Kinkin szenszei álmától a jó és a rossz lelkek küzdelméig – digitális előadás

A mangák egyik ősének számító kibjósi kiadványokról szervez előadást a Japán Alapítvány október 1-jén. A rögzített videót 18:30-tól lesz érdemes az Alapítvány Facebook oldalán, vagy a Youtube-on keresni.

Időpont: 2021.10.01. 18:30
Részletek az Alapítvány Facebook oldalán.

Ősztől folytatódik digitális előadás-sorozatunk, mely a legutolsó rész fonalát felvéve ismét a régi japán főváros, Edo világába nyújt bepillantás dr. Nakazawa-Csendom Andrea tolmácsolásában.
Az Edo kori Japán (1603–1868) főváros légkörét az 1700-as évek második felétől áthatotta az „iki”-érzés (elegancia, választékosság, könnyedség, báj), amely meghatározta az edóiak életét is. Számos kulturális újításnak volt ez a világlátás az életre hívója, többek között a „kibjósi”-nak is. Ez a kiadvány a városiak számára kínált burkolt kifejező eszközökkel társadalmi és politikai karikatúrát, fekete-fehér képregények formájában. Ma sokszor a kora-újkori japán „mangá”-nak is nevezik, de se ez a megnevezés, se a humoros tartalom ne tévesszen meg senkit. A videó egy nemrég megjelent fordításkötet a Kinkin szenszei álmától a jó és rossz lelkek küzdelméig: Három edói kibjósi a XVIII. század végi Japánból (ford. Csendom Andrea, szerk. Buda Attila, Ráció Kiadó, 2021.) fordításai kapcsán ad betekintőt ennek a műfajnak a különleges világába.