Dragonero: Eredet – Hősi fantasy mintakaland

Elég szokatlan, hogy nem a legelső történettel indul egy sorozat (persze, a végtelenített szuperhőscímeket leszámítva), a Dragoneroval mégis pont ez történt. Mégis, sokkal jobban jártunk, mint az olasz olvasók: egyrészt amíg nekik hat évet kellett várniuk, hogy ezt az önálló kötetet egy mai napig futó sorozat kövesse, mi nem egész három év alatt elolvashattuk a sorozat első húsz kötetét, egy különszámot és most azt a sztorit is, ami az egészet elindította. Másrészt maga az olvasmány is sokkal élvezetesebb lett így, hogy visszaköszönnek karakterek, események.

Mert ugyan az Eredet önmagában is kellemes és szórakoztató darab, a történetmesélése a lehető legegyszerűbb kalandreceptet követi. A cselekmény kicsit olyan, mint egy mintakaland egy magabiztos mesélőtől. A magyarul nyolc énekre bontott sztori külön fejezetei abból állnak, hogy szépen összemeséli a csapatot és a szükséges eszközöket, ehhez elbaktatnak A-ból B-be, aztán az utolsó fejezetben elhárítják a kataklizmát. Klasszikus sablonokból építkezik a legutolsó pillanatig, ne is várjunk egyáltalán csavarokat. Azonban húsz kötettel a hátunk mögött olvasva sokkal teljesebb élményt nyújt például Ecuba a Védnővér csatlakozása a csapathoz. Sőt, végre nem érzem karakteridegennek azt sem, hogy Sera, az erdei elf, egy emberrel és egy orkkal kalandozik a világban.

Amilyen egyszerű a sztori, pont olyan gazdag viszont a Dragonero világa. Mivel az egész kötet egy gyakorlatilag egy road movie, így a csapat a legkülönfélébb eszközökön és hátasokon eljut olyan helyekre is, amiről a sorozatban már ugyan hallottunk, de most látjuk először. Matteoni pedig aprólékosan és gazdagon ki is dolgozza a különböző helyszíneket: a Füvész énekében szinte halljuk az Vén Erdőben az irdatlan nagy fák sóhaját, vagy ahogy a felhőbarlangokban dolgozó mechanikus szolgák kopácsolásának visszhangja szétárad a hatalmas bányában.

A sorozathoz képest az Eredet közhelyesebb, olyan igazi, vegytiszta, egyszerű és őszinte kardos-varázslós hősi fanatsy. Egy másfél órás mozi, háromszáz sodró lendületű oldalon, gazdag világgal és remek rajzokkal. Dragonero rajongóknak kihagyhatatlan, a zsáner szerelmeseinek úgyszintén, de akkor is remek választás, ha csak egy laza délutáni kalandra vágysz.
kóbor

Cím: Dragonero #0 – Eredet
Szerző(k): Luca Enoch, Stefano Vietti, Giuseppe Matteoni
Kiadó: GooBo
Ár: 4500 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 304 oldal
Megjelenés: 2020.11
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: bubibolt.huVAN MÉG MÉG MIT OLVASNI: