Asterix a Vasárnapi Blikkben

Budapest — A legismertebb francia képregényhős végre a Blikkbe is megérkezik!

Lapunk vasárnapi számában olvasóink ízelítőt kapnak a gall harcos olimpiai kalandjaiból, amelyet teljes terjedelmében most az Egmont kiadó jelentetett meg. A sorrendben a 12. Asterix-történet az 1964-es tokiói olimpia apropóján íródott, és most ugyancsak az olimpiai játékokra időzítették a hazai kiadását.

A legyőzhetetlen gall figurája 1959-ben egy véletlennek köszönhetően, és rohamtempóban született meg. Az indulás előtt álló Pilote magazin szerkesztője, René Goscinny, és művészeti vezetője, Albert Uderzo már javában dolgoztak közös képregényükön, amikor megtudták, hogy az ötletüket megvalósította egy konkurens lap. Alig két hónapjuk maradt arra, hogy előálljanak egy új figurával, és az őrült kapkodás végeredménye lett a varázsitaltól legyőzhetetlen gall hős. A történet első része két oldalon debütált, és a Gallfalva lakóinak hamarosan sikerült az, amiről a rómaiak csak álmodoztak: meghódították az egész világot.

Az Asterix az olimpán 1968-ban jelent meg, és 12 évet kellett várni az első magyar nyelvű – ám jugoszláviai – kiadásra. 1984-ben aztán az Alfa magazinból a magyarországi rajongók is megtudhatták, hogyan győz az olimpián a gall kedvenc, ezúttal varázsital – azaz dopping – nélkül. Albumként azonban csak most, az Egmont kiadó révén vehetik kézbe az egyik legnépszerűbb Asterix-történetet, amelyből a Vasárnapi Blikk olvasói kapnak exkluzív betekintést. (blikk.hu)