A barátságban a maximum a minimum – Cserkeszterek 2.

Kitört a vakáció, ideje felkészülni lélekben a nyaralásra, amikor fejest – vagy legalábbis hasast – ugrunk a kalandokba, látogassunk el akár vízpartra, hegyekbe, vagy pedig sűrű erdőbe, ahol kiszakadva a mindennapi élet rutinjából kicsit van alkalmunk jobban megismerni barátainkat és magunkat. Miss Quinzella Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpet tábora belevaló hölgyféléknek éppen egy ilyen hely, ahol örök barátságok szövődhetnek, melyek túlélik a Föld, a csillagok, de még az egész univerzum pusztulását is. Egy olyan hely, ahová gyerekként mindnyájan vágytunk, de persze a szüleink saját idegrendszerüket és a mi testi épségünket féltendő akkor is egy kicsit konvencionálisabb helyre írattak be minket.

Noelle Stevenson, Grace Ellis és Brooke Allen továbbra is valami hihetetlenül szeretetreméltóan bájos és életigenlő, ahol a hangsúly nem is a cselekményen van, hanem a közeg atmoszféráján. Ez nem az a képregény, ahol a történet A-ból B-be akar jutni, hanem kényelmesen elidőzik a táborban és a környékén, miközben nem csak a környéket ismeri meg, hanem az azt benépesítő táborozókat és a körülöttük ólálkodó különös szerzeteket. Ennek ellenére persze szépen történnek a dolgok, hőseink előbb vérszomjas velociraptorokkal kénytelenek szembe nézni, majd kiderül, hogy bizony akadnak olyanok is a táborlakók közül, akik jóval többek, mint aminek elsőre mondják magukat.

De erről vétek lenne írni bármit, tessék csak szépen felfedezni azt mindnyájunknak. Olyan ez, mintha egy prospektusból akarnánk megismerni egy vízesést, ahelyett, hogy megnéznénk magunknak. Nem mintha a Cserkeszterek története nem haladna valamerre, így karakterei is mind fejlődnek, árnyalódnak, nem egyszer kimozdulnak a komfortzónájukból. Ez által többet megtudunk nemcsak az öt leányzóról, de a sokszor a szabályokat az utolsó pontig betartó Jenről, valamint a táborvezető Rosieról, aki mintha A varázslatos iskolabusz Ms. Frizzle-je lenne egy folklórmese favágójával ötvözve. Ennek ellenére persze hőseink végig archetipikusak maradnak – közülük a kedvencem egyébként a vadóc Ripley –, ám ez épphogy hozzátesz a bájukhoz. Márpedig itt a legutolsó karakternek is szíve, lelke, története van, legyen szó civakodó testvérpárosról vagy éppen ciki apukáról, és az valami zseniális, hogy ezeket a mítoszokból és folklórból merített jópofa ötletek mennyire kiemelik.

A Ciceró nagyon jól ráérzett, hogy mire van szükség a szuperhősdömping és az európai képregénykavalkád mellett, így a Cserkeszterek második kötete csupán egyike a kamaszlányok mellett mindenki mást is megcélzó köteteinek, melyek olyan emlékekkel és problémákkal szembesítenek minket, amiket csupán hittünk, hogy magunk mögött hagytunk.

A Cserkesztereket bárhol olvashatjuk a természet lágy ölén. Parton, hegyen, erdőben, de akár erkélyen is. Reméljük, hamarosan csatlakozik hozzá a maradék három kötet is.

Pusztai Dániel

Cím: Cserkeszterek #2 – Barátság a maximumon
Szerző(k): Noelle Stevenson, Grace Ellis, Shannon Watters, Brooklyn Allen
Kiadó: Ciceró
Ár: 4990 3493 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2022.06.
Megvásárolható: Könyvesboltok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu