Csak a humor segít elviselni az élet végtelen abszurditását – Rick és Morty #6

Állítólag miután gróf Tisza István, a később meggyilkolt nemzeti liberális miniszterelnök 1911-ben elment Pór Bertalan kiállítására, meglátta többek közt a Család című képet, kifordult, majd cikket írt az új, beteges művészetről. Pedig a képben mára szinte semmi különös nincsen, egyszerűen látszik, hogy a családot egyedül az tartja össze, hogy egy képen szerepelnek.

Tisza 20.000 korona című cikkében így ír: „Annál mohóbban karoljuk fel, mentől betegesebb, mennél exotikusabb és mert legkönnyebben ezeket vesszük észre, kiváló előszeretettel vásároljuk minden exotikus irányzat legtúlzottabb, legdurvább vadhajtásait.” Igaza volt – érdekes, hogy ezt száztíz éve írta (ráadásul Szinyei Majálisáról).

Így elképzelni se tudom, mit szólt volna a Rém rendesekhez, esetleg a most végre „kiüresedés” matt befejezett Modern családhoz, és főleg a Rick és Morty humorba csomagolt, de őszinte, PC-mentes diszfunkcionális családjához. Vagyis ahhoz az animációs- és képregénysorozathoz, amit csak a humor tesz PC-vé. Vagy még az se.

Családfő? Nincsen. Az apuka egy gyerekes, fatökű balfék, a borissza anyuka jobban szereti a lovakat az embereknél, a lánygyerek viszonylag normális, mert kell egy ilyen is, a fiúgyermek esetlen és bátortalan a hétköznapi világ dolgaiban, a nagyapa meg… Őt nem kell bemutatni.

Mégis, az említett sorozatok olyan családtagokat mutatnak, akik tűzbe mennének a másikért.

Sőt, a Rick és Morty esetében nem csak hogy tűzbe, de idegen bolygók, létsíkok és más dimenziók pusztító tüzeibe.

„Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.” – így Ludwig Wittgenstein.

„Amivel nem lehet viccelni, arról hallgatni kell.” – szólhatna Dan Harmond ars poeticája, és folytatódna – „de viccelni mindennel kell.”

Szexualitással, vallással, szélsőséges ideológiákkal, testi- és lelki fogyatékossággal, az embereket hülyítő- és elhülyítő médiával, minden, a közbeszédben tabunak számító dologgal – általában az emberi butasággal.

A Pesti Könyv által gondozott Rick és Morty képregénysorozat hatodik kötetében az alkoholista lángész nagypapa először a bolygót menti meg egy idegen inváziótól, majd unokái szalagavató báljára klónoz egy ál-Justin Biebert és egy Mortyt, hogy ott harcoljanak földönkívüliekkel, ezután interdimenzionális náci-irtó hadjáratba fognak feszültséglevezetésként Mortyval a Ha volna két Hitlerem című sztoriban. Az Interdimenzionális tévé című történet kortárs médiumkritika a tévéről, A Nyerít Klinika Beth Smith, a lódoktor anyuka felváltva elkeserítő és felemelő hétköznapjaiba nyújt betekintést. Egy Ctulhu-s rövid szösszenet, és egy „ne a látszat alapján ítélkezz”-rövidke zárják a kötetet.

Az életet és a családi kapcsolatokat állandó haláltáncnak bemutató sorozat színvonala egyenletes, hiába adták át a stafétabotot az eredeti alkotók, Dan Harmond és Justin Roilland ezúttal (is) vendégalkotóknak. Brutálisan őszinte, kreatív, „egyhangúságában” is változatos, páratlan képregény.

Még ha egy végső, közhelyes, pszeudo-egzisztencialista szentenciában megfogalmazható is a lényege: csak (az összetartás és) a humor segít elviselni az élet végtelen abszurditását.

Hat kötet után? Az egyik szemem sír, a másik remeg.

Lénárd László

Cím: Rick and Morty #6
Szerző(k): Zac Gorman, Cj Cannon, Ryan Hill, Marc Ellerby, Cat Farris, Andrew MacLean, Nick Filardi,
Kiadó: Pesti Könyv
Ár: 3990 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 128 oldal
Megjelenés: 2020.02.20.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu