Act-i-vate, a webes képregények fellegvára

Számomra nem egyértelmű, hogy webkomik alatt mit kell érteni. Régebben mindig a napi stripek neten publikált változatait hívtam annak. Aztán egy idő után rájöttem, hogy a webes képregények túlnyomó része nem stripek formájában készül, sokszor a napi, vagy heti frissítés nem is tartalmaz csattanót, csak szimplán tovább szövi a megkezdett történetet. A Dean Haspiel által alapított act-i-vate.com oldal viszont már jóideje szerepel abszolút kedvenceim között: a Magunkról címszó alatt olvasható kis összefoglaló alapján kiderül, hogy gondos szerkesztői munka mellett rendkívül színvonalas graphic novelek olvashatóak itt, rendkívül gyakori frissítéssel. A Comix fülre kattintva pedig kis képekben tárul elénk a kínálat, ami az idők folyamán hatalmas terjedelműre hízott: ember legyen a talpán, aki győzi olvasással.
Néhány hónapja látott napvilágot az a hír, hogy ez a netes közösség végre kilép a kizárólagos online közlés határolta területről, és az IDW kiadja az első Act-i-vate válogatást, Primer címmel. Az októberben megjelenő, közel 160 oldalas könyv érdekessége, hogy csakis új, eddig nem látott képregényeket tartalmaz majd. Bepillantót a honlapjukon találhattok. Dean Haspiel a CBR-nek is beszélt a kiadványról, ezt az interjút itt találhatjátok.

De nem lenne teljes a bejegyzés legalább egy képregény ajánlása nélkül. Mivel a színvonal egyik esetében sem süllyed a szimplán jó alá, ezért egyik új kedvencemet, Tom Hart Barney Banks: Extra Life! című, nagyszerűen rajzolt és elképesztő fordulatokban gazdag művét ajánlom. Mivel viszonylag új az Act-i-vate kötelékében, ezért csak 10 oldal elérhető, de a folyamatos frissítéssel remélhetőleg többet is megtudhatunk a címszereplőről. Jó olvasgatást!