Alfabéta-kiállítás megnyitó ma este!

A kArton Galériában ezúttal újabb képregény kiállítást mutatunk be: a tavaly alapított ALFABÉTA díj nyerteseinek, Fekete Imrének, Marabunak és Odegnál Róbertnek munkáit 2006. július 1-ig lehet megtekinteni.

2006. május 17-én este 7 órakor nyílik a kArton Galériában (1054, Budapest, Alkotmány u. 18.) a 2005 legjobb új magyar képregényeiért díjazott Odegnál Róbert, Fekete Imre és Marabu közös kiállítása. A kiállítást, mely július 1-ig lesz látható, Kiss Ferenc képregénygyûjtõ és Bayer Antal, a díj alapítója nyitja meg.

A szakma legkiválóbb magyar muveloinek díjazása eddig nem nagyon merült fel Magyarországon, (sot, pesszimistább vélemények szerint a képregényt még mindig analfabétáknak valónak tekintik – innen a fosztóképzotol megfosztott díj neve), amíg például az amerikai Eisner- és Harvey-díjak, a francia Angouleme-i fesztivál fodíja komoly elismerésnek számít mind a szakma, mind az olvasók szemében. Az Alfabéta díj most az elismerés mellett, remélhetoleg hagyományt is teremt. Magyarországon 25 alkotót, kritikust, kiadót, szerkesztot, gyujtot, rajongót kerestek meg azzal, hogy állítsanak fel egy rangsort 2005 legjobb magyar képregényeibol.

A muvekre három kategóriában lehetett szavazni:

A: Kép-Regény: önálló albumban megjelent képregények, nem önállóan, de egyetlen újságban megjelent, 20 oldalnál hosszabb képregények, folytatásokban megjelent hosszabb képregények.
Ebbe a kategóriába tartoznak a Magyarországon legnagyobb hagyománnyal rendelkezo, ma már inkább csak a Füles által valamennyire életben tartott, 2 oldalas folytatásokban megjeleno, többnyire irodalmi muvek adaptálásából készült képregények is.

B: Kép-Novella: 1-20 oldalas, általában egyszerre, ritkábban folytatásokban megjelent képregények.
2005-ben örvendetesen megnövekedett a publikációs lehetoségek száma, útjára indult a Fekete-Fehér Képregényantológia és a Pinkhell, és a Beszélotol a Mozineten át a Galaktikáig több olyan sajtóorgánum is akadt, amely teret adott egy vagy több képregénynek. Ugyancsak ebben a kategóriában szerepelhettek a Kretén hosszabb történetei.

C: Kép-Sor: comic stripek, rövid, általában fix szereplos vagy visszatéro témájú humoros sorozatok.
A Kretén, a Pesti Est és az Exit jár élen ilyen mufajú képregények kiadásában.

A díjakat a 2. Magyar Képregényfesztiválon adták át a nyerteseknek:

Odegnál Róbertnek, a Hívó címu albumért.
Odegnál nyerte 2004-ben a Vadkelet képregénypályázatot, és o lett az egyik elso helyezettje a Míves Céh 2005 elején meghirdetett pályázatának is, így o kelthette elsokét életre Nero Blanco figuráját. Sci-fi könyvekhez készült borítói, illusztrációi révén is egyre szélesebb ismertségnek örvend, és nemrég elnyerte az Eurocon 2006 grafikusi nagydíját is. Három részesre tevezett saját sorozatának, A révnek az elso kötetéért kapta az Alfabéta-díjat.

Fekete Imrének a Gömb címu muvéért, amely a Fekete-Fehér Képregényantológia 2. számában jelent meg.
Imre több mint tíz éve fo munkatársa a Kretén magazinnak rajzolóként és íróként is, a címlaptervek nagy része is az o nevéhez fuzodik.

Marabunak Hé, Dodó! címu, a Kretén magazinban Dilidodó néven megjelenõ sorozatáért.
Marabu karikaturistaként a Kreténben és a HVG-ben publikál elsosorban, de számos más lap is közli munkáit. Képregényeiben a comic strip mufaját favorizálja, bár korábban megjelentek hosszabb muvei is, többek közt a mára már legendásnak számító Krampuszban is.

A zsuri véleménye szerint ok hárman tették 2005-ben a legtöbbet a magyar képregény színvonalának az emelése, elismertetése, az „analfabétáknak szóló” tévhitek eloszlatása érdekében.

Általános információk:
www.kepregeny.info
www.karton.hu

Az alkotók honlapjai:
www.fekete.info
www.marabulap.hu
www.odegnalrobert.hu

Kiadói honlapok:
www.kreten.hu (Fekete Imre és Marabu munkái)
www.mivesceh.hu (Fekete-Fehér Képregényantológia, benne Fekete Imre és Odegnál Róbert munkáival)
www.vadviragok.hu (Odegnál Róbert munkái)