2009 legjobb képregényei – az IGN szerint

Ha valaki esetleg nem tudná, az IGN a világ egyik legkomolyabban veendő portálja, ahonnan a gyíkok és kockák a betevő hír- és információforrásért zarándokolnak el naponta. Az 1996-ban alapított vállalat tulajdonában lévő számos multimédiás tartalmakkal foglalkozó oldal közül ez összesít mindent, amit a számítógép és konzoljátékokról tudni érdemes, pluszban pedig külön csatornái vannak filmes, zenei, tévés, és természetesen képregényes témakörben is. Az IGN nem csak semleges hírekkel, hanem – nagyon helyesen – kritikákkal, beszámolókkal is segít eligazodni a különböző művészeti ágak és szórakoztatóipari termékek dzsungelében, és minden januárban számot vetnek az előző év termésével. Idén is megtették ezt, méghozzá 15 kategóriában. A folytatásban az általam legfontosabbnak gondolt nyertesek és jelöltek listája, valamint néhány szubjektív vélemény olvasható tőlem és tőletek, de csak akkor, ha leírjátok kommentben!

A legjobb borító

Wolverine: First class #19

Futottak még:
Flash: Rebirth #1
Thor #604 (by Coipel)
Daredevil #117
Iron Man: Armor Wars #1

Most komolyan, mégis hány képregényt kell nem csak elolvasni, de birtokolni is, hogy ezt meg lehessen állapítani anélkül, hogy utána a bírák ne érezzenek lelkiismeret furdalást, amiért talán nem voltak elég körültekintőek? Én magam nem is értem mik lehetnek a szempontok. A jelöltek között ott van pl. a Daredevil 117. száma. Kétségtelenül emlékezetes és hatásos borító, de pusztán amiatt amit jelent és nem amiatt ahogyan azt a művész kivitelezte. Akkor ez most kinek az érdeme? Kié lett volna a díj, ha a Murdock és a Vezér közti átmeneti szövetség megköttetésének pillanatát ábrázoló fedőrajz találtatik a legjobbnak? Az íróé, a rajzolóé, a szerkesztőé?

A legjobb pillanat

Hawkman tragédiája (Blackest Night #1)

Futottak még:
Black Hand Reborn (Green Lantern #43)
The Death of the Punisher (Dark Reign: The List – Punisher)
The Truth of HYDRA (Secret Warriors #1)
Tragedy Strikes the Green Lantern Corps (Green Lantern Corps #42)

Az biztos, hogy engem is nagyon komolyan meg kéne fizetnie a DC-nek, hogy az IGN-es fiúkhoz hasonlatos lelkesedést mutassak az év eseményének kikiáltott Blackest Night című műbalhé iránt. Az ominózus Hawkmenes jelenetnél az is tragikusabb, mikor a vajas felével esik le a kenyér. Nem az volt az év pillanata, mikor Batman stukkerrel ment neki Darkseidnak? Vagy mikor Peter Parker berúgott és megdöntötte a szobatársnőjét? Kár, hogy azóta még azt is retconolták.

Legjobb eredeti képregénykötet

The Hunter

Futottak még:
Asterios Polyp
The Nobody

Na, aki nem értette, mire jó egy ilyen cikk a mezei képregényrajongónak, annak had éljek egy példával; magam azt hittem, a The Nobody lesz kétségkívül az idei legjobb GN, látva azonban a The Hunter győzelmét, igyekszem gyorsan elolvasni azt is, hiszen bizonyára piszkosul jó!

Legjobb független képregény

Chew

Futottak még:
Walking dead
Bad dog

Nem volt meglepő döntés ez az IGN-től, hiszen minden hónapban az egekbe magasztalták a Chew aktuális számát. Már-már feltétel nélküli rajongásuk az alkotók megkronázásába torkollott, és valljuk be, mindez valahol érthető is! Én azonban túlságosan bírom Joe Kellyt!

Legjobb minisorozat

War of Kings

Futottak még:
Oz: The Wonderful World of Oz
Blackest Night

Nehéz feldolgozni, hogy jelölést sem kapott a Final Crisis. Tudvalevő, hogy minden díjra nagyobb eséllyel pályáznak a zsűrizéshez illetve átadáshoz közel megjelent vagy befejezett művek, mégis oly szívfájdító látni ahogy az IGN bölcs ítészei megfeledkeztek Grant Morrison gigantikus, érzelemgazdag, lenyűgöző, izgalmas és kiszámíthatatlan remekművéről.

Legjobb képregényfüzet

Detective Comics #853

Futottak még:
Green Lantern #43
Brave and the Bold #29
Planetary #27
Walking Dead #66

Érdekes kategória. Egyetlen füzet értékelése, önmagában, kiemelve egy mini- vagy egy ongoing sorozat folyamából. A döntés azonban abszurd. Nem mintha hamis állítás lenne, hogy Neil Gaiman és Andy Kubert Whatever happened to the caped crusader című csodatétele lenne a 2009-es év, illetve a teljes évtized egyik legmaradandóbb alkotása a szuperhősképregények világában; egyszerűen csak nem tudom megfejteni, hogy miért ebben a kategóriában került (csak) kiemelésre, illetve mi van az egy teljes egészt képező mű másik felével, mely a Batman #868-ban jelent meg? Rejtély.

Legjobb kiadó

DC Comics

Futottak még:
Marvel Comics
Image Comics

Az év kiadóját megválasztani az utóbbi évek trendjeinek ismeretében egyet jelent annak a kérdésnek az eldöntésével, hogy vajon a DC vagy a Marvel nagy, éves eseménye vitte a pálmát az eladások terén. A legjobb történetciklus díj átadása mellett tehát mindez fölösleges, azonban egy ennyire direkt provokáció jóval hevesebb vitát kavar a rajongók körében. Presztízsértékű lehet továbbá azon egy kisebb kiadó számára, aki még említésre érdemesnek találtatik a két nagykutya árnyékában.

Legjobb művész-csapat

J.H. Williams III és Dave Stewart

Futottak még:
Ivan Reis, Oclair Albert & Alex Sinclair
Stefano Caselli & Daniel Rudoni

Meglepődött valaki?

Legjobb író

Joe Kelly

Futottak még:
Geoff Jhons
Dan Abnett & Andy Lanning

Enyém az elégtétel. Bölcs választás a főként a kommerszebb, szuperhősvonalat favorizáló IGN-től valaki olyat győztesként kiemelni, aki egyaránt a legnépszerűbb címek egyikében és a független képregények világában is hozta a formáját. Kelly így járt el, megmentette Pókember irháját az Amazing címben új saját alkotásai pedig osztatlan kritikai sikerben fürödtek.

Az év legjobb sorozata

Unknown soldier

Futottak még:
Green Lantern Corps
Walking Dead
Invincible Iron Man

Ha az amerikai képregények hollywoodi filmek, az IGN pedig az amerikai filmakadémia lenne, borítékolható lett volna, hogy az Unknown soldier kapja az Oscar-t. Az ilyen tematikájú, hangvételű alkotásokat imádják, akik a zsűri bársonyszékében ülnek. Megnyugtató azonban, hogy legalább jelöléssel elismerték a GLC és az IIM megbízhatóságát az egész évben egyenletes minőségi szint teljesítésében.

További díjak az IGN honlapján

Na, és szerintetek?!