Michel Vaillant SEAT-ja

[mano] A sportosság és a dinamizmus jegyében mutatta be Genfben a SEAT legújabb tanulmányautóját, amely Michel Vaillant rajzfilmhõsrõl kapta nevét. A figurát 1957-ben alkotta Jean Graton francia karikaturista, története egy versenypályán játszódó családregény, ahol az autók kinézetükben is versenyre kelnek…

A SEAT Martorell Design Center alkotása a márka vezetõ formatervezõjének, Luc Donckerwolke fejében fogant. A SEAT IBIZA VAILLANTE nem a gyártás, hanem egy fikció fényében értékelhetõ, nem lesz ugyanis ilyen nevû valós autó. Mégis egyfajta álomvilág, formatervezési kaland megjelenítõje, egy képregénybeli figura által ihletett virtuális gép. Érdekességét is ez adja: a képregény a fiatalok között a legnépszerûbb, ezért a SEAT is ezt a fiatalos kalandvágyat hozza el az új tanulmányautóval. Michel Vaillante ötven évvel ezelõtt volt népszerû motorsportból hozott imázsával a képregények világában.

Egyébként a tanulmányautó egy igazi show-car, nem tervezik sorozatgyártását, de újfajta Ibiza vonalvezetést ad különleges elsõ és hátsó részével. Egyedi motorja is az erõt testesíti meg, a León Cupra-ból ismert 1.8 literes négyszelepes turbómotor továbbfejlesztett, immár 240 LE változatával. Gyöngyházmetál kék színe is a francia versenyautókon használt kéket adja vissza, igazából az autó övvönalától lefelé hoz új vonalvezetést. Radikálisabb és hosszabb lett az eleje, különlegesen tervezett fényszórókat kapott, hûtõrácsán a nevet szimboéizáló nagy V betû látható.

A cikk végén található két oldalnyi fotó a Seat Magazinból!