Az év magyar szuperhőse – közönségszavazás

Az MKSZ kérésére az alábbiakban helyet adunk Az év magyar szuperhőse szavazásnak:


A definíció szerint a szuperhős egy kitalált szereplő, aki hősies tetteivel segít az embereken és védelmezi az igazságot. Általában álruhát visel, hogy megőrizze titkos személyazonosságát. Önfeláldozó magatartás jellemzi, amely gyakran fejlett morális érzékkel is párosul. Mi úgy hisszük, a hősök valódiak és köztünk járnak. A Magyar Képregény Szövetség felkért egy háromtagú, közéleti személyiségekből álló zsűrit (Karafiáth Orsolya költő, Winkler Nóra műsorvezető és Para-Kovács Imre újságíró), hogy segítsenek megtalálni azt a hírességet vagy civilt, aki az idei évben olyan tettet hajtott végre vagy olyan teljesítményt nyújtott, amiért megérdemli az „ÉV MAGYAR SZUPERHŐSE” címet.

A zsűri jelöltjei:

 • Fodorné Orbán Anna „Tűzgyík”: író, költő, hajléktalanjogi aktivista, a Fedél Nélkül munkatársa.
 • Pásztor Eszter: Műfordító, tolmács, a bódvalenkei freskófalu projekt vezetője, az Európai Unió Szegénység ellenei évének egyik arca.
 • Küllői Péter: bankár, az egyik legismertebb hazai adományozó, a Mosoly Alapítvány kurátora, a Bátor Tábor alapítója.

Szavazni december 9-ig lehet a Képregény.net-en, a legnagyobb hazai képregényes portálon. A cím ünnepélyes átadására December 11-én kerül sor a Hungarocomix 2011 képregénykiállítás és vásár rendezvényen a Millenáris Fogadóban.

A jelöltek rövid bemutatása:

 • Fodorné Orbán Anna „Tűzgyík”: Anna saját bevallása szerint önmagáért mindig nehezen, mások érdekeiért azonban mindig annál karakánabbul állt ki. 50 év után egy sor tragédiának és szerencsétlenségnek következtében lett hajléktalan. Azóta a Város mindenkié munkacsoport tagjaként küzd egy egyenlőségen alapuló társadalomért, a hajléktalan emberek méltóságáért és lakhatáshoz való jogukért. Emellett verset és prózát is ír, valamint híres emberekkel készít riportokat, mint a
  Fedél Nélkül állandó munkatársa.

 • Pásztor Eszter: Miközben világszínvonalú rendezvényeken tolmácsol, a bódvalenkei freskófalu kitalálója, az Európai Unió Szegénység elleni évének egyik arca. Egy régi egyiptomi utazás nyomán indította el a kis, határszéli, rendkívül szegény faluban azt a programot, amellyel a helybeliek képesek kilábalni méltatlan helyzetükből. Az Európai Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság projektvezetőjeként azóta is azon dolgozik, hogy a turizmus beindításával a
  falu mélyszegényégben élő lakosainak
  életkörülményén javítani tudjanak.

 • Küllői Péter: A nemzetközileg elismert, sikeres bankár tíz éve, karrierje csúcsán hagyta ott az üzleti világot, és azóta csak a jótékonykodásnak él. Az általa alapított Mosoly Alapítvány és a Bátor Tábor is krónikus beteg gyermekeket támogat és segít a felépülésükben. Emellett a kultúra támogatásáért is részesült elismerésben; a Zeneakadémiáért végzett munkájáért 2005-ben az ÉV Patrónusa díjjal tüntették ki. Küllői alapelve: az ember annyit ér, amennyit változtatni tud a világon.

Szavazni 2011. december 8. (csütörtök) 24:00-ig lehet:

[poll id=”249″]