Beszélgetések képregényről: Ben Katchor Magyarországon

Május 29-30-31-én kerül megrendezésre a Café Amsterdam kulturális rendezvénysorozat, melynek több képregényes vonatkozása is lesz.

Mindhárom nap beszélget vagy előadást tart Ben Katchor, az amerikai szerzői képregények egyik húzóneve: először kivesézi egyik kötetét, majd mesél az alkotási folyamatról, a harmadik este pedig Csordás Dániellel az irodalom és a képregény kapcsolatáról beszélgetnek.

ben katchor1

Itt van napi bontásban, hogy mi várható.

Május 29. csütörtök, 19.15 – 19.45, 2. pódium: Scott Alexander Young beszélget Ben Katchorral a Hand-Drying in America and other stories (Kézszárítás Amerikában és más történetek) című könyvről

Május 30. péntek, 21.30 – 22.00, 3. pódium: A skicctől a képregényig: Ben Katchor elemzi a művészeti folyamatot

Május 31. szombat, 19.30 – 21.00, 2. pódium: Érzelmek képekben. A képregényalbum mint irodalmi kifejezési forma. Csordás Dániel, Ben Katchor és Barbara Stok részvételével. Moderátor: Scott Alexander Young

Belépőjegy van, idézem: Jegyárak: 700 Ft (diákok) / 1200 Ft (mások).

Ben Katchor 1951-ben született New Yorkban, és képregényei, stripjei is rendre itt játszódnak. A képregények szerzői és kísérletező és irodalmi vonulatát képviseli: először az Art Spiegelman-szerkesztette RAW-ban publikált, a The New Yorkerben pedig rendszeresen közöl képregényt. Megkapta a nagy presztízsű Guggenheim-ösztöndíjat, melyet elsősorban képzőművészeknek ítélnek oda.

Művei visszatérő hőse Julius Knipl, egy nem túl vonzó és nem túl különleges középkorú férfi, de az igazi hős maga a város, New York. Katchor a válosi élet abszurdságát, valamint a nagyvárosi magányt dolgozza fel képregényeiben.

ben katchor2