30 éves a Dylan Dog!

A képregény, amely mára kultikussá vált: 30 éves a Dylan Dog!

30 évvel ezelőtt, pontosan szeptember 26-án, jelent meg Olaszországban Az élőholtak ébredése, a ma már világhírűvé vált Dylan Dog képregény első része.

Tiziano Sclavi alkotta meg e képregényhőst pontosan három évtizeddel ezelőtt, 1986-ban, s a Sergio Bonelli Editore kiadó jelentette meg a kalandjait.

Dylan a nevét az ismert walesi költő és prózaíró Dylan Thomas után kapta, kinézetét pedig a híres Rupert Everettől “örökölte”.

A Scotland Yard egykori rendőre, aki különös esetekkel, gyakorlatilag szinte csak paranormális jelenségekkel foglalkozik, vegetáriánus, volt alkoholista, nőcsábász, akit a jegyesei folyton elhagynak. Legjobb barátja és segítője Groucho Marx, akit a Marx-testvérek egyikéről mintáztak, aki az 1930-as és 1940-es évek egyik híres és népszerű komikusa volt, míg a másik segítője, Bloch felügyelő, a “kellemetlenségektől” óvja a főhőst.

Dylan és Groucho a Craven Road 7 alatt laknak Londonban, ami azért érdekes, mert a való világban is létező helyszínen egy kávézó található, amely 2013 óta a Dylan Dog nevet viseli.

A képregény megjelenését követően hamar népszerűvé vált világszerte. Habár az 1986-os megjelenést követően jelentősen visszaesett a képregény olvasóinak száma, de ez nem befolyásolta e címet abban, hogy mindmáig az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb mű maradjon hazájában, de a határokon túl is (mint például az egykori Jugoszlávia
területén).

A forgatókönyvírók és rajzolók idővel cserélődtek, de a képregény szellemisége mit sem változott.

Habár műfaja szerint horror-képregénynek számít a mű, de kitartó segítője, Groucho miatt, ritkán olvassuk mosolygás nélkül az adott részt. Nagyobbrészt eltérő thrillerekkel találkozhatunk a történetekben, de gyakran egy műalkotást tartunk a kezünkben, amely filozófiai mélységekbe ad betekintést.

Kétszer filmesítették meg a képregényt, 2010-ben Dylan Dog: Dead of the night (Halálos éjszaka) címmel Kevin Munroe, míg 1994-ben az olasz Michele Soavi Dellamorte Dellamore címmel forgatott belőle filmet.

E képregénynek jelentős kulturális hatása van, még Umberto Eco is olvasta azt.

Magyarországon, 2014. márciusában, a 27. Képregénybörzén debütált a mű, azóta öt kötet és egy különszám jelent meg belőle. 2015-ig a Fumax kiadó adta ki Dylan Dog történeteit, 2016-tól pedig a Frike Comics jelenteti meg a magyar nyelvre lefordított kalandokat.

A kiadott kötetek megközelítőleg 200 oldalasak, s két eredeti olasz történetet foglalnak magukba.

A hír forrása
Fordító: Mustabasic Damir (2016. 09. 27.)