Kockás #51 – Nosztalgiavonatnak álcázott TGV

Nem csak az aktív képregényolvasók/rajongók körében fogadták örömmel a szép múltú Kockás képregénymagazin visszatérését most decemberben, 25 évvel az legutóbbi szám után. A kiadó a frissen létrehozott csoportban – ami egykettőre elérte a több, mint ezer fős tagságot – már jó előre jelezte a rajongók felé, mire NE számítsanak. A teljes tartalmat egészen a megjelenés pillanatáig jól titkolták, három címet azonban elárultak előre: egy frissebb Herkules történetet, az Agent 327 holland titkosügynök-paródiát és a Freddy Lombard sorozatból a 1956 nyarán játszódó „Vakáció Budapesten” -t. Ezek alapján már lehetett rá számítani, hogy tartalom terén egy kicsit idősebb korosztályhoz fog szólni.

A Hunagrocomixos megjelenését követően páran hiányolták ugyan a régi kedvenceiket, ennek ellenére az új Kockás egy roppant izgalmas és szórakoztató magazin lett. A formátumban, minőségben a negyvenes számok hangulatát idéző magazin igazán tartalmas kikapcsolódást biztosít. A 64 oldalon három hosszabb sorozat kapott helyet: a már említett Agent 327 és a Freddy Lombard mellett Thomas Silane fotóriporter misztikus-nyomozós kalandjai jelenik meg folytatásokban – három füzetben fejeződik be egy-egy történet. Ezeket szakítják meg a humoros, pár oldalas történetek, amik kellő változatossággal lettek összeválogatva: az olyan klasszikus kedvencek, mint Gai-Luron vagy Herkules mellett szépen megférnek a Nyomingerek (CSI-paródia), az Állati dokik (állatorvosos-vicces történetek), a Kozmikus Őrjárat (ismerős szuperhősök paródiája) vagy a Cosmik Roger (intergalaktikus galibákat okozó űrhajós).

A kiadó Gyöngy Balázs, a szerkesztés/postázás/előfizetések és egyéb az újság körüli teendők forgatagában válaszolt pár kérdésünkre:

KILENCEDIK.HU: Milyen indíttatással vágtál bele a Kockás felélesztésébe, folytatásába? Egyáltalán, hogyan született meg az ötlet?

Gyöngy Balázs: Tizennyolcadik éve foglalkozunk lap-és könyvkiadással, Apám néhány hónapja elindította a Hahota újságot, melynek meglepően jó volt a fogadtatása és azóta is töretlen az érdeklődés, már az ötödik (az 53-as) szám van a polcokon. Akkor kezdtem el gondolkozni a dolgon, hogy ha ennyire szeretik, örülnek neki, talán a KOCKÁSnak is érdemes lenne adni egy esélyt. Megvizsgáltam a jogi hátteret és mivel nem láttam akadályát, a megjelentetésnek, a döntés megszületett.

9.: Miután felröppent a hír a Hahotában, rövidesen létrehoztatok egy csoportot a Facebookon a régi/új Kockás rajongóinak, és egy csapásra elérte az ötszáz, mostanra lassan az ezerötszáz fős tagságot. Számítottál ekkora érdeklődésre/lelkesedésre/szeretetre amikor belevágtatok?

Gy.B.: A Hahota kellemes fogadtatása miatt sejthető volt, hogy hasonló érzelmek törnek felszínre, a KOCKÁSsal kapcsolatban is, viszont az intenzitás komolyan meglepett. A csoport létrehozása után, parázs diskurzus kezdődött, sztorizások, emlékek felidézése, mely olyan élénk volt, mintha a KOCKÁS éppenséggel, tavaly szűnt volna meg.

9.: Miért #51? Új idők új Kockásaként hogyhogy nem egy elölről számozott, Kockás „v2” mellett döntöttél?

Gy.B.: Őszintén szólva nem is gondolkoztam egy pillanatig sem azon, hogy ne az 51-es számmal folytatódjon. 1999-ben amikor a Ludas Matyi lapcsaládot pályázat útján megszereztük, ott sem volt kérdés, hogy a régi ISSN számmal és a következő évfolyammal folytatjuk.

9.: Most, hogy már kapható az első szám, bizonyára szép számmal olvashattál már olvasói visszajelzéseket is. Milyen lett a fogadtatása?

