3. Szegedi Képregényfesztivál és Konferencia

Fényképekkel és sajtóvisszhanggal frissítve!
Harmadjára kerül megrendezésre a Szegedi Képregényfesztivál, melyhez ez évben képregényes konferenciát is csatoltak. Részletes program és információ.

[toc]

Fesztivál program

A szegedi képregényfesztivál immár hagyományosan a Somogyi könyvtár és a helyi képregényrajongók közösen szervezett rendezvénye. A hely és helyi adottságokhoz igazodó és abból merítő műsor sokban hasonlít a fővárosihoz, de az évről évre növekedő számú, más városokból érkező látogató- és vendégsereg igazolja, hogy összességében egy önállóan érvényesülő, sajátos hangulatú fesztiválnak nézünk idén is elébe. De ránk ne hallgassatok, mi itt jelezzük elfogultságunkat.

2011. november 19. (szombat)
Program:

 • 10:30-11:00 X-men és mitológia – előadó: Pusztai Dániel
  Előadás az X-men szuperhőscsapat első generációját mutatja be, azt vizsgálva, hogy milyen mitikus elemekből építkeztek az alkotók, milyen kulturális hatások érték őket a csapat megalkotásában, és hogy hatott vissza az X-men a képregény-kultúrára.

 • 11:00-11:30 Ha ismered, érteni fogod! – A színfalak mögött – előadó: Rozgonyi Zalán
  Amikor kinyitsz egy képregényt, akkor filmeket is látsz, klasszikusokat olvasol, kultúrákat ismersz meg, történelmet tanulsz, és tán észre sem veszed! Miért kerülnek mindezek a képregénybe, hogyan, és mivé válnak közben? Minden vonalnak jelentősége lehet…

 • 11:30-12:00 Comics kontra Comix – Mainstream és Underground a 60-as években – előadók: Váradi Gábor és Szabó Gergő
  Hogyan tarthattak ki az Aranykor hősei egy Cenzúra által lebutított világban? Kik voltak az Ezüstkor hősei, és mi tette őket örökérvényűvé? És létezhetett-e egyáltalán a virággyermekek nemzedéke szex, drogok és politika nélkül? Az ötvenes évek képregény-ellenes hisztériája elérte azt, hogy történetük során először és utoljára az amerikai képregények többsége főleg a gyerekeknek szóljon. De a felnőttek visszakövetelték maguknak a műfajt, és létrejött az Underground képregények ellenkultúrája.

 • 12:00-12:20 SZÜNET
 • 12:20-12:50 A képregény-forgatókönyvírás alapjai – előadó: Bayer Antal
  Az utóbbi években örvendetesen szaporodnak az új magyar képregények, többnyire szerzői magánkiadásban. Alkotóik nagyrészt képzett grafikusok, de legalábbis ügyes, tehetséges rajzolók. A történetmesélésben, jellemábrázolásban azonban járatlanok, még ha komoly fogyasztói is amerikai, nyugat-európai vagy távol-keleti képregényeknek. A képregény hazai helyzetéből fakadóan író viszont jóval kevesebb akad, aki érdeklődne a képregény médiuma iránt, ha pedig mégis megpróbálkozik vele, alapvetően prózai vagy filmírói tapasztalataikból próbál kiindulni. Bayer Antal előadása röviden bemutatja a képregény-forgatókönyv sajátosságait és jellemzőit, kiemelve, hogy milyen támpontokat szükséges adni a rajzolónak.

 • 12:50-13:20 „A jövőt csak sejthetem…” Hová fejlődhet a képregény? – előadó: Kertész Sándor
  A történelem minden korszakában találunk képes elbeszélési rendszereket, a kor igényeihez, elvárásaihoz igazítottan. Domborműveket, falfestményeket, falikárpitokat. Mígnem kialakult az általunk képregénynek elnevezett kifejezetten huszadik századi műfaj. Létrejöttében jelentős szerepet játszott a nyomtatott sajtó térhódítása. Mára azonban az Internet, a digitális adathordozók a meghatározóak, és a képregények a komputer animáció nyújtotta lehetőségekkel élve, átkerültek a filmvászonra. Ilyen körülmények között életben tud e még maradni a hagyományos képregényforma, vagy alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Milyen jövő vár a képregényre? Erre keresem a választ az előadás, és felvázol néhány fejlődési, átalakulási irányt, de a jövőt csak sejteti.
  Beszélgetés Kertész Sándorral a képregényről

 • 13:20-13:50 „Kalyber színez” – képregényszínezés külföldi kiadóknál – előadó: Pilcz Roland
  Hogyan próbálhat szerencsét egy hazánkfia a külföldi képregénypiac ezen ágában. Mit kell tudni az amerikai képregényszínezésről, és hogyan is lesz a fekete-fehér rajzból színes. Pilcz Roland az elmúlt egy év tapasztalatairól beszél.

 • 13:50-14:10 SZÜNET
 • 14:10-15:30 Egy vándorfestő (örök)ifjúságai, avagy emlékezzünk Zórád Ernőre – előadók: Kiss Ferenc és Kertész Sándor
  Az utolsó pesti bohém, Báró Wallburg Egon különös utazásai a képek világában, avagy Zórád Ernő életútja a Felvidéktől Tabánig.

 • 15:30-16:00 SZÜNET
 • 16:00-16:30 Egy igazi amerikai hős – a tükörálarcon innen és túl – előadó: Tóth László
  Az előadás célja a dicső nyolcvanas évek egyik találmányának, a G.I. Joe figurának, vagyis egy csapatnyi elit katonának és gonosztevőnek a bemutatása térben és időben. Hazánkban már a rendszerváltás előtt is játszhattak vele a legifjabbak, azonban amilyen hirtelen érkezett, úgy el is tűnt. Ennek okai visszavezethetőek a képregénnyel való szoros kapcsolatára. Az új generáció új igényekkel lépett fel, ám idővel ismét szükség volt rájuk, hogy megmentsék a világot. Sikerük azóta töretlen és mára a popkultúra részeivé váltak.

 • 16:30-17:00 Kockákból álló irodalom? – előadók: Lakatos István és Oravecz Gergely
  Lakatos István és Oravecz Gergely beszélgetése képregény és irodalom kapcsolatáról
  Képregénykultúra – Interjú Lakatos Istvánnal
  Lakatos István az index.hu oldalán

 • 17:00-17:30 Anime és manga, összehasonlító elemzések – előadó: Farkas Katalin (Magyar Anime Társaság)
  A Japánból indult világhódító animék és mangák érzésvilágának kialakulásáról lesz szó, elmondjuk milyen hatással volt minderre az akkor már egész estés rajzfilmeket gyártó Disney stúdió, hogyan alakították át a japánok saját kifejezés módjukra a történetmesélésnek ezen formáját. Természetesen sorra vesszük a keleti és nyugati kultúrák szemléletmódjait is és, hogy mindez miként hat történeteikre. Nem utolsó sorban pedig szót ejtünk arról is,milyen hatással volt az animék világ a Disneyre és a nyugati rajzfilm készítésre.
  Magyar Anime Társaság

A fesztiválnak a meghirdetett előadásokon és beszélgetéseken túl ugyanúgy része az alkotói szekció, melynek résztvevőiről és programjáról később adunk hírt.

Kiállítások

1. „…ugye megmondtam, hogy az irodalom gazdaggá tesz….?” – válogatás Philippe Delestre francia újságíró és grafikus 2011-ben Franciaországban a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánított könyves karikatúráiból.
2. 100 éve született Zórád Ernő
3. Az olasz képregénymogul élete és munkássága (1932-2011) – Sergio Bonelli emlékkiállítás
4. Bande dessinée – francia képregények

Alkotó szekció

Az alkotói szekció idén is vegyesen épül fel helyi és messziről érkezettek rajzolókból. Legfrissebb információink szerint őrájuk számíthattok:

 • Buella Péter
 • Fehér Zoltán (Zorro de Bianco)
 • Fritz Zoltán
 • Koska Zoltán
 • Kuczora Zsolt
 • Kun Áron
 • Lakatos István
 • Nógrádi Claudia
 • Oravecz Gergely
 • Pásztor Tamás
 • Pilcz Roland
 • Rozgonyi Zalán
 • Tálosi András
 • Tebeli Szabolcs (Brazil)
 • Vass Róbert

Az előadások 3 blokkjával párhuzamosan zajlanak az alkotói programok is: első két blokkban egy-egy konkrét tematika mentén készülnek egyéni képregények, az utolsó blokkban pedig közös alkotás. A nap folyamán elkészült képregényeket meg lehet tekinteni kész állapotukban kifüggesztve, illetve élőben nyomon lehet követni egy-egy rajzolóhoz ülve/állva.

Ezen felül a fesztivál klasszikus “író-olvasó” jellegű találkozás lehetőségét kívánja megteremteni, tehát a tervek szerint a helyszínen bele lehet tekinteni az alkotók készülő képreégnyeibe, vagy meg lehet vásárolni saját kiadványaikat.

A szekció vendégeivel készített összeállítást a könyvtár, érdemes elolvasni!

Kiadók, kereskedők, standot állítók

 • Képregény Nagyker
 • Kingpin kiadó
 • Pesti Könyv kiadó
 • Régikönyvek.hu
 • Fumax
 • Crossfire kiadó
 • Vadvirágok könyvműhely
 • Nyitott könyv
 • Magyar Képregény Szövetség

Konferencia program

Az idei év legnagyobb újítása talán a fesztivált egy nappal megelőző, ahhoz kapcsolódó, a Szegedi Tudományegyetemmel közös szakmai konferencia, melyen olyan előadók lesznek, mint Jankovics Marcell (legenda, nem mutatjuk be), vagy a képregény-elmélet terén sokat bizonyított Maksa Gyula.

