Scott Pilgrim a Világ Ellen (2010)

Íme, a bájos és állástalan Scott Pilgrim. Egy totál átlag garázsbandában, a Sex Bob-ombban basszgitározik, 22 éves, és most ismerkedett meg álmai nőjével, szó szerint…

Scott Pilgrimnek sosem volt gondja a becsajozással. A „kicsajozás” szokott nehéz lenni, vagyis nehezen rázza le a nőit. A szerelem folyton komplikált: onnantól kezdve, hogy egyszer egy lány telibe kapta a szívét – és most visszatért a városba – odáig, hogy valahogy le kéne rázni valahogy ezt a mostani tinit, amikor Ramona begörkorizik a fiú életébe. Scott azonban hamarosan rájön, hogy az új szerelem az eddigi legfurcsább koloncot hozta magával: alávaló ex-pasik csapata irányítja a lány szerelemi életét, és bármit megtesznek, hogy kicsinálják az új udvarlót.

Ahogy Scott közelebb kerül Ramonához, egyre gonoszabb figurákkal kell szembenéznie a lány múltjából – a hírhedt deszkástól a vega rocksztáron át a félelmetesen egyforma ikrekig. És ha el akarja nyerni igaz szerelmét, le kell győzni mindannyiukat, mielőtt véget ér a játék…

A KEZDETEK

Edgar Wright rendező-producer 2004-ben találkozott Scott Pilgrim világával. „Kezembe nyomták Bryan Lee O’Malley frissen kiadott képregény-könyvét, és azonnal rákattantam, mert az előző munkám is a fantasztikum és a valóság keveréke volt. Imádtam, hogy Bryan a manga és a videojátékok látványvilágát használja arra, hogy bemutassa fiatal hőseinek érzéseit. Kész ajándék volt e könyvek adaptálása, mert amellett, hogy rendkívül szórakoztatóak és szívesen azonosulunk a hősökkel, minden átmenet nélkül repítenek a fantasztikum világába. Elképesztő élményt jelentett, hogy egyetlen filmben elegyíthettük a romantikát, a vígjátékot, az akciót és a fantasztikumot. A Scott Pilgrim a világ ellen univerzumát leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy egy normális fiatalember normális közegéről van szó, amelyet azonban benépesítenek hiperaktív fantáziájának szüleményei. Bryan Lee O’Malley úgy mutatja be hősét, hogy ő a fejében pergő mozi főszereplője. Naná, hogy meg akartam csinálni ezt a filmet!”

„Az emberi kapcsolatokat a filmben mindvégig meghatározza a tömegkultúra, de nem csupán a zene és a film, hanem a videojátékok is, amelyek immár több mint harmincéves múltra tekinthetnek vissza. Hőseink élettapasztalatát hihetetlen mértékben alakította, hogy tengernyi időt töltöttek el a Nintendójuk gombjait nyomogatva. A huszonéves karakterek számára a Zelma legendája című játék zenéje ugyanolyan otthonosan hangzik, mint másoknak az óvodai mondókák.”

„Scott Pilgrim világában az apró nézeteltéréseket mortal combat-stílusban simítják el. Hősünk a poklok poklára vettetik, amikor találkozik az álomnővel. A titokzatos Ramona Flowers valóságos boszorkánynak tűnik, amikor hét expasija felbukkan, és sorban halálos párbajra hívják ki a srácot. Scottnak szó szerint harcolnia kell szerelméért, ha életben akar maradni.”

„A film egyre őrültebb eseményei erős túlzások eredményei. Amikor egy kamasz vagy egy huszonéves az előző esti kiruccanásról mesél, rettentően felfúj minden részletet. A filmben az összecsapások úgy néznek ki, mint a valódi bunyók erősen felturbózott változatai. Azt mutatom meg, milyen lenne, ha úgy történt volna, ahogyan a hantázó mesélő előadja.”

„A Scott Pilgrim harci jelenetei úgy működnek, mint a szuperprodukciókban a slágerek. A musicalekben a szereplők hirtelen táncra perdülnek és előadnak egy fülbemászó slágert, nálunk meg szó nélkül egymásnak rontanak. Amikor a musicalben egy érzelem már túl heves ahhoz, hogy szavakkal lehessen kifejezni, a karakter dalban mondja el, a mi filmünkben viszont hirtelen jól szájba rúgják egymást a szereplők.”
„A film világát a lepukkant legénylakások, használtcikk-boltok, garázszenekarok és diákkocsmák hangulata határozza meg, amit mindannyian jól ismerünk és szeretünk. A történet fiatalok szerelméről, ordító zenéről és nagy érzelmekről szól. Olyan hősökről mesélünk, akiknek sokat kell teljesíteniük, és még többet tanulniuk. Ja, és a legyőzöttek pénzérmékre robbannak szét.”

HÁT EZ AZ ÁBRA

Itt van nekünk a rokonszenves és foglalkozását tekintve munkanélküli Scott Pilgrim (Michael Cera), a Sex Bob-Omb garázszenekar basszusgitárosa, és pont most találkozott álmai nőjével – szó szerint. Csak egy baj van a megfoghatatlan és titokzatos Ramona Flowersszel (Mary Elizabeth Winstead). Van hét gonosz expasija, akik meg akarják ölni Scottot.