Gy.B.: Nagyobbrészt pozitív, kedves, szívet melengető visszajelzés, érdemes volt dolgozni. Ezek mellett természetesen felbukkannak hozzászólások, melyek már bizonyos változtatásokat szeretnének, ahogyan ők gondolnák a későbbi megjelenést. Persze megvizsgáljuk őket és, ha tudunk változtatni rajta, akkor megtesszük.

9.: Az első szám tartalmáról nem lehetett sok mindent tudni előre, gondolom a többi számról sem szeretnél elárulni túl sokat – habár van egy rövid előzetes az #51 végén. A meglepetések megőrzése végett csak címek nélkül, a már ismerteken kívül hány sorozatból válogattok?

Gy.B.: Azt a stratégiát választottuk, hogy nem kezdünk el vagdalózni. Az albumok melyeket három részre szedtünk, három megjelenésen át követik egymást ezek a történetek az AGENT 327 : Van Gogh füle, THOMAS SILANE: Halálos villanás, FREDDY LOMBARD Vakáció Budapesten. A köztes rövidebbek szereplői pedig tulajdonképpen csak, bemutatkoztak, beköszöntek. A Kozmikus őrjárat szuperhős paródiái, Herkules, a Nyomingerek csapata, Cosmik Roger jópofa figurája, az Állati dokik egyoldalasai és a klasszikus Gai-Luron, ezeket folytatjuk, illetve az ötvenkettes lapszámban régi jó barátok is újra felbukkannak, lesz Pif, Herkulessel és Szépalmási professzorral. A Facebook csoport oldalunkon a KOCKÁS KÉPREGÉNYEK csoportban már leírtam, hogy folyamatos tárgyalásokban vagyunk 6-7 kiadóval, illetve jogörökössel. A KOCKÁS struktúrája, tematikája lehetővé teszi, hogy ha egy olyan szereplő megjelentetési jogát tudjuk megszerezni, akit az olvasók már régen várnak, be tudjuk cserélni, szinte azonnal.

9.: Februártól havonta jelen lesztek az újságárusok polcain. Lesz lehetőség előfizetésre is? *

Gy.B.: Ezeket az információkat, várhatóan két-három héten belül tesszük közzé. A Magyar Postánál lehet majd előfizetni.

* Időközben az előfizetési feltételek elérhetővé váltak, bővebb infó az alábbi csoport leírásában: facebook.com

9.: Nemrég volt a Hungarocomix, ahol első ízben vehették kézbe az érdeklődők az új Kockást. Biztosan elárasztottak titeket mindenféle kérdéssel, gratulációval, bírálattal. Mi a legkedvesebb/legdurvább élményed?

Gy.B.: A legkedvesebb élményem, egy apuka érkezett a kislányával. Fátyolos tekintettel vette kézbe a KOCKÁST, olyan átszellemülten tartotta kezében, mint a kislányt magát, akivel érkezett… a megszületése utáni pillanatokban. Majd szinte suttogva, rövid kis előadást tartott, hogy mit is jelentett neki gyerekkorában a KOCKÁS. Bár a kislány bólogatott, de valószínű nem értette, nem is érthette, mit is…
Szerencsére negatív élmény nem ért. Különböző szereplőket kérdeztek, hogy miért nincsenek, illetve, hogy van e esély a felbukkanásukra, de mindenkit megnyugtattam, hogy dolgozunk az ügyön.

9.: Az első számban szerepel egy egyoldalas, humoros képregény amit fordítótok/szerkesztőtársad Szalay Kristóf írt, és Őszi Zoltán meseillusztrátor/karikaturista rajzolt. Terveitek közt szerepel-e szoros együttműködés hazai alkotókkal, akik a Kockás számára készítenének hosszabb képregényeket? Kik azok a hazai színtéren, akikkel szívesen dolgoznál együtt?

Gy.B.: Megkezdődött a magyar alkotók feltérképezése, jelentkeztek is már nálunk, kaptunk már munkákat, kerestünk már mi is az alkotókat, szóval folyamatban van. Szeretnénk teret engedni a magyar alkotásoknak. A KOCKÁS-ban nem túl sok magyar képregény jelent meg az előző ötven számban, pontosabban többségükben nem volt egy oldal sem, ennek ellenére, mi teszünk néhány magyar oldalt, mondhatom rendszeresen, ha igény lesz rá, növelhetjük a mennyiséget.

Nagyon szépen köszönjük Balázsnak a válaszokat, és reméljük, hogy az új KOCKÁS is megél legalább annyi számot, mint a régi. Mi csak örülni tudunk, hogy egy ilyen magazin is kapható végre az újságosoknál.