Phaethon – Manga fukusimáról

Egy japán mangarajzoló már 1988-ban papírra vetette a fukusimai erőmű katasztrófáját. A művésznő azt mondta, a csernobili tragédia ihlette képregényét, és bár gondolt arra, hogy Japánban is történhet ilyesmi, mégis pánikba esett.

Japánban, a képregények egyik fellegvárában senki sem rajzol mangát a márciusi erős földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőműben zajló válságról, mert már több mint húsz éve létezik: 1988-ban Jamagisi Rjoko vetette papírra. Megjelenésekor 70 példányban fogyott el, most viszont már több mint 200 ezren olvasták a világhálón.

A távol-keleti országban – Godzilla hazájában – az elképzelhető összes katasztrófát megrajzolták már, a szigetet elöntő óriáshullám – amelyhez hasonló a földrengés keltette szökőár alkalmával is pusztított – például évszázadok óta vissza-visszatérő motívuma a japán művészetnek.

A fukusimai katasztrófáról szóló képregénykötet 46 oldalas, címe pedig Phaethon – írta meg internetes kiadásában az El País című spanyol napilap. A görög mitológiában Phaetón a napisten, Héliosz fia, aki egy alkalommal apja napszekerét vezetve elvesztette uralmát afölött, és veszélybe sodorta a Földet. Zeusznak sikerült megóvnia a bolygót, de villámaival agyonsújtotta az ifjút. A képregény egyértelműen atomenergia-ellenes, és arrogáns lényként ábrázolja az embereket, mert azt hiszik, uralkodni tudnak egy ilyen energiaforrás felett.

Az 1947-ben született Jamagisi a japán mangák egyik úttörője, aki nemrég nyilvánosságra hozott emailüzenetében úgy fogalmazott, az 1986-os csernobili atomkatasztrófa ihlette képregényét. Arra a kérdésre, hogy gondolta-e valaha, hogy hasonló válság támadhat Japánban is, azt válaszolta: “Gondoltam rá, de sosem képzeltem volna, és amikor megtörtént pánikba estem”.

A művésznő megjegyezte, úgy látja, képregényének üzenete semmire sem szolgált. “Nagyon szomorú voltam” – jegyezte meg.

A baleset után Jamagisi felhívta szerkesztőjét és arra kérte, tegyék ingyenesen elérhetővé az interneten a mangát. A műfaj “klasszikusának számít, megtalálható az üzletekben is, de arra kért, tegyük közzé, hogy több emberhez eljusson” – mondta Kitagava Tacuja szerkesztő. A világhálón azóta már több mint 200 ezren lapozták végig a fekete-fehér kockákat. (hirado.hu)

A manga ide klikkelve online elolvasható.