Színészek, akikhez egynél több szuperhősfilm-szerep köthető

A napokban kapott szárnyra a hír, hogy Peter Dinklage tárgyalást folytat egy szerepért a következő Bosszúállók filmben. A dolog érdekessége, hogy Az eljövendő múlt napjaiban ő alakította Bolivar Traskot, az Őrrobotok létrehozásáért felelős tudóst.

Változnak az idők. Emlékszem, 2004-ben, amikor még arról beszéltek, hogy Brad Pitt lesz Amerika Kapitány, azon poénkodtunk, hogy a Trója valójában egy igazi szuperhősfilm, hiszen a Kapitányon kívül láthatjuk benne Hulkot (Eric Bana), Kardfogút (Tyler Mane) és William Strykert (Brian Cox). Ironikus módon pont Brad Pitt azon kevés színészek közé tartozik, akik nem szerepeltek egyetlen ilyen produkcióban sem, szemben például a kedvesét, Briszéiszt alakító Rose Byrne-nal, aki Moira McTaggert volt az új X-men trilógiában.

Manapság már nem viccelődünk azon, ha egy filmben több olyan színész szerepel, akik szuperhősöket alakítottak, olyan hétköznapivá vált. Éppenséggel legtöbbször csak egy vállrándítással intézzük el. Valójában már ott tartunk, hogy az is kezd teljesen általánossá válni, ha egy színész nem egy, hanem több képregényhőst alakított pályafutása során a filmvásznon.

Nézzük meg hát öt színészt, akiket már egynél több szuperhős-adaptációban láthattunk, és ötöt, akiket nem sokára láthatunk második ilyen jellegű szerepükben!

Akik már egynél több szuperhős-adaptációban szerepeltek

1. Chris Evans: Fáklya/Amerika Kapitány

Evans az utóbbi öt évben annyira magáévá tette Amerika Kapitány szerepét, hogy el is felejtjük, hogy korábban a meglehetősen langyos Tim Story-féle Fantasztikus Négyes adaptációkban alakította a forrófejű Johnny Stormot. Mivel Evans karrierje során addig a pimasz, arrogáns, felelőtlen karakterekre szakosodott, ezért akkoriban sokan meglehetősen szkeptikusan fogadták, miként áll majd helyt a már-már szentként ábrázolt Steve Rogersként. Evans azonban jól vette az akadályt, és a Marvel Univerzum hitelesen ellensúlyozza Robert Downey Jr. Tony Starkját, aki pimasz, arrogáns és sokszor felelőtlen.

2. Halle Berry: Ciklon/Macskanő

Míg Evans határozottan jól járt a váltással, ez nem mondható el Halle Berryről, aki a Macskanőben nyújtott alakításáért Arany Málna-díjat kapott, amit aztán személyesen át is vett. Berrynek állítólag elege lett abból, hogy másodhegedűs az addigi két X-men filmben, így sokáig a visszatérése is kérdéses volt – a Macskanő után azonban további két X-menben láthattuk.

3. Ryan Reynolds: Deadpool/Zöld Lámpás

Nem csak Berry tért vissza egy rövid, de annál fájdalmasabb DC-s kitérő után vissza egy Marvel karakterhez. Azonban Ryan Reynoldsnak jót tett az ingázás, hiszen míg az X-men kezdetek: Farkas filmben az általa alakított figurának alig volt valami köze eredeti megfelelőjéhez, addig a tavalyi Deadpool egyike a leghűbb adaptációknak, ami tiszteletlen és formabontó stílusával egyaránt népszerűnek bizonyult mind a nézők, mind a kritikusok körében.

4. Ben Affleck: Fenegyerek/Batman

Azt hiszem, a tavalyi év legismertebb képregényes mémje pont a visszajelzések miatt szomorkodó Ben Affleckhez kötődik. Ennek ellenére éppen Batman volt az ominózus film azon kevés elemeinek egyike, amiben ott volt a szikra – lehet, hogy a forgatókönyv kifejezetten ostobára vette a Sötét Lovagot (Martha!), azonban talán Affleck volt eddig a leghitelesebb Bruce Wayne, akinél a civil én nem csak álca volt, hanem az érme másik oldala. Ami nem kis fejlődés, tekintve, hogy a Fenegyerekben legtöbben még Michael Clark Duncan Vezérének szurkoltunk.

5. Aaron Taylor-Johnson: Kick-Ass/Higanyszál

Johnson pont egy szuperhős-dekonstrukcióval szerzett hírnevet magának, hogy utána később maga is beálljon a sorba, és egy sokkal hagyományosabb szerepben próbálja ki magát a Bosszúállók második részében. Azt hiszem, még ennél is érdekesebb, hogy ugyanezt a karaktert játszotta el Evan Peters is a legutóbbi két X-men filmben is, aki a Kick-Assben (magyar kereszteltségben Ha/ver) a főhős barátja volt.

Akiket hamarosan láthatunk a második szerepükben

1. Michael B. Jordan: Fáklya/Erik Killmonger

Nem Evans az egyetlen, aki először egy Fantasztikus Négyes filmben szerepelt Fáklyaként, hogy utána szerencsét próbáljon a Marvel Univerzumban. Igaz, míg Evans egy sokkal pozitívabb hőst alakít Amerika Kapitányként, addig Jordan Killmongere egy negatív figura lesz a készülő Fekete Párduc-adaptációban.

2. J. K. Simmons: J. Jonah Jameson/Gordon felügyelő

Akár szerettük Sam Raimi Pókember-adaptációit, akár utáltuk őket, abban mind egyetérthetünk, hogy Simmons zseniális volt Jamesonként. Egyszerre volt karikatúra, és mégis hiteles karakter. Olyan magasra tette a mércét, hogy bár azóta már a harmadik Peter Parkert köszönthetjük a filmvásznon, Jamesont sem láttuk más alakításában. Simmons legközelebb az Igazság Ligájában szerepel majd Gordon felügyelőként, átvéve a stafétát Gary Oldmantől.

3. Willem Dafoe: Norman Osborn/Vulko

Nem egyedül Simmons igazolt át az első Pókember-trilógia gárdájából a DC-hez, hanem Dafoe is, akit az egyik legnépszerűbb szupergonosz, Norman Osborn, alias Zöld Manó szerepében láthattunk. Ehhez képest Vulko szerintem még a legtöbb képregényrajongó számára is ismeretlen. Ennek ellenére kíváncsian várom, mihez kezd Dafoe a karakterrel – az mindenképpen pozitív, hogy ezúttal úgy tűnik, nem takarják el az arcát.

4. Ciarán Hinds: Mefisztó/Steppenwolf

Ciarán Hinds magát az ördögöt alakította a második Szellemlovas filmben, miután Peter Fonda nem tért vissza, így stílszerű, hogy ráosztották az Igazság Ligája főgonoszának szerepét. Akit Steppenwolfnak hívnak. Így már csak az lehetne még stílszerűbb, ha akkor már Peter Fondát is felkérnék, hogy Hindsszel együtt tarolják le a Földet, miközben a Born to be Wild-ot dúdolják.

5. Michael Keaton: Batman/Keselyű

Ha már a DC nem egy, de két színészt is elszipkázott a Pókember-filmekből, valahogy illik, hogy a hálószövő következő ellenfele maga Batman legyen. Sőt, ez simán csak illik a két karakter ismeretében. Ennél is érdekesebb, hogy Keaton pont a Birdmannel tért vissza, amiben ki kell a szuperhős szerepek és a Batman-skatulya ellen, hogy aztán szupergonoszként láthassuk viszont. Így Keaton nem csak azt mondhatja el magáról, hogy jól állnak neki képregényfilmekben a szárnyasok, de ezen a karrierívén jól megfigyelhető a konstrukció-dekonstrukció-rekonstrukció/tézis-antitézis-szintézis (és bízom benne, hogy most nem sírja el magát egy magyar tanár valahol).

Tiszteletbeli kategória

Cikkem elején öt plusz öt színészt ígértem, akiket már láthattunk és akiket még láthatunk egy második szuperhősfilm szerepben. Azonban úgy érzem, a lista mégsem lehetne teljes, ha nem beszélnék arról a példáról, amikor egy népszerű adaptáció párosát láthattunk viszont később egy másik filmuniverzum szereplőiként:

Hugo Weaving: V/Vörös Koponya – Natalie Portman: Evey/Jane Foster

Azt hiszem, a V mint vérbosszú az egyetlen olyan Alan Moore-adaptáció, ami egyaránt népszerű mind laikusok, mind a rajongók körében – ettől függetlenül Moore egyetlen adaptációjáért sincs oda, és mire eljutottunk a szóban forgó alkotáshoz, már kérte az alkotókat, hogy vegyék le a nevét az alkotásról. Akárhogy is, a V mint vérbosszút sokan dicsérték, nem utolsó sorban V és Evey párosának köszönhetően. Portmant azóta két Thor filmben is láthattuk a főhős szerelmeként, Weaving pedig Amerika Kapitány ellenfelét, a Vörös Koponyát alakította. Az első Amerika Kapitány-film egyébként igencsak jól teljesít szuperhősfilm veteránok terén, hiszen a korábban Kétarcot megformáló Tommy Lee Jones is szerepel benne.

Mint az a fenti listából látható, a szuperhős-adaptációk olyan meghatározóak lettek, hogy már abban sincs semmi meglepő, ha egy színészhez nem egy, de több karakter kötődik. És akkor még nem beszéltünk a nem szuperhősös képregény-adaptációkról, sem pedig az eredeti szuperhős filmekről, mert akkor napestig sorolhatnánk a példákat.