A holtakkal sem könnyű: Ánya kísértete

A fiatal Ányát teljesen hétköznapi dolgok zavarják, amik egy felnőtt számára teljesen triviálisak, egy kamaszlány viszont apokaliptikus katasztrófának él meg. Ha valaki megkérdezné őt, hogy mégis, mi a baj, azt felelné, hogy túlsúlyosság, népszerűtlenség, ciki család, ciki barátok, a minden sarkon ráleselkedő röpdolgozatok. Aztán egy nap beleesik egy gödörbe, és a mindennapjaiba beköltözik a természetfeletti egy fiatalon elhunyt kísértetlány formájában, aki szerint van élet a halál után, éppen csak nem abban a lyukban, ahol jelenleg tartózkodik. Így hát a két fruska alkut köt: Ánya beleegyezik, hogy új barátja vele tarthat az élők világába, ha cserébe segít érvényesülni.

Így hát Ánya saját bejáratú szelleme segítségével hamarosan javít a jegyein, meg meri szólítani az ügyeletes népszerű srácot, és úgy egyáltalán, el kezd mindkettejük helyett élni. Ami elsőre roppant önzőnek tűnik – és, ami azt illeti, Ánya egy elég önző leányzó, akinek csak a történet közepén jut eszébe egyáltalán megkérdezni szellembarátnője nevét –, ugyanakkor túlvilági cimborája sem felebaráti szeretetből segíti őt át a mindennapok gondjain.

Vera Brosgol kedvesen, de nagyon is őszintén ábrázolja a kamaszkor nyűgjeit, álmait, csalódásait és a lassan, de annál fájdalmasabban és elkerülhetetlenebbül bekövetkező felnőttéválást, ami mellett először a természetfeletti nem tűnik egyébnek vágykielégítésbe oltott színes adaléknál. Aztán lassan, nagyon lassan a történet átvált horrorba. Ami csak akkor számít meglepőnek, ha éretlen tinilányok vagyunk, akik csak most tanulják meg, hogy mindennek ára van. Kiváltképp, ha a természetfelettitől kérünk segítséget.

A képregény legfőbb erénye mégis az, hogy mennyire hitelesen, kézzel foghatóan képes ábrázolni egy középiskolás mindennapjait, ami nem válik kevésbé személyessé attól, hogy megtalálható benne a tanulóra leselkedő összes probléma. Vagy talán azért is lehet, mert ezek nagyján mindnyájan átestünk, mielőtt elváltak volna útjaink? Sokszor tapasztalom, hogy két különböző hivatás képviselője elképzelni nem tudja, mit él a másik… de azt, hogy mi jár egy iskolás fejében, azzal mind együtt tudunk érezni. Persze az sem elhanyagolható, hogy Vera Brosgol olyan magabiztosan alkot meg élő, lélegző hétköznapi karaktereket néhány tollvonással, mint Craig Thompson.

Ennek köszönhető az is, hogy még mindig súlya van annak a felismerésnek, hogy nem a súlyfelesleggel, népszerűtlenséggel, ciki családtagokkal, barátokkal és dolgozatokkal van baj, hanem a saját hozzáállásunkkal, és azzal, hogy a könnyebbik végén akartuk megfogni a dolgokat. Súlya van, mert sosem az ebben rejlő igazság volt igazán lényeges és személyes, semmint az út, amíg eljutottunk a felismerésig.

Ami segítőkész szellemlányok nélkül is kimondottan rögös volt.

Pusztai Dániel

Cím: Ánya kísértete
Szerző(k): Vera Brosgol
Kiadó: Ciceró
Ár: 4990 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 224 oldal
Megjelenés: 2020.09.16.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading