Eközben egészen máshol – A cseh képregény évszázada

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárhoz kapcsolódva kiállítást rendez a Cseh Centrum a cseh képregény elmúlt 100 évéről. A Várket Bazárban rendezett tárlat a műfaj sokszínűségét és legjelentősebb alkotásait helyezi középpontba. Témái között megtalálható többek között az első csehszlovák köztársaság, a magyar képregény és Švejk, az europolgár.

A kiállítást megnyitja és tárlatvezetést tart Pavel Kořínek, kurátor.

Időpont: 2018. 10. 18. 16:00

Ehhez kapcsolódóan Bámulatos robotexpedíció címmel kreatív képregénybemutatót is tartanak október 20-án 13 órától a Vásárszínpadon: Taťána Rubášová és Jindřich Janíček képregényszerű, gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető kötetében a robotok hihetetlen könnyedséggel feszegetik a lét alapvető kérdéseit.

Az emberi populáció már rég a múlté. A robotok még csak nem is sejtik, hogy valaha létezett, mégis akaratlanul a nyomába erednek. Két felderítőt indítanak útnak, hogy térképezzék fel a Falon túli területet. William és Meriwether számos megmérettetésen megy keresztül, átkelnek az egykori Egyesült Államok sivatagain, erdein, hegyein és folyóin. Közben tragikomikusan félreértelmezik az emberi települések maradványait. Hogy boldogulnak a számukra felfoghatatlan leletek értelmezésével? Mikor nem fognak már végre egymás áramköreire menni?

A kötetről beszélgetnek: Taťána Rubášová író; Jindřich Janíček illusztrátor; Peťovská Flóra kiadóvezető, műfordító.

A szerzők a beszélgetés után dedikálnak.