A vonal üzenete – a képi ábrázolás szerepe az olvasáskultúra fejlesztésében
Konferencia 2011. november 18., péntek

9.00-9.55 Regisztráció – Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár
9.55-10.00 Megnyitó – Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgató, Somogyi Könyvtár, Dr. Viskolcz Noémi, főiskolai tanár, SZTE JGYPK, Felnőttképzési Intézet

Plenáris előadások – Moderátor: Dr. Viskolcz Noémi
10.00-10.20 Jankovics Marcell: Képes beszéd
10.20-10.40 Dr. Nagy Attila: Az olvasásfejlesztés stratégiai kérdései
10.40-11.00 Paulovkin Boglárka: Farkas a tükörben. Az érzelmek hiteles ábrázolása a kortárs gyerekkönyv illusztrációkban
11.00-11.15 Vita

11.15-11.30 Kávészünet

Plenáris előadás
11.30-12.30 Pierre Sery (Franciaország): A fiatalok olvasási kedvének befolyásolása Franciaországban a manga és a képregény segítségével (szinkrontolmácsolással)

Plenáris előadások – Moderátor: Palánkainé Sebők Zsuzsanna
13.30-13.50 Bayer Antal: A képregény kódolása és dekódolása
13.50-14.10 Pilcz Roland: A képregény létjogosultsága az olvasáskultúrában
14.10-14.30 Maksa Gyula: Transzkulturalitás és képregények
14.30-14.45 Vita

14.45-15.00 Kávészünet

15.00-17.00 Szekcióelőadások

1. szekció: Illusztrációtörténeti megközelítések (Moderátor: Dr. Viskolcz Noémi)

  15.00-15.20 – Dr. Kristóf Ildikó: “Szep, majom, fekete ember, matska kepeket mutat neki” : a vizuális és a textuális regiszter olvasatai G. C. Raff természethistoria tankönyvében, 1799-1846

  15.20-15.40 – Dr. Máté Zsuzsanna: Madách Imre Az ember tragédiája könyvillusztrációi – 125 év folytonosságában

  15.40-16.00 – Barátné Dr. Hajdu Ágnes: Az oktatás és vizualitás – a Csongrád Vármegyei Általános Tanítóegyesület tevékenysége és illusztrációs pályázata a két világháború között

  16.00-16.20 – Vita / Kávészünet

  16.20-16.40 – Berta Gergely: Zádor István – Egy rajzoló tiszta elméje

  16.40-17.00 – Dr. Simon Melinda: Klasszikus értékek képen és szóban a 19. századi magyar kiadók jelvényein

2. szekció: Képregény – interpretációk (Moderátor: Andóczi Balogh Éva)

  15.00-15.20 – Dr. Újvári Edit: „Középkori képregény”. A vizualitás funkciója a Biblia pauperum könyvtípusban
  15.20-15.40 – Kertész Sándor: hiányzik
  15.40-16.00 – Dr. Pajor Enikő: A japán képregény előfutárának, Katsuhisa Hokusainak „36 arca”
  16.00-16.20 – Vita / Kávészünet
  16.20-16.40 – Kerekes Pál: Illusztrációk, grafikai elemek az e-könyvben
  16.40-17.00 –

3. szekció: Oktatás – olvasás – vizualitás

  15.00-15.20 – Dr. Varga Emőke: A képeskönyvek szöveg-kép viszonyai – különös tekintettel a leporellókra
  15.20-15.40 – Kereszty Orsolya: Nemi reprezentációk alapfokú oktatásban
  15.40-16.00 – Daróczi Gabriella: A kisgyermekkori (3-7 év) értelemadás természetéről a költői és a képi tapasztalata kapcsán
  16.00-16.20 – Vita / Kávészünet
  16.20-16.40 – Kapuvári Zsuzsanna: Egy (lehetséges) megoldás az olvasásra szoktatáshoz avagy Keresd az apropót és a gyerekek megindulnak!
  16.40-17.00 – Bereczki Anna – Lázárné Obbágy Katalin: Interdiszciplináris vonatkozások a kortárs gyermekirodalmi művek közvetítésében

17.00 OLVASS – KÉPZELD EL! Szeged városi rajzpályázat eredményhirdetése
A díjakat átadja: a zsűri elnöke (Ale Ildikó?)
A pályaművekből kiállítás a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtár részlegében

A rendezvény kapcsolódik a 2011. november 19-én sorra kerülő 3. Szegedi Képregényfesztiválhoz, amelyet a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár szervez.
A konferencia szervezője a Szegedi Tudományegyetem Könyvtár- és Múzeumpedagógiai Szakcsoportja.

Térkép


View Larger Map

A városba látogatóknak

A fesztiválhoz nem kapcsolódik szervezett utazás vagy szállásolás, de ha valaki igényeit kommentben jelzi, igyekszünk segíteni. Javasoljuk, hogy fórumon, vagy itt a hozzászólások között jelezze az, aki autóba gyűjtene utast vagy éppen fordítva. Hátha…

Linkek

Sajtóvisszhang


Beharangozó írások

Nyomtatott sajtó

Elektronikus sajtó

Beszámolók

Nyomtatott sajtó

Elektronikus sajtó

Blog

TV

Interjúk

Oldalak: 1 2 3 4