Harry Lime – Befuccsolt budapesti bankrablás

Cím: Harry Lime – Befuccsolt budapesti bankrablás
Szerző(k): Ismeretlen
Kiadó: Nero Blanco Comix
Ár: 1300 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 28 oldal
Megjelenés: 2022.08.27.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás:
Bevásárlólista: Loading

A 2022. augusztus 27-i Képregényterasz alkalmából jelenik meg ez a 28 oldalas fekete-fehér füzet, A5-ös méretben. Bórítóára 1300 forint, a rendezvényen kedvezményesen vásárolható meg.

1949-ben mutatták be minden idők egyik legismertebb noir zsánerű filmjét, A harmadik embert. A Bécsben játszódó történet forgatókönyvét a híres brit író, Graham Greene jegyezte. A film hatalmas sikert aratott, különösen a kétes ügyekbe keveredett főszereplőt játszó Orson Welles alakítását dicsérték. Ezután egy szemfüles producer elhatározta, hogy kihasználja Harry Lime karakterének a népszerűségét. Mivel Lime a film végén meghal, az az ötlete támadt, hogy folytatás helyett előzményeket készít rádiójátékok formájában, és a tervhez megnyerte narrátornak Wellest is. 1951-től kezdve ötvenkét epizódot rögzítettek, majd felmerült a képregényes adaptáció gondolata is, ám ebből mindössze két rész valósult meg.

Az ebben a füzetben közreadott történet a rádiójáték első epizódján alapul, alkotói nevét nem jegyezték fel az utókor számára. Nem teljesen kizárható, hogy a rádiójáték némelyik részét maga Welles írta, de ő mindig sejtelmesen nyilatkozott ebben a témában. Külön érdekessége a képregénynek, hogy miközben Lime arcvonásai nemigen emlékeztetnek Orson Wellesre, Fekete úr kísértetiesen hasonlít Szőke Szakállra, aki Magyarország, Ausztria és Németország után S. Z. Sakall néven 1941-től kezdve Hollywoodban is sikeres karakterszínészként dolgozott. Az pedig nyilvánvaló, hogy a rajzoló fényképen sem látta soha Budapestet…

Előzetes oldalak: