Akár a világ végére is: Egérőrség #3 – A fekete fejsze

Ó, a tenger, a végtelen, rejtélyes és szeszélyes tenger, a vad viharaival és háborgó mélységeivel. Ember legyen a talpán, aki egy szál hajóval át akar kelni rajta… és akkor még nem beszéltünk az egerekről, akik számára a legkisebb hullám is szökőárral ér fel…

Igaz, gyermekkorunk történeteiben sosem nyers erővel, hanem kitartással és találékonysággal arattak diadalt az elemek fölött. Elég csak megkérdezni Odüsszeuszt vagy Szindbádot, de csak óvatosan – mindkét úriember hajlamos nagyot mondani. Akadtak azonban olyanok is, akiket nem a kalandvágy, a hírnév vagy az otthon melege motivált, hanem a kötelességtudat, mint Máelduint, vagy az öreg Celanawe-et, aki azért szeli át a tengert egy tanult hölgy és egy felelőtlen tengerész társaságában, hogy megszerezze a legendás fejszét. Nem magának, semmint az egérség számára.

Míg az előző két kötet nagyvolumenű volt, addig ez egy kisebb, személyes visszatekintés az egyik szereplő múltjába. Az első két rész egyszerre idézte az összes high fantasyt A gyűrűk urán innen, A trónok harcán túl, ezzel szemben A fekete fejsze hangulatában a viking sagákból merít a komor, kietlen szigeteivel és hatalmas csarnokaival. Ez még a sötét középkor, nem az önmagába szerelmes lovagkor világa, ahol a becsület és brutális gyakorlatiasság sokszor kéz a kézben jár. Senkit ne tévesszen meg az, hogy a történet szereplői egerek, az egész hangulatában nem is állhatna távolabb a rajzfilmek aranyos-szirupos stílusától.

David Petersen nagyon ráérzett a középkori históriákat állatmesékkel ötvöző történetszövésre, és egyre kiforrottabban mutatja be képzeletgazdag világát. Ugyanakkor előzményként elvárja, hogy már kötődjünk hőseihez, így éppen ezért olvasásához mindenképpen ajánlott az első két kötet ismerete. Emellett karakterei ugyan roppant szeretetreméltóak, de sokszor vázlatosan felskicceltek akkor is, ha közben általuk Petersen érzékkel mesél komoly dolgokról, mint hűség, veszteség, áldozathozatal vagy hogy semmi sem fekete-fehér a természet világában.

Akadnak ugyanakkor emlékezetes szereplők, mint az adott szavához ragaszkodó görénykirály, és vannak kifejezetten hangulatos jelenetek, mint a menekülés a nyestek elől. Már csak Petersen egyedülálló hangja miatt érdemes elolvasni, amibe nem csak a történetmesélés tartozik, hanem a komorabb fantasyket idéző ecsetvonások.

Bátran ajánlom hát mindenkinek, akinek kedvence volt Ezopusz. Mert ez opusz. A legjobb fajtából

Pusztai Dániel

Cím: Egérőrség #3 – A fekete fejsze
Szerző(k): David Petersen
Kiadó: Ciceró
Ár: 6990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 212 oldal
Megjelenés: 2022.10.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu