Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

fertozottek-boritoManapság népszerűek a vérfarkasok, ahogy népszerűek a szuperhősök vagy az ifjúsági regények. A Dr. Csont kiötlője, Kathy Reichs azonban úgy gondolta, nem árt még ennél is biztosabbra menni, így eme ötvözetet összekötötte a már említett sorozattal: Tory Brennan ugyanis a Dr. Csont Temperance Brennanjének unokahúga. Ezt nem elég a roppant hasonló nevekkel belénk vésni, de úgy minden második lapon szerepel említés szintjén, akkor is, ha véletlenül éppen nem kérdeztük.

Amint befejezted ezt a regényt, belekezdesz a Dr. Csontba, büdös kölke. De azonnal.

Tory egyébként teljesen átlagos lány, mármint az ifjúsági regények szempontjából. Okos, talpraesett, maxra tekert igazságérzettel, és olyan kompetenciával, amit felnőtt korára biztos elveszítene, ha nem a világhírű Temperance Brennan unokahúga lenne. Legjobb barátja három fiú: a zsidó származású Hiram, Benjamin, akinek ereiben mintha egy kevés amerikai őslakó vér csörgedezne, illetve Shelton, akinek apja fekete, anyja japán, és ilyen névvel, naná, hogy geek. Számtalan közös vonás tartja őket össze, többek között az is, hogy nem tartoznak a felső tízezerbe, akik mellett már-már szegényeknek tűnnek.

Kathy Reichs érezhetően nagy rutinnal rendelkezik regényírás terén, ugyanakkor ugyanennyire érezhetően ezt a regényt is rutinból írta – egyébként a fia, Brendan Reichs segítségével. Félreértés ne essék, a Fertőzöttek szórakoztató, könnyed olvasmány. Megtalálható benne minden, ami az ifjúsági regények jellemvonása: összetartó barátok, mit sem sejtő szülők, titokzatoskodó felnőttek meg a titkaik, kalandok, fordulatok, illetve hőseink titka, ami a felnőttekével szemben nem kerül nyilvánosság elé.

És hogy mi is ez a titok? Nos, benne van a címben. Tory és bandája Dél-Karolina egyik Isten háta mögötti szigetén élik az átlagos tinik átlagos életét, aminek a fent említett titkok és azok megoldása szerves részét jelenti. Szeretnek utánajárni rejtélyes eseteknek, és azt is szeretnék, hogy erre szüleik ne jöjjenek rá, mert szobafogságot mégsem óhajtank a nyakukba. Amikor az egyik ilyen nyomozás során egy olyan labort vesznek igénybe, ahol egy kölyök farkaskutyán végeznek kísérletet, hősünk igazságérzete rögvest szerencsétlen jószág kiszabadításáért kiált.

Tory fiatal még, így nem látta a 28 nappal később c. filmet, mert akkor talán egy kicsit megfontoltabban cselekedne. Szerencsére a kölyök nem zombivírust hordoz magában, hanem egy másik horror lény kórokozóját. Így a mentőakció után Toryék azt veszik észre magukon, hogy emberfeletti képességek birtokába jutottak. Nem, ez nem igaz, először heveny fejfájás, ájulás, hasmenés jelentkezik náluk, és csak amikor ezek lefutottak, akkor érzik hőseink magukat úgy, mint Peter Parker az első Pókember filmben.

Ráadásul ezek a szuperképességek – emberfeletti érzékelés, erő, gyorsaság – stressz hatására törnek rájuk, mint a Hihetetlen Hulknál, aki részben Mr. Edward Hyde-on alapul, aki pedig sokat merített a korábbi farkasember-mítoszokból, tehát működik egy visszacsatolás. Ez a szál ráadásul szépen felvezetésre kerül, így hőseink a regény első fele után kezdenek ismerkedni újdonsült képességeikkel.

Egyetlen egy valamit hiányoltam úgy tényleg Isten igazából: az ifjúsági regényekre jellemző, hogy a fiatalok a saját játékukban verik meg a felnőtteket. Harry Potter Voldemorttal akaszt bajszot, Katniss Everdeen Snow elnökkel – ugyanígy vártam, hogy lesz majd egy felnőtt farkasember, amire azonban ebben a részben nem került sor. Talán majd a következőben. Egyébként az valahol jópofa, hogy az ilyen rohamoknál hőseinknek csupán az íriszük változik borostyánszínűvé, ellenben nem alakulnak át apró Lon Chaney-kké.

Aki kedveli az ifjúsági regények farkasemberestől-szuperképességestől, az tegyen egy próbát a Fertőzöttekkel. Senki ne várjon ennek ellenére Voldemort-szintű ellenfelet – de hát valamit a folytatásra is kell hagyni.