Galaktika steampunk

Gőz vagy pára? Nemrégiben felröppent a hír, miszerint a Galaktika az eredeti tervekhez képest később szándékozza kiadni a nagy érdeklődéssel követett Steampunk képregény-antológiát. Ezt követően fórumunkon, közösségi oldalakon csalódott, szkeptikus hozzászólásokat, kommentárokat lehetett olvasni. Úgy gondoltuk, érdemes a témában kicsit alaposabban utánajárni és megkerestük a Galaktika szerkesztőségét, hogy megtudjuk, mi is a késés oka.

A Galaktika egy pályázat eredményét várja, ugyanakkor a kiadvány főtámogatója minden év novemberében tud támogatást nyújtani, ezért a következő novemberi megjelenési dátum. Másodsorban van még olyan alkotás, ami nem készült el, így ennek alkotója is kap haladékot. A szerkesztőség szerint csúszással ugyan, de a megjelenésben kifejezetten lehet bízni. A közlendő képregények közül kettő teljesen kész, három majdnem teljesen kész, egy pedig még csak a felénél jár. Ez utóbbinak kifejezetten jót tesz, hogy az alkotónak lesz ideje befejezni. A szerkesztőség a csúszás kapcsán úgy fogalmazott, hogy mindenképpen szeretnék a lehető legszínvonalasabb, legigényesebb kiadványt kiadni, ezért inkább várnak vele, minthogy egy összecsapott, kevésbé jó minőségű antológia jelenjen meg.

Ízelítőül a készülő képregények mintaoldalai, szinopszisai:

Kittenberger
Brazil – Dobó – Somogyi
„1907-ben Bomában egy kocsiban holtan találják Lord Sinclairt, az angol titkosszolgálat főnökét. Halála előtt azonban megbízást adott két fiatal magyar kalandornak, valamint Kittenbergernek, hogy kutassanak fel Kongó Szabad államban egy különös orrszarvút. Közben egy belga nyomozó is megbízást kap arra, hogy Kongóban megkeressen egy eltűnt tudóst. A három magyar nekiindul a küldetésnek, és miközben az ügy végére járnak, folyamatosan szembe kerülnek a belga titkosszolgálat embereivel. A két szál pedig természetesen keresztezi egymást.”
Interjú a Geekzen
Interjú az Indexen
Kittenberger blog

Irreverzibilis
Szabó Levente
„A történet szerint a hatalmas Német-Európai Birodalom fővárosában kezdődik, ahol főhősünk – Lord Craighton, a brit tudós – előadást hívott össze, hogy beszámoljon tudományos expedíciójának eredményéről. Különösen fontos kérdéseket vet fel az előadás során, amivel megkérdőjelezi az évtizedek óta egyeduralkodó akadémiai nézeteket, ezzel nagy port kavarva fel a jelenlévők közt.
– Persze a képregény nagy része nem a dohos előadó teremben zajlik – különben kétlem, hogy bárki végigolvasná – hanem a főhős visszaemlékezésével mi is betekintést nyerünk az expedíció végső felfedezésébe!”
Interjú a Geekzen

„Vas világ a rend” (korábbi munkacím: Art of Noise)
Horváth Henrik, Árva-Szabó Péter
„A képregény a nem túl távoli jövőben játszódik Magyarországon, ahol jelentős politikai-társadalmi változások zajlottak le viszonylag rövid idő alatt. A kialakult nacionalista egypártrendszer az uralmát úgy kívánja megszilárdítani, hogy az élet minden területén leszabályozza a polgárait. A kormány legfontosabb intézkedései közé tartozik, hogy megreformálja az emberek gondolkodását, és a szellemet jó irányba nevelje. Ennek a célnak persze áldozatául esik minden, ami a rendszerelvekkel összeegyeztethetetlen. Szép fokozatosan elkezdik leépíteni jogszabályi szinten a modern kultúra termékeit, és ezen intézkedéseiknek katonai erővel szereznek érvényt. A cél, egy XIX. század végi, XX. század elejei eszményi Magyarország kialakítása, ami szinte szóról szóra másolja a korabeli sárgára fakult dagerrotípiák hangulatát. Az átnevelés azonban nem megy könnyen, vannak jó páran, akik köszönik szépen, de nagyon is jól érzik magukat a kulturális és gondolatszabadságukkal. Jó páran közülük ellenállásba tömörülnek, és próbálják megmenteni a modern világ (olykor igen csak kétes) értékeit. Egy ilyen „lázadó” család egy napját követjük végig mi is és általuk ismerünk meg többet kicsit ebből a „szép új világból”. ”

Extrico animus
Balla Krisztián
Balla Krisztián blogja

K.O.H.O
Nóthof Ferenc Attila
Szélvész
Kovács Márton