Szabad a pálya – nyíltan és nyitottan a nyitott határokról

Elég kellemesnek tartom azt a trendet – mert azt hiszem, már bátran nevezhetjük annak – hogy évente megjelenik legalább egy ismeretterjesztő képregény. Természetesen lehet ezt keveselleni, (sokallani ugye nem érdemes, mert legfeljebb nem veszi meg, akit nem érdekel) de a hazai képregényes színtéren ez egyáltalán nem rossz.

Elsőre ugyan talán kicsit furcsának tűnhet, hogy a bevándorlásról készül képregény, ugyanakkor meg képregényt aztán tényleg bármiről lehet készíteni, miért pont erről ne lehetne? Ráadásul a téma már jó ideje aktuális itthon is, megosztó is, szóval amennyire merész, úgy tökéletesen érthető döntés volt a Wunderlich Production Kft. részéről, hogy tesznek vele egy próbát.

Egy pillantás elég a borítóra, és különösebb jóstehetség nélkül is kapásból megmondhatjuk, Bryan Caplan milyen véleménnyel van a bevándorlásról. Megérzésünket nyugodtan félre is tehetjük (bár meglepetés nem igazán ér majd minket a végkicsengésben), hiszen nem is az az igazán érdekes, melyik tábort erősíti a nézeteivel, hanem az út, ami a zárszóhoz vezet. Na meg az, hogy Caplan közgazdász, így érvelését javarészt számokkal, mutatókkal és képletekkel támasztja alá. Javarészt, mert az emberi, érzelmi, kulturális tényezőktől nem tud, és nem is szabad elvonatkoztatni.

Ennek a tárgyilagos, számításokon alapuló érvelésnek köszönhetően Caplan többé-kevésbé ügyesen kikerüli a meggyőződések, hitek, izmusok és egyéb klubok csapdáit. Ugyan az érvelés nagyjából arra a jól bevált receptre épül, hogy fog egy állítást, és szépen végigvezeti a cáfolatát, mégsem válik önismétlődővé vagy egyhangúvá. Azzal, hogy nem csak ellenzők általános nézeteinek gyenge pontjaira világít rá, de a támogatókét (szóval a sajátjait) sem kíméli, sokkal inkább utat nyit egy párbeszédnek, mint bármilyen önálló tanulmány. Legalábbis megpróbálja, de összességében többször csattan az ostor az ellenzőkön, ami nem is olyan nagyon meglepő, lévén, hogy a kötet mégiscsak a határnyitást támogatja.

Ami még megmenti a narratívát attól, hogy hegyibeszéddé váljon, az a közvetlen, emberi hangvétel és a humor, ami emészthetővé teszi a statisztikákat és gördülékennyé ezt a vita jellegű előadásmódot. Zach Weinersmith egyszerű és könnyen szerethető rajzstílusa leginkább az „Egyszer volt…az xy” rajzfilmeket idézi, és maradéktalanul eleget tesz legfontosabb feladatának, hogy Caplan avatárját kontextusba helyezze. Nem büszkélkedhet forradalmi megoldásokkal az oldalszerkezeteket vagy a panelezés terén, de nem is hiszem, hogy ez elvárás lenne. A bevált és jól működő iskolát követi, amit az ismeretterjesztő képregényeknél megszokhattunk, azt viszont nagyon is jól.

Caplan munkája ugyan jól összeszedett és alapos, egyes kérdésekkel csak érintőlegesen tud foglalkozni, illetve vannak olyan vetületei is a bevándorlásnak, amiket nem vizsgál, vagy csak alig hoz szóba. Ez azonban érthető, hiszen nem egy többszáz oldalas tanulmányról beszélünk, hanem egy gondosan megszerkesztett, olvasmányos és gondolatébresztő képregényről. Mindenképpen érdemes a kötet végi jegyzeteken is átrágni magunkat, rengeteg extra tartalmat adnak a látottakhoz. Voltaképpen akkor derül ki, mennyire profin tömörített koncentrátumot is tartunk a kezünkben, egyetlen panelbe, hivatkozásba besűrítettek egy egész történetet. Olvasás közben nem is biztos, hogy azonnal kapcsolunk, hogy az adott illusztráció egy valós eseményt vagy események egész láncolatát idézi meg.

A Szabad a pálya egy érdekes és olvasmányos képregény, amit pártállástól és meggyőződéstől függetlenül érdemes elolvasnia mindenkinek. Legfőképpen mégis azoknak ajánlanám, akik élből elutasítják az üzenetét. Okosabb, sokrétűbb, mint egy hétköznapi propaganda mutatvány.

kóbor

Cím: SZABAD A PÁLYA – Vajon mit mond a tudomány a bevándorlásról?
Szerző(k): Bryan Caplan, Zach Weinersmith
Kiadó: Wunderlich Production Kft.
Ár: 4500 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 253 oldal
Megjelenés: 2021.06.21.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu