Filmrajongók képregénye: Sztereotrip – Villáminterjú Lénárd Lászlóval

December 15.-i Hungarocomixra fog megjelenni Koska Zoltán és Lénárd László közös képregénye a Sztereotrip. A képregény érdekessége, hogy eddig a Filmvilág magazinban jelent meg havonta, most viszont gyűjteményes formában is olvashatjuk. A rendezvény előtt Lénárd László válaszolt Telek Zsuzsa kérdéseire a gyűjteményes kötettel és az eddigi megjelenéssel kapcsolatban. 

Telek Zsuzsa: Honnan jött az ötlet, hogy ezt a képregényt elkezdjétek?

Lénárd László: A Filmvilágban hagyomány a képregényrovat. Évekig Bayer Antal szerkesztette, Fritz Zoltán, Németh Gyula és Dudás Győző rajzolt a rövid cikkek mellé filmes stripeket. Tavalyelőtt Bayer úr Kránicz Bencének adta át a stafétabotot, aki megkeresett minket, rajzolnánk-e a rovatba.

TZs: Nagyon érdekes, hogy filmes témában alkottok képregénysorozatot. Mégis kihez szól inkább: a filmrajongóknak, vagy az átlagemberhez?

LL: Átlag filmrajongókhoz szól.

TZs: Alapvetően inkább a magyar filmmel kapcsolatos kulturális helyzetre reflektáltok, vagy vannak olyan striptek, amelyek ennél sokkal általánosabb dolgokat fogalmaznak meg?

LL: Míg elődeink inkább konkrét filmekre reflektáltak, a Sztereotrip négyzetek általánosabb filmelméleti és recepcióesztétikai jelenségeket járnak körbe. Koska Zoltán pedig vegyesen, adott szerzők, filmek mentén fejti ki általános gondolatait a lehető legszemélyesebb nézőpontból kiindulva. Van magyar és nemzetközi vonatkozása is.

TZs: Milyen volt (ha volt) eddig a visszhangja a képregénynek? Szerették a Filmvilágban az olvasók?

LL: Nem tudom, nincs visszajelzés. Internetes felületen ez a rovat nem jelenik meg, olvasói levelek a lapban nincsenek. Nem hazudok, ha azt mondom, mérhetetlen a sikerünk.

TZs: Mennyire befolyásolt titeket, hogy havonta kellett leadni az oldalakat? Nehéz volt összeegyeztetni a közös munkát?

LL: Elgondolkodtató, hogy Marabu képes naponta örök érvényű poénokat gyártani. Nekünk ez – Zoli nevében is mondhatom – sokkal nehezebben ment. Év végére már facsarni kellett az elménk, mint a száraz narancsot, hogy valami kis poénka kicsorogjon belőle. A közös munka viszont nagyon gördülékeny volt.

TZs: A Filmvilágban már megjelentek ezek a stripek kettő extra kivételével. Miért döntöttetek úgy, hogy egybegyűjtitek és kiadjátok őket? Esetleg található az eredetihez képest bármi változás a most megjelenő füzetben?

LL: Ki venné meg csak miattunk a Filmvilágot? Aki megveszi, és követ is minket, lapozgassa a 24 számot, ha felfrissítené emlékeit? Egyszerűsítjük a hozzáférést, kedvében járunk az olvasónak. Egyébként is, ez a kiadvány végig színes. A változás a szín, és a kétszer két új strip, ez a plusz. Úgy gondolom, azt is érdekelheti, aki amúgy nem veszi a rendkívül jó árú, 490 forintért minden hónapban kapható, hiánypótló, egyetlen filmszakmai folyóiratként még létező Filmvilágot.