A képíró Zórád – Kiállítás Nagyváradon

Nagyváradon, a várban található galériában nyílt vasárnap kiállítás Zórád Ernő munkáiból. A Szent László Napok keretében zajló tárlaton régi képeslapok, grafikák, akvarellek, reprók és tájékoztató panelek között elevenedik meg Zórád Ernő (1911–2004) gazdag és sokszínű életműve.

Az itthon.ma erdélyi portál így ír:

Dénes László szerkesztő hangsúlyozta, Zórád Ernőt inkább csak a Füles rejtvénymagazint rendszeresen lapozgatók és a képregénykedvelők ismerik, bár a „Precíz Bohém” egyszerre volt képregényrajzoló, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista és iparművész. Festőnek tanult, de a háború után kényszerűségből kezdett illusztrátorként dolgozni, foglalkozni. Felismerve, hogy „a képregény az alkalmazott grafika lehető legnehezebb műfaja”, annak talán legelismertebb és legnagyobb hatású magyarországi képviselőjévé vált, nagy szerepe volt a művészi értékű képregény kialakításában. Ő volt az első magyar szóbuborékos képregény megrajzolója, majd 1970 körül Zórád alkalmazta először a műfajon belül a kollázstechnikát, ami védjegyévé vált: a korhangulat megteremtése érdekében metszeteket, fényképrészleteket helyezett el a rajzok között.

zorad-nagyvarad

A Szent László Napok hivatalos honlapján pedig többek között ez áll:

Zórád nem csak a képregényben alkotott maradandót, 1952-től kezdve számos diafilmet készített, magazinokat, könyveket illusztrált. Sok illusztrációt készített kedvenc írói, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond műveihez. Eredeti hivatásának, a festészetnek sosem fordított hátat, akvarelljeiből többször nyílt kiállítás Magyarországon és külföldön egyaránt.

A kiállítás a nagyváradi várban június 20–23. között 15 órától 18 óráig, június 24–26. között pedig 11 órától 18 óráig tekinthető meg.

A kép forrása: szentlaszlonapok.ro

Ha tetszett a bejegyzés, látogass el Facebook-oldalunkra is.