbra datálódik a Lost Dogs című kötet, amit idén a Top Shelf ad ki. (Tavaly már kijött digitálisan, anno az első kiadásból pedig mind a kb 500 példány elkelt.)
A téma itt is az apa távolba szakadása, jóval nyersebb rajzokkal, mint amit például a Sweet Tooth esetében megszokhattunk.

A kötetek beharangozójához, néhány képhez és egy angol nyelvű villáminterjúhoz ide kell ellátogatnotok.