Amerika Kapitány: A Tél Katonája 1. rész (Kizökkent idő)

“Amerika Kapitány nehezen él meg az Egyesült Államokon kívüli piacon. Akik még egyetlen történetével sem találkoztak, leginkább az amerikaiak kirakatfigurájának könyvelik el, akinek megingathatatlan patriotizmusát a lobogó iránti vak hűség hajtja. Pedig ez az egysíkú leírás nem is állhatna messzebb a valóságtól.”

Ezekkel a szavakkal kezdi előszavát Marco M. Lupoi, a Panini európai főszerkesztője, amit a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény negyedik, az Amerika Kapitány: A Tél Katonája c. történet első felét bemutató gyűjteményes kötetéhez írt. Ugyan a kötet címe a Kizökkent idő – eredetiben Out of Time -, és bár Steve Rogers tényleg egy másik korból származik, és ennek ellenére neki kell “helyre tolni azt”, ami elromlott, valójában a Tél Katonája történetét vezeti fel, így teljesen jogos, hogy belül már A Tél Katonája 1. részként hivatkoznak rá, így ezt tesszük mi is.

Nem véletlen, hogy ezt olvashatjuk az előszóban a főszerkesztő tollából, ugyanis Amerika Kapitányt könnyű az USA morális fölényét hirdető egydimenziós figurának nézni, és valljuk be, rossz írók kezében könnyen azzá is válik. Akkor is, ha a történeteinek mozgatórugóit sokszor az idealizmusa és a háború valósága közti tátongó szakadék adja.

Ahogy ebben a történetben is, amiben nincs semmi meglepő, hiszen a képregényt íróként jegyző Ed Brubaker mindig is kiválóan értett a földhöz ragadtabb, kevésbé elrugaszkodott szuperhősök ábrázolásához. Így bizonyított már olyan karaktereknél, mint Batman vagy Fenegyerek, és ő volt az, aki újra feltette Amerika Kapitányt a térképre.

Az sem véletlen, hogy a Russo testvérek is az ő történetét vitték filmre a második Amerika Kapitány-adaptáció során, ezzel átugorva jó pár évtizedet. Míg más karakterek a Marvel képregény-kiadó bő félévszázada során számos emlékezetes történettel gyarapodtak, addig Amerika Kapitány hozzájuk képest feledhetőbbnek bizonyult.

De miben rejlett Brubaker sikere? Leginkább abban, hogy kidobott minden fölösleges szuperhős-sallangot, és írt egy politikai thrillert, ahol semmi sem fekete vagy fehér, hanem a szürke megannyi árnyalata. Ironikus, hogy Steve Rogers vagy így működik, vagy pedig a másik végletet képviselő ponyvahősként, de a kettő között valahogy könnyen elveszik.

Brubaker pedig nem csak a szuper-, de a ponyvahős mivoltnak is búcsút int. Vörös Koponya csak azért szerepel a könyvben, hogy rajta keresztül az író bemutassa, mennyire régimódinak számít a modern világban. Emellett a történetet átszövő visszaemlékezésekben folyamatosan rávilágít arra, hogy az amerikai hadsereg és szövetségeseik már a Második Világháború idején sem voltak feddhetetlenek, hanem sokszor kényszerültek kompromisszumokra.

Ennek megfelelően Amerika Kapitány is jóval árnyaltabb és összetettebb, mint azt megszokhattuk, így már a történet elején szemére vetik, hogy az utóbbi időben jóval erőszakosabb lett. És bizony sokszor nem fogja vissza magát a harc közben, hanem elég brutálisan elintézi azokat, akik ártatlan ezrek halálát járulékos kárnak fogják fel a saját céljaik elérése érdekében.

Brubaker történetéhez pedig kiválóan asszisztálnak Steve Epting rajzai és paneljai, amelyek egyszerre realisztikusak és dinamikusak – holott ezt a kettőt nehéz egyszerre elérni –, Frank D’Armata sötétebb színei pedig jól asszisztálnak a politikai thriller vonulathoz. A visszaemlékezéseket Michael Lark rajzolta, ugyanakkor azok nem ütnek el a jelenben játszódó jelenetek hangulatától. A hetedik résznél a rajzolói feladatot John Paul Leon és Tom Palmer vette át, és az már egy kicsit más stílust képvisel, de még épphogy nem zavaró.

Ezt leszámítva A Tél Katonája első része egy szinte hibátlan képregény, ahol a vízválasztót legfeljebb az jelentheti, hogy ki miként viszonyul az új Steve Rogershez – aki jóval komorabb, mint a Chris Evans által megformált karakter. A magyar fordítás pedig kifejezetten igényes lett, így jól visszaadja az eredeti stílusát és hangulatát.

Az Amerika Kapitány: Kizökkent Idő az utóbbi évek legerősebb magyarul megjelent képregény-kötetei között van, és olyan, képregényt egyébként nem olvasó személyeknek is ajánlom, akik csak a Marvel filmeken keresztül ismerik a karaktert.

Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 4. kötet 
Amerika Kapitány: Kizökkent Idő (A Tél Katonája 1. rész)
(Captain America Volume 5. #1-7.)
Szerzők: Ed Brubaker, Steve Epting, Michael Lark, John Paul Leon, Tom Palmer, Frank D’Armata
Megjelenés: 2018. február 15.

Facebook Hozzászólások