Vér, erőszak, szex és szerelem, kapzsiság, árulás, bosszú… – Murena II.

A Nero császár felemelkedéséről szóló, történelmi tényeken és találgatásokon alapuló, szórakoztató és műveltető képregény második kötete nemrég jelent meg a Pesti Könyv Kiadónál, ezúttal puha kötésben, és más betűtípussal, mint az első.

Előbbi esetben (borító) a precíz gyűjtők haragjával, és ezerszer felhozott panaszaival kell szembesülnie a kiadónak valahol érthető módon (bár vannak köztünk, akiket ez egyáltalán nem érdekel), a betűtípus cseréjével pedig egyrészt ugyancsak méltatlankodó felhangokra (“miért nem egységes minden kötet?”), másrészt elismerő szavakra is számot tarthat a Pesti Könyv.

Jómagam – lásd az előző rész ajánlóját – nehezen birkóztam meg az előző kötet betűivel, hiába az volt az eredetihez a leginkább hasonló. Beleakadt a szemem a betűkbe, nehezen követte a sorokat. Az újonnan alkalmazott betűtípus az oldalképekhez jól passzoló, valamint kiválóan, gördülékenyen olvasható, esztétikus.

Ennyit a külcsín viszontagságairól.

Aki istenhez beszél, azt hívőnek tartjuk, akihez isten beszél, bolondnak. Philip K. Dick bon mot-ja ide is érvényes, az őrült költő-császár fejlődésében központi szerepet játszik az istenekkel való kötelék. Ám egyelőre csak erős belső drive-nak tűnik Merkúr ígérete Nero számára, miszerint ő lesz a világ ura, nem megrontó erőnek. Nero még normális.

Amennyire lehet. A szappanopera-szerű, egyelőre tíz kötetnyi történet bemutatja az első századbéli Róma palotáinak életét, a sötét sikátorok világát, tömegbordélyait, fürdőit, máig fennmaradt fenséges tereit.

A szereplők leginkább ármánykodnak és ármányokat próbálnak elhárítani. Vér, erőszak, szex és szerelem, kapzsiság, árulás, bosszúra bosszú, naivak és ravaszok, beteljesedésre váró jóslatok – ismerős összetevői bármelyik Rómában játszódó császáros sztorinak. A kötet erőssége a realista rajzi ábrázolás és szépséges színezés mellett a “játék a történelemmel”, a források részben kötött, részben szabad kezelése.

A Lucky Luke, a Rick és Morty, a Saga és az Incal kiadójának próbálkozása a franko-belga történelmi képregénnyel a Murena. Próbálkozás hosszabb folytatásos történettel, mint annak idején a Képes Kiadótól a Sörmesterek. Kevésbé érdektelennek tűnő színhellyel, mint egy sörgyár egy kis faluban, mégis kicsit erőtlenebb írással, mint Van Hamme-é, mely izgalmas, fordulatokban bővelkedő, letehetetlen.

Emez tisztes iparosmunka, érdekes váltásokkal és hangsúlyokkal, Dufaux és Delaby sikerrel kötik le végig az olvasó figyelmét. Az európai képregény kedvelőinek, középiskolás diákoknak, ókori történelmet kedvelőknek csemege.

“Október idusa előtt három nappal eső hullik a városra.”

“A büszke Rómának néhány órája új császára van. Claudius császár éjszaka meghalt. Utódja gyorsan akar cselekedni. A neve Lucius Domitius Ahenobarbus. 17 esztendős. Ha sikerül uralma alá hajtania hadsereget és a szenátust, ő lesz a világ ura.”

Hogy a harmadik, negyedik… tizedik (stb.) kötet mikor jelenik meg, ebben a rendezvényekben ritka helyzetben? Csak remélni lehet, hogy folyamatosan, és minél hamarabb!

Lénárd László

Murena

Cím: Murena #2: Homokból és vérből
Szerző(k): Philippe Delaby, Jean Dufaux
Kiadó: Pesti Könyv
Ár: 3999 Ft
Formátum:
Terjedelem: 52 oldal
Megjelenés: 2021.04.15.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading