García! #1 – Mirelitkémmel a rendszer ellen

Ahogy azt a fülszövegén olvashatjuk, a García! egy bűnügyi történet. Igazság szerint ez egy roppant visszafogott megnevezés, de sokkal egyszerűbb, mint összefoglalni, mi is ez. A García! ugyanis egyszerre csavaros kémtörténet és politikai akcióthriller, megbolondítva szuperhősképregényes elemekkel. Az összhatás olyan, mintha Robert Ludlum írt volna egy Amerika Kapitány sztorit.

A helyszín Spanyolország, valamikor kettőezer-tizenvalahányban. Az ország államformája alkotmányos demokrácia, közel negyven éve hagyta maga mögött Franco diktatúráját. Legalábbis, ami a politikai berendezkedését illeti, mert a lakosságot többgenerációt traumaként még mindig kísérti a tekintélyuralmú rendszer szelleme. A politikailag polarizált országot vagy a konzervatizmusát lassacskán levetkőző, kicsit középre finomhangolódó jobboldali Néppárt, vagy a Szocialista Munkáspárt vezeti, néha akár koalícióban is. A történet fikció, de ez a háttér nagyon is valódi. A kötet végében van is egy kis történelmi áttekintés, ami ugyan nem létfontosságú, de átláthatóbbá teszi, hogy ki kit utál és miért.

A sztori kezdetén az országot a jobb oldali jelöltasszony elrablása tartja lázban. Antonia újságírógyakornok egy baloldali lapnál, fiatal és tettrekész. Munkába indulva meglátja, hogy egy boríték lóg ki a postaládájukból, benne egy ismeretlen férfi fényképével meg valami számokkal. Igazi klasszikus kémes, kalandos felütés. Miután rátalál Garcíára – nyilván ő van a fotón – azonnal szét is válnak útjaik, és így a történet is több szálon mozoghat tovább. Toni beleássa magát a múltba, és minden újabb információmorzsával újabb kérdésekkel szembesül. Eközben García egy számára ismeretlen Spanyolországban találja magát. A sztori mesterien csavarodik, a fordulatok élvezetesek, az izgalom remekül diktálja az iramot. A csel aprólékosan és gondosan lett megszőve, a politika egyszerre indíttatás és eszköz is, megoldás és rejtély.

A kötet egy megjelenésében és az egész stílusában valami naiv ezerkilencszázkorai strip vagy képregény karikatúrájára hajazó, in medias gubanc indítású visszatekintéssel nyit. Amíg az első ilyen csak kicsivel több, mint felvezetés, a következő már aktív része a rejtélynek. Ezeket a kiállásokat leszámítva a képi világ szépen letisztult és dinamikus. Bustos egyetlen felesleges vonalat nem húzott, a legrendezetlenebb pillanataiban is roppant precíz. Mintha egyfajta euromangát olvasnánk, az egész megjelenése is erre emlékeztet, illetve azok a kis életszeletkék, amik a karaktereket színesítik csak, nem mozdítanak előre a sztoriban semmit, mégis nagyon fontos pillanatok.

Ezeket nagyon meg is kell becsülni, mert a történések úgyis olyan gyorsan beindulnak, hogy később nem is lesz idő ilyenekre. Egyrészt nagyon tetszett, hogy egyre jobban pörögnek az események, ugyanakkor kicsit sajnáltam is, hogy egyszerűen nincs idő jobban foglalkozni mondjuk a Garcíát érő kultúrsokkal. Remélem, azért pár ilyen jelenet a második kötetre is jut. Szerencsére sokat nem is kell rá várni, ha minden jól megy, június elején már olvashatjuk is.

A García! feszes tempójú és okosan felépített akcióthriller, humorral meghintve és intrikákkal átszőve. Na meg egy morzsányi szuperkedéssel. Minden ízében élvezetes olvasmány.

kóbor

Cím: García #1
Szerző(k): Santiago García, Luis Bustos
Kiadó: Vad Virágok
Ár: 3990 3000 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 192 oldal
Megjelenés: 2022.03.13.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: vadviragok.hu kepregenymarket.hu