Nicolas Sarkozy képregényben

[ninja] “Százezer példányban kerül a francia könyvesboltokba november 8-án a Nicolas Sarkozy életérõl szóló képregény.”

A Sar-Cosette címû képregény címoldalán a szigorú arcú francia belügyminiszter slaggal locsolja politikustársait.
Pol-fi a jövõbõl

A 150 oldalas képregény 2098. június 6-án a Sorbonne Egyetemen kezdõdik, ahol egy francia diák századunk elejének egyik leglenyûgözõbb politikai jelenségérõl szóló doktori tézisét védi. Egy olyan jelenségrõl, ami mélyen felkavarta a francia demokráciát és új társadalmat hozott létre, a sarkozyzmusról.

A történet Sar-Cosette címmel idõrendben mutatja be hõsünk bevándorló családban eltöltött, nehéz gyermekkorát a 2007-es elnökválasztásig. Nicolast egyetlen cél vezérelte: “mindenkit eltaposni a hatalomért”. A Chirac hitet adott bennem címû fejezetet, az 1977-1983: Volt egyszer egy Hauts-de-Seine címû rész, majd az 1983: Neuilly megér egy árulást címû fejezet követ, ami Sarkozy polgármesteri, megyei és pártpolitikusi múltját idézi fel.

A csapból is õ folyik

A férfi, aki a média fülébe beszélt címû fejezetbõl kiderül, Sarkozy hogyan használja fegyverként a médiát ahhoz, hogy a róla szóló hírek foglalják el minden nap annak legjelentõsebb orgánumait. Október 19-én például felszólalt a kézmûvesek szakmai tanácsában, majd újságírók jelenlétében megyei vezetõként urbanizációs fejlesztésrõl írt alá megállapodást, végül a legnézettebb esti tévéhíradó vendége volt élõ adásban. Másnap reggel a legolvasottabb napilapban válaszolt a külvárosokkal kapcsolatos kérdésekre, délután egy sportcsarnokban 15 ezer építõipari vállalkozónak tartott elõadást, végül pedig a Sorbonne-on a sikeres lakótelepekrõl szóló konferencián szólalt fel. Három nap alatt az AFP francia hírügynökség 59 hírt adott ki Sarkozy programjairól. Ezzel még Gyurcsány Ferencet is kenterbe veri.

A Guardian tudósítója szerint a képregény ironikus hangvételû. Sarkozy folyton ideges, utána szaladó unott feleségével a róla szóló hírek nézettségi adatait lesi, hízelgõ mondatokat mond, közvetlen meghívásokat tolmácsol. Exkluzív információkat juttat el jobb- és baloldali újságíróknak, akik közül egyesek hipnotikus és “agyelszívó” voltára hívják fel a figyelmet, mások pedig szerkesztõiknek könyörögnek, hogy ne kelljen Sarkozyvel foglalkozniuk.
Életrajzi képregény

A megtörtént eseményeken alapuló politikai képregényt Richard Malka ügyvéd írta, a rajzokat a Charlie Hebdo nevû szatirikus hetilap karikatúristája, Riss készítette. A történethez a háttéranyagokat a Marianne címû politikai folyóirat újságírója, Philippe Cohen állította össze, aki a kötet végén a forrásanyagként felhasznált könyvekrõl, cikkekrõl, interjúkról és politikai beszédekrõl teljes listát közölt. Bevallása szerint a humoros rajzos mûfaj egy olyan jól informált és hiteles életrajzot nyújt a jövõ évi elnökválasztás egyik legesélyesebb jobboldali jelöltjérõl, amelyet egyetlen hagyományos elemzõ politikai cikk sem merne megtenni.

Forrás: index.hu