Mangatanulmányok

Mennyi érdekes oldal, te jó ég! Alig érem posztolni őket! A legújabb találat egy weblap, ahol a sok mangához és animéhez köthető rövidebb írás mellett/között olyan érdekességeket lehet találni, mint a témába vágó hosszabb és szerencsére részletesebb tanulmányok hada, melyeket a posztoló japán blogokról, egyetemi órák anyagából fordított angolra. Az egész oldalt megéri átnyálazni, de néhány jobb írást ki is emelnék.

#1: Miyazaki Nausicaa mangájának elemzése
A cím csalóka lehet, ugyanis vajmi keveset foglalkozik a szerzője ezzel a művel, sokkal inkább azt boncolgatja, hogy miért is filmszerűbb egy japán képregény, mint a nyugati társaik. Pontosabban a filmes eszközök, vágások átültetését szemlélteti a manga nyelvére néhány mangaoldal segítségével. Bizonyára mindenki emlékszik Scott McCloud A képregény felfedezése című könyvében említett, panelváltásokat kategorizáló felsorolására. Na, valami ehhez hasonlót próbál a cikk szerzője itt is bemutatni, a 2001: Űrodüsszeia példája alapján.

#2: Nausicaa másodszor
Itt már bővebben szó esik a műről, Tezuka Osamu és Miyazaki mester közös vonásaira, illetve a manga panelkezelésére fekteti a hangsúlyt.

#3: Katsuhiro Otomo, the Anti-”Story” Author
A címét nem fordítom le, úgy vélem, ez magáért beszél.
Jó olvasgatást! ;)