Április 1-jén nyit a váci karikatúra múzeum

Karikatúra múzeum nyílik április elsején Vácott, a 3 ezer humoros grafika és festmény között a 78 éves Sajdik Ferenc Pom Pom illusztrációit, és Balázs-Piri Balázs karikatúráit is láthatjuk majd.

Papp László, a gyűjtemény gazdája több évtizede gyűjtögeti a humoros képzőművészeti alkotásokat, és most egy családi vállalkozás keretében, egy műemlék jellegű épületben bemutatótermet és kávéházat rendezett be. Indulásként a Munkácsy-díjas Sajdik Ferenc képeit láthatja a közönség, köztük a Vác kultúrtörténetét feldolgozó karikatúra-sorozatot, és a gyerekek kedvenc Pom Pomját.

A gyűjteményben helyett kaptak a Ludas Matyiban 1945 és 92 között megjelent karikatúrák is. Bemutatják például Balázs-Piri Balázs legendás hegyesmellbimbós nőit, és Toncz Tibor egyik 80-as években készült, áremelésekre utaló címlapját, amin az Éljen Augusztus 26,50! felirat szerepelt, és ami miatt később a szerző büntetést kapott. (index.hu)


A bolondok napján nyílik karikatúra múzeum Vácott

A több mint 3 ezer humoros grafika, festmény, kisplasztika közül mutatnak be érdekességeket

Karikatúra múzeum nyílik április 1-jén Vácott. Az állandó tárlaton több mint 3 ezer humoros grafika, festmény, kisplasztika közül mutatnak be érdekességeket, elsőként Sajdik Ferenc műveiből – közölte a gyűjtemény vezetője.

Papp László elmondta, hogy több évtizede gyűjtögeti az elmúlt kor humoros megközelítésű képzőművészeti alkotásait és családi vállalkozás keretében, a város központjában egy műemlék jellegű épületben több bemutatótermet és egy kávéházat rendeztek be.

Indulásként Sajdik Ferenc Munkácsy-díjas művész sajátos stílusú képeit láthatja a közönség, köztük a Vác kultúrtörténetét feldolgozó karikatúra-sorozatot, a gyerekek kedvenc Pom Pom figuráját, Csukás István meséinek visszatérő alakját és több derűs hangulatú festményét – tette hozzá.
Sajdik Ferenc karikatúra

A gyűjtemény az 1945 és 1992 között megjelent nagy sikerű szatirikus hetilap, a Ludas Matyi több évfolyamát is magában foglalja. Olyan neves karikaturisták tartoztak a szerzők közé, mint például Toncz Tibor, aki emlékezetes akt rajzaival az akkori szocialista erkölcs határait feszegette, gyakran kiváltva a cenzorok rosszallását.

A tervek szerint bemutatják majd a lapnak a ’80-as évek egyik augusztus 20-ára megjelent, áremelésre utaló címlapját „Éljen Augusztus 26,50!” felirattal. Ezért a tréfáért meg is kapta a főszerkesztő a párttól a fejmosást.

A később a közönség elé kerülő illusztrációk között szerepelnek Szalma Edit rajzai, valamint Balázs Piri Balázs stílusteremtő alkotásai. Már most helyet kap a bemutatón Kovács Tamás Tibor több festménye, amelyekből egy álarcot tartó kéz nyúl előre, érzékeltetve, hogy a világ az alkotó szerint titkolja igazi valóját. (hirado.hu)