Webcomix

Mielőtt rátérnék a címben szereplő témára, azon gondolkodtam, hogyan is találjuk meg az egyensúlyt, hogy mit írjon az ember a blogra. Nagyszerű kezdeményezés, ez kétségtelen, csak éppen a bőség zavarával szembesíti az embert: megérdemel ez egy blogbejegyzést vagy csak a fórumra írjam vagy akár nagyobb kibontást is megkíván a téma KN-cikk formájában? Ezeket kell mérlegelni, aki már vezetett eddig is blogot vagy nemrég kezdett a fórumon tapasztalt gombamódra szaporodó képregényes irányultságú blogot, annak persze könnyebb dolga lesz.

Szóval a webcomicok. Azt hiszem nem kell senkinek bemutatni, mi is ez, én most pár olyan címet veszek sorra, amit rendszeresen olvasok vagy valamiért említésre méltónak tartom.

XKCD

Talán az egyik legismertebb és popkultúrális szempontból legnagyobb hatással lévő online képregény.
És nem csak neve van humor nélkül -mint ahogy egy idő után fájdalmasan rádöbben az ember, ez a helyzet a Garfielddal, persze azért azt is követem még-, hanem ténylegesen vicces, intelligens humora. Az egyetlen nehézség, hogy a poénok fele az infósok, matekosok, vagyis a „kockák” érdeklődési körére van kihegyezve, így a bölcsészek, mint én is, ilyenkor leginkább bambulnak. De sokszor ezeket is meg lehet érteni, anélkül, hogy ismernénk a képleteket vagy programozó zseniket, akikre utalás van. A másik dolog, amiért szeretni lehet, hogy nem csak vicces, hanem innovatív formanyelvvel és dramaturgiával is rendelkezik, sok strip, nem is strip, hanem egy kísérlet a képregény nyelvezetével. Mindezt úgy, hogy pálcikaembereket használ! Sokszor meg még azt se, nincsenek szereplők, így hagyományos értelemben nem is mondhatók igazán képregénynek, csak illusztrációk, karikatúrák, de ez mindegy is, ha vicces.
Ami még érdekes, hogy az utána következő, nála kevésbé ismert webcomicokkal szemben, amelyek egyből lecsaptak az offline publikálás, kötetben megjelenés lehetőségére, amint elég népszerűek lettek, az xkcd hiába tehetné ezt meg már régóta, nem teszi. Úgy is mondhatjuk idealista webcomic. Persze azért nem kell félteni, a merchandise, polóárusítás itt is virágzik.
És hogy mit jelent az xkcd? Abszolúte semmit, fricska a mindenben okot, értelmet kereső embernek.

Abstruse Goose

Vagyis „sejtelmes lúd”-nak fordítható talán, de a címválasztás, mint sok webcomic-nál, teljesen irreleváns, a cél a monty pythonos lükeség mellett, hogy jól hangozzon, ebben az esetben rímeljen. (Persze vannak kivételek, az Indexed és a Dinosaur Comics nem hagy kétséget a tartalom felől.)
Ez a képregény is minimalista stílusával és jó humorérzékével hívja fel magára a figyelmet, gyakrabban követi viszont a hagyományos panelbeosztást. A nagy elődökhöz képest még viszonylag új, de már az indulásától kezdve az egyik legjobb. A comic stripek azon tulajdonsága, hogy a punch line-ra, vagyis a csattanóra van kihegyezve, itt fokozottan igaz.
Védjegyének számít a főszereplő -akinek, mint a többi szereplőnek is, ha jól emlékszem, nem tudjuk a nevét, anonimek- kék baseball sapkája, ami gyakran az egyetlen színes elem a képregényekben.

Hijinks Ensue

Az xkcd és általában a legtöbb webcomic „geekes” a maga módján, de a Hijinksnél domborodik talán leginkább ez ki. Témája ugyanis majdnem mindig az aktuális felkapott film, tv-sorozat vagy hasonló témák. Formájában is ez a leghagyományosabb a három közül, színes, 3-4 osztatú strip. Humora sokszor brutális és egy adott sorozat vagy film méltatásában vagy becsmérlésében merül ki, de azért vannak közte jó darabok, főleg az ember kedvenc sorozataihoz kapcsolódókat tudja értékelni. Kialakult 4 fős szereplőgárdája van. (Hijinks ensue: körülbelüli fordításban „kalamajka következik” vagy „csínytevések sorozata”.)

Egyelőre ennyi, legközelebb újabb 3 vagy több webcomic lesz terítéken. So long, you fancy bastards!