Fiatal tehetségek a Batman-castingon

A Batman-sorozat ötödik epizódjának forgatása februárban kezdõdik, a címszereplõt azonban még nem találták meg. A Hollywoodból kiszivárgott pletykák szerint azonban nem egy világsztár, hanem fiatal, és alig ismert tehetség kaphatja meg a lehetõséget.

Emberfeletti tulajdonságokkal felruházott hõst alakítani nem könnyû feladat, különleges karizma szükségeltetik hozzá. Úgy tûnik, Hollywood manapság nem bõvelkedik a karizmatikus fiatal sztárokban, mert sem Superman, sem Batman szerepére nem sikerült még megtalálni az alkalmas embert. Mindkét képregény adaptációját 2004-ben forgatják, így egyre sürgetõbb a megfelelõ színész szerzõdtetése.

Brett Ratnernek (Csúcsformában 1-2, Vörös sárkány), a Superman-re felkért rendezõnek már többen is nemet mondtak (így például Keanu Reeves és Josh Hartnett), és azóta sem tudta eldönteni, kinek adja a címszerepet. A Batman készítéséért felelõs Christopher Nolan (Memento, Insomnia – Álmatlanság) már nem is próbálkozik sztárokkal, eleve kezdõk között válogat.

Így került az esélyesek közé Jake Gyllenhaal (Donnie Darko), aki mostanáig korántsem a legyõzhetetlen hõsök megformálásáról vált ismertté. Gyllenhaal ugyan a legtehetségesebbnek tartott fiatal reménységek egyike, karakteréhez azonban közelebb állnak a gátlásokkal küzdõ, érzékeny lelkû figurák. Amennyiben tehát nála landol Batman szerepe, a Tobey Maguire által megkezdett úton haladhat, és az átlagembert testesítheti meg, aki egy nap maga is kerülhet különleges helyzetbe.

Gyllenhaal riválisaként emlegetik Christian Bale-t, aki az Amerikai pszicho megfilmesített változatában alakította az elborult agyú Patrick Batement. De szintén a végsõ befutók egyike lehet a Dawson és a haverok-ból ismert Joshua Jackson (Pacey Witter), aki egyre több játékfilmre kap felkérést; és az ír Cillian Murphy, aki a 28 nappal késõbb címû brit horrorban tûnt fel.

Bármelyikük is kapja meg végül a szerepet, nagy elõdök emlékével kell majd megküzdenie, hiszen Batmant korábban olyan – az említetteknél jóval idõsebb és tapasztaltabb – hírességek alakították, mint Michael Keaton és George Clooney. (origo)