JAK piknik

…a Roham alkotóival. – Nagy dobásra készül idén a József Attila Kör

Nagy dobásra készül az idei Könyvhéten a József Attila Kör immár hagyományosnak tekinthető JAK Piknik című programjával június 2-án 17 órától, melynek központi témája a képregény és az irodalom kapcsolata. A fiatal irodalmárokat tömörítő szervezet a Roham irodalmi és kulturális magazin illusztrátoraival és képregényrajzolóival közösen próbál a dolog végére járni a Djuice nemrég nyílt közösségi központjában, az U26 djuice clubshopban, a Nyugati pályaudvar melletti Eiffel téren. Lesz kiállítás, beszélgetés, képes felolvasások és koncert, minden mi szem-szájnak ingere!

Elsőként a „magyar Tim Burton”-nek hívott, háromszoros Alfabéta-díjas Lakatos István kiállítását nyitja meg Kele Fodor Ákos kritikus. Lakatost idén az Év Képregényrajzolója címmel tüntették ki, frissen megjelent kötete, a Lencsilány az idei Képregényfesztivál egyik nagy szenzációja volt – rajzait a kiállításon eredetiben is megcsodálhatja a közönség.

Fél hattól a magyar képregényszakma színe-javával hallhatunk beszélgetést képregény és irodalom kapcsolatáról Hercsel Adél vezetésével. A beszélgetés résztvevői Bayer Antal képregénykiadó-szerkesztő, Sárközy Bence, a Magvető Kiadó főszerkesztője, Baranyai B. András képzőművész, a Roham irodalmi és kulturális magazin grafikus-illusztrátora, és Futaki Attila képregényrajzoló, a magyar képregény legújabb generációjának nemzetközileg is elismert képviselője.

Este héttől négy elsőkötetes, könyvheti szerző bemutatkozása következik: a felolvasott szövegek mögé a Roham alkotóinak külön erre az alkalomra készített illusztrációi lesznek kivetítve, az összművészeti élményt pedig Szabó Mátyás ütősjátéka teszi teljessé, aki többek között a Triginta és az Amadinda együttesekkel is rendszeresen zenél. Aki tehát kíváncsi arra, hogy hogyan lépnek párbeszédbe egymással Stark Attila festményei Gerőcs Péter prózájával, Vidák Zsolt illusztrációi Tallér Edina novellájával, Dorcsinecz János képregényt idéző monokróm rajzai Nagy Ildikó Noémi írásával, és Pál Tamás képei Simon Márton verseivel, az semmiképp ne hagyja ki a programot!

De a zenerajongók se maradjanak otthon, hiszen a képes felolvasások után a Gutenberg halott ad koncertet, kiváló bemelegítést nyújtva a másnap hivatalosan is megnyíló Ünnepi Könyvhéthez.

JAK Piknik
2010. június 2. szerda, 17h
U26 djuice clubshop (Eiffel tér, a Nyugati Pályaudvar melletti új irodaház aljában)
A belépés ingyenes!

 • 17.00-17.15 Szabó Mátyás felvezető ütősjátéka
 • 17.15-17.30 Lakatos István tárlatát Kele Fodor Ákos nyitja meg
 • 17.30-18.30 Beszélgetés a képregény és az irodalom kapcsolatáról.
  A beszélgetés résztvevői: Bayer Antal képregényszakértő, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége elnöke; Baranyai B. András illusztrátor; Futaki Attila képregényrajzoló; Sárközy Bence, a Magvető Kiadó főszerkesztője. A beszélgetést vezeti: Hercsel Adél.

 • 18.30-18.40 Szünet
 • 18.50-19.00 Szabó Mátyás ütősszólója
 • 19.00-20.30 Négy elsőkötetes szerző bemutatkozása a Roham alkotóinak illusztrációival.
  A szerzők fejenként 10-10 percet olvasnak fel. Ezalatt kivetítőn láthatók a Roham magazin alkotói által a szövegekhez készített illusztrációk, a felolvasások közötti átmeneteket, illetve az olvasások hang-aláfestését Szabó Mátyás ütősjátéka szolgáltatja. A felolvasást Dunajcsik Mátyás moderálja. A felolvasást rövid beszélgetés zárja a szerzőkkel. A bemutatott szerzők és könyveik, valamint az illusztrátorok:

  • Gerőcs Péter – Zombor és a világ (próza, Scolar)
   Stark Attila illusztrációival

  • Nagy Ildikó Noémi – Eggyétörve (próza, Palatinus)
   Dorcsinecz János illusztrációival

  • Simon Márton – Dalok a magasföldszintről (versek, L’Harmattan)
   Pál Tamás illusztrációival

  • Tallér Edina – A húsevő (próza, Kalligram)
   Vidák Zsolt illusztrációival
 • 21.00 A „Gutenberg halott” koncertje