Zöld óriás a vörös bolygón – Hulk világa 1.

A kettőezres években a Marvel akkori főhoncsója, Joe Quesada kitalálta, hogy Hulkot lőjék ki a világűrbe, és ennek megírását Greg Pakre bízta. Pak pedig lelkesen újraolvasta Edgar Rice Burroughs A Mars hercegnőjét, a főhőst lecserélte Conanra, majd az egészet megírta Hulkkal, amihez hozzáadott egy keveset a Marvel űruniverzumából, és meg is született a Hulk világa.

Minden úgy indul, hogy Hulk Nick Fury felkérésére segédkezik a világűrben, hogy aztán ezt megneszelve a Marvel Univerzum nagyokosai – Tony Stark, Charles Xavier, Dr. Stephen Strange, Reed Richards – eltérítsék a zöld óriás űrhajóját. Teszik ezt azért, mert kollegialitás és professzionalizmus ide vagy oda, úgy vannak vele, hogy Hulk már eleget pusztított a Földön, kigyógyítani úgy sem fogják, ha meg esetleg Loki vagy más valaki újra a világunkat veszélyeztetné, azt majd csak megoldják.

Hulk azonban a tervekkel ellentétben nem egy idilli bolygón köt ki, hanem a háború sújtotta Sakaaron, ahol aztán nagy erejének köszönhetően sokan a megjövendölt bajnokot látják bele, míg megint mások a világ elpusztítóját. Márpedig a bolygót a könyörtelen Vörös Király uralja vasmarokkal, aki eltipor mindenkit, akitől kicsit is fenyegetve érzi magát, így hamarosan egész tömegek sorakoznak fel Hulk mögött, akár akarja, akár nem.

Ahogy mondtam, Pak csuklóból hozza a Burroughsra jellemző világépítést. A kegyetlen, kicsinyes és teljhatalma ellenére is látványosan kisszerű gonosz mellett vannak itt négykarú bogáremberek, szinte teljesen emberszerű humanoidok, egy letűnt kort idéző társadalom, amihez fejlett ponyvatechnológia társul, óriási szörnyetegek, valamint kopár, rozsdaszínű pusztaság. Meg egy fordulatokkal teli, pörgős történet, ami valójában nem igazán rejt valódi meglepetéseket. Vannak benne persze morális kérdések, de a válaszok ezekre bőven a zsáner komfortzónáján belül találhatóak.

Mégis, sokak számára a Hulk világa jelenti az igazi Hulk történetet, mert ebben végig a zöld óriást látjuk, egy saját egyéniséggel, nem pedig Banner Mr. Hyde-jaként. Nem véletlen, hogy a harmadik Thor filmben a Marvel annyira akart ebből a történetfolyamból meríteni, ha már jogi okok miatt új Hulk-adaptációt nem tudott a tető aláhozni. Igaz, mivel a Russo-testvérek alkotásait leszámítva a Marvel Moziverzum hajlamos mindent kicsit elviccelni, ezért itt Korg és Miek tragikus, és nem pedig humoros figurák, mint a filmekben.

Ám ennek ellenére ez a kötet kifejezetten ajánlott mindazok számára, akik szeretik az űrfantasyket, vagy szeretnek képben lenni a Marvel Moziverzum hátteréről – nekik külön szerencséjük, hogy akárcsak a filmsorozat, úgy a Hatchette is igen nagy százalékban a kétezres évek Marvel slágereiből merít. Emellett a Hulk világa úgy adott hozzá valamit a kánonhoz, hogy közben azért a korábbi történetek előtt tisztelgett. Ezért pedig a polcon a helye.

Pusztai Dániel

Cím: A Hihetetlen Hulk: Hulk világa 1. (NMK #19)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Greg Pak, Carlo Pagulayan, Aaron Lopresti, Michael Avon Oeming, Alex NiÑo, Marshall Rogers, Jeffrey Huet, Danny Miki, Sandu Florea, Mike Allred, Tom Palmer, Chris Sotomayor, Laura Martin, Lovern Kindzierski. LadrÖnn, Bryan Hitch, Michael Turner
Kiadó: Hachette
Ár: 2890 Ft
Formátum: kötet
Terjedelem: 200 oldal
Megjelenés: 2018.09.13.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: