Út az ismeretlenbe – Illegál

Már nem is tudom, mikor és hol olvastam először egy brossurán az “érzékenyítő kiadvány” szókapcsolatot, de az biztos, hogy rég történt, valamikor gyerekkoromban. Akkor nem értettem, miért van ilyesmire szükség, miért nem jön valakiből automatikusan a segítőkészség, ha rászoruló, bajba jutott embert lát? A világ aztán fordult egy nagyot, most, hogy igazán szükség lenne rájuk, csak olyan levelek érkeznek, amiken arra buzdítanak minket: legyünk közömbösek! Nagyon úgy tűnik, hogy egy szinte a “semmiből” felbukkant képregény végzi el a munkát: az Illegál megható történet egy hazáját hátrahagyó fiúról. Egyről a több százezerből.

2010 óta rengeteg afrikai hagyta el otthonát, és vándorolt az Egyesült Államokba, vagy Európába, többnyire Olaszországnál partot érve. Az illegális migráció problémája egyáltalán nem új keletű, viszont továbbra is válaszra vár. Az elvándorlás okai országonként és egyénenként is mások, a jobb jövő reménye és a közvetlen életveszély elől való menekülés egyaránt késztetheti hosszú utazásra a szubszaharai régió, főként Ghána, Szenegál és Nigéria lakosságát. Lappangó konfliktusról van szó, amit valahogy mégsem sikerült megoldani a hosszú évek alatt. Ahogy azt a jól érzékelhető, de kevés figyelmet kapott ellentétet sem sikerült feloldani, hogy a kereszténység (számomra) legszebb tanításai, az elfogadás és a szeretet miképp egyeztethető össze azzal, ahogy ma egyházi vezetők, illetve a kereszténység zászlója mögé bújó politikusok megnyilatkoznak? Ez a skizofrén közhangulat áll szemben a bevándorlók drámájával – előbbi miatt utóbbiakról hajlamosak vagyunk nem tudomást venni.

Az Illegál egy Ebo nevű kisfiú kálváriáját meséli el, aki hónapokkal ezelőtt távozott nővére, valamint a napokban eltűnt bátyja nyomát kutatva indul el otthonról. Utazása során a Szaharán, majd Tripolin keresztül vezet az útja, de ami hátra van, az még ennél is embert próbálóbb: a tenger, aminek túlpartján ott van Európa.

Az Illegál szerzői, a főként fantasy regényeiről ismert Eoin Colfer, Andrew Donkin, valamint a zseniálisan kifejező képeket rajzoló Giovanni Rigano megelégelték, hogy a bevándorlókra, mint egy hatalmas masszára hivatkozik a média. Kellő érzékenységgel közelítettek a témához, de igyekeztek mindvégig hitelesek is maradni, a valósághoz a lehető legközelebb álló sztorit elmesélni. Ebo utazása elképzelt történet, mégis nap mint nap megtörténik. A kisfiú kálváriája ugyanis számtalan igaz történet elemeiből, az Európába érkezett afrikaiak által megosztott élményekből és tapasztalatokból táplálkozik. Egyáltalán nem ritka dolog például, hogy Tripoliból az út megtételéhez szükségesnél kevesebb üzemanyaggal indítják el – a díj megfizetése után – a nagyobb távra teljesen alkalmatlan motoros gumicsónakokat, vagy hogy a szaharai fuvarok az elégtelen vízkészlet miatt gyakran kiszáradásos halállal végződnek.

Ebo útját nem lehet egy hasonló elemekből építkező fantasy sorozathoz hasonlítani, hiába kel útra itt is a legkisebb fiú. Nincsenek a veszélyeken átsegítő, mesebeli alakok, nincsenek csodák, ahogy dicsőség sem várja a történet hősét az út végén. A kőkemény valóság van csak, no meg azok az apróságok, amik csakis olyan esetben bírnak jelentőséggel, ha valaki szó szerint az életéért küzd. Így örülhetünk ideig-óráig például Ebo leleményességének, ahogy egy talált doboznyi törlőkendőt tesz darabonként pénzzé, vagy a fiú csodás tehetségének, a hangjának, ami – ha más nem is – de legalább néhányszor kisegíti őt a bajban. Egy ilyen képregény legfeljebb annyira fordulatos, izgalmas és végtelenül szomorú, amennyire az élet maga az lehet. (Spoiler: nagyon.)

Szükség van az ilyen kiadványokra, hogy legalább megpiszkálja azt a kínosan ügyelve takargatott, gennyes sebet a kollektív lelkiismeretünkön, és ráébresszen minket, mi is történik a világban jelenleg. És hogy a problémák mennyire nem redukálhatók a “fekete vagy fehér” szintjére. Ha ez a kiadvány történetesen egy tisztességgel összerakott, remekül rajzolt képregény is egyben, annál jobb!

Farkas Dávid

A recenziós példányért köszönet illeti a kiadót. A kiadvány megvásárolható könyvesboltokban, illetve kedvezménnyel a kiadó webshopjában.