Szemere Antal Béla életrajza

Szemere Antal Béla életrajza

Szemere Antal Béla 1923. június 20.-án született Újpesten.
Édesapja korán elhunyt, édesanyja ősi, nemesi családból származott, özvegyen, elszegényedve egyedül nevelte fiát.
A háború alatt karpaszományos hadapród volt ezért a kommunista hatalom kényszermunkára ítélte Sikondán és a Gellérthegy gyomrában, megbúvó barlangkórházban. Büntetése letelte után Szemere legnagyobb munkái az akkori pártvezetőket: Rákosit, és Sztálint ábrázolták a május elsejei felvonulásokon. A Sztálin város kapuján látható freskóterv is az ő keze munkáját dicséri.
Az 1956.-os októberi forradalom előtt a Nehézipari Minisztérium vezető grafikusaként dolgozott. A forradalom leverése után politikai okokból elbocsátották.
Az autodidakta grafikus első munkái az 1957-ben induló Tábortűz oldalain, címoldalain jelentek meg, mely a francia Camera nevű kommunista, képregényeket is közlő újság mintájára készült. Rövid időn belül olyan képregényei jelentek meg, mint Verne Gyula: 20.000 mérföld a tenger alatt című regényének képregény változata. Képregényes korszaka 1957 és 1961 közé datálódik. Ebben az időben készítette el klasszikus diafilmjeit is, melyeket szintén Verne művei alapján festett meg. Mint például a Hódító Robur, Némó Kapitány. Zórád Ernővel is együtt rajzolt az Ifjúsági Lapkiadónál, sőt diafilmeket is készítettek együtt, mint például a Párducok és galambok harca, Pinokkió és A kincses barlang.
Nagy hatással volt rá Sebők Imre munkássága, és a Vaillantban megjelent képregények, ez érződik két fantasztikus témájú képregényén, az Apéolónon és A végtelen vándorain is.
Szemere dolgozott a Magyar Ifjúságnál, a Ludas Matyinak pedig politikai karikatúrákat készített.
A Duclos Bányagépgyár grafikusa lett, majd a Kiállítástervező és Kivitelező Vállalatnál rajzolt tovább. Fafaragásai számos nemzetközi kiállításon vettek részt, és a Képzőművészeti Alap felkérésére készített festményei külföldön is ismertté tették a nevét. Munkásságáért még halála előtt Pro Urbe díjat kapott.
Az örök bohém rajzoló 1999. szeptember 17.-én, agyvérzésben hunyt el Buda pesten.

Főbb képregényei: Jules Verne: 20.000 mérföld tenger alatt _ A rejtelmes sziget (1959), Bánki: Apéolón (Tábortőz, 1960), A végtelen vándorai (Tábortőz, 1961)

Szemere Judit adatai alapján összeállította Kiss Ferenc, szerkesztette Rochi Ernő