Scott Pilgrimnek soha nem okozott gondot a csajozás, inkább megszabadulni volt nehéz tőlük. Bonyolítja most az életét, hogy visszatért a városba a lány, aki kést mártott a szívébe, és tini barátnőjét is le kellene valahogy ráznia, miközben Ramona lebeg lelki szemei előtt. Hamar kiderül, hogy új szerelmére egy csapat elvetemült expasi vigyáz, akik mindenképpen ki akarják őt iktatni.

Ahogy Scott egyre jobban összemelegszik Ramonával, annál veszedelmesebb exek támadnak, a hírhedt gördeszkástól a vega rocksztáron át egészen a vérfagyasztó egypetéjű ikrekig. Ha tényleg azt akarja, hogy beteljesüljön igaz szerelme, meg kell küzdenie valamennyiükkel, mielőtt beütne a GAME OVER.

MŰFAJOK KAVALKÁDJA

Marc Platt producer figyelmét kollégái, Jared LeBoff és Adam Siegel hívták fel Bryan Lee O’Malley képregény folyamának első kötetére még 2004-ben. „Teljesen padlót fogtam attól, mennyire vérbő és vibráló Scott Pilgrim világa, és hogy milyen ügyesen megragadja egy korszak és nemzedék leglényegét – emlékszik vissza Platt. – Olyan világban élnek, ami képregényből, nindzsáskodásból, kungfuból, mangából meg animéből áll. De a dolgok mélyére tekintve láthatjuk, hogy rokonszenves srácok ők, akiknek érzelmi élete iránt azonnal érdeklődni kezdesz.”

Platt azonnal észrevette, hogy a képregény folyam ideális filmes alapanyag. „Meghatódtam Scott Pilgrim vergődését látva, ahogyan sóvárog az álomlány után. Össze kell szednie magát ahhoz, hogy elérje, amit akar.”
Miután megnézték Edgar Wright első nagyjátékfilmjét, a Haláli hullák hajnala’t (Shaun of the Dead), LeBoff és Siegel azt javasolták Plattnek, hogy a műfajokat oly fényes sikerrel elegyítő rendezőt bízzák meg a tervezett produkció megvalósításával. „Amikor igent mondott, ki tudtam volna bújni a bőrömből! ” folytatja Platt. ” Keményebben dolgozik, mint bármely más általam ismert rendező, és az egyes elemeket úgy illeszti egymáshoz, hogy a végeredmény tökéletes egészet alkot. Hihetetlenül alaposan felkészül, és inspirálja a munkatársait, mert látszik rajta, hogy imádja a karaktereket és a történetet.”

A forgatókönyvet társszerzőként jegyző Wright akkor hallott először a projektről, amikor a Haláli hullák hajnala 2004-es Los Angeles-i vetítésén LeBoff és Siegel megajándékozták a Scott Pilgrim’s Precious Little Life című O’Malley-kötettel, amely a sorozat első része. „Akkor jelent meg, és ez a két lelkes csávó azt mondta, csináljunk filmet belőle – emlékszik vissza a rendező. – A könyv egy hónapig dekkolt a táskám mélyén, mert a Haláli hullák promóciós körútján kellett részt vennem, de aztán a hazafelé tartó gépen elővettem a bizony már elég szamárfüles példányt, és nekiestem. Az első oldalától élveztem, de igazából akkor kattantam rá, amikor Scott Pilgrim e-mailt kap, hogy nemsokára meg fog halni. Onnantól már csak az foglalkoztatott, ez az egész hogyan fog kinézni filmen.”

Wrightot nem csupán a történet nyűgözte le, hanem az is, ahogyan O’Malley a videojátékok és a manga eszközeit használja a szereplők felfokozott érzelmeinek bemutatására. „A Spaced című tévésorozatomra emlékeztetett. Arra vágytam, hogy még tovább toljam ki a mágikus realizmus határait. Tudtam, hogy most majd teljesen őrült akciókat tudok a vászonra varázsolni, és teljesen elszabadulhat a fantáziám.”
Nira Park producer, a Big Talk Entertainment vezetője ezúttal már negyedszer dolgozott együtt Wrighttal. „Kapcsolatunk a Spaced című sorozattal kezdődött, aztán szemtanúja lehettem, amint Wright kreativitása egyre jobban megmutatkozik a Haláli hullák és a Vaskabátok (Hot Fuzz) rendezőjeként – magyarázza a producer. – Mind a négy projektünk igaz szerelemben fogant!”

A képregények forgatókönyvvé alakítása érdekében Michael Bacall is csatlakozott a stábhoz. A több mint öt éven át tartó munka még azelőtt megkezdődött, hogy Wright második nagyjátékfilmje, a Vaskabátok elkészült volna. „Az összes lehetséges módon együttműködtünk – hol az óceán két oldaláról küldözgettünk egymásnak üzeneteket, hol ugyanabban a szobában senyvedtünk, ő bal kézzel pötyögött, én meg jobbal. Sorban írtuk a jeleneteket, aztán kicseréltük és átszerkesztettük őket. Néha mind a ketten ugyanazt a jelenetet hegesztettük, aztán összehasonlítottuk, hová jutottunk.”

Wright igyekezett úgy megalkotni a forgatókönyvet, hogy minél jobban hasonlítson egy videojátékra, amelyben Scottnak sorozatosan halálmeccseket kell vívnia. Bacall tökéletes partner volt ehhez. „Edgar lelkesedése teljesen magával ragadott – számol be tapasztalatairól a forgatókönyvíró. – Ez az ember nem is alszik! Szinte mikroszkóppal figyeli a részleteket. Munka közben adrenalintúltengésben szenvedtünk, amit a szoros határidő és a rengeteg tripla kávé idézett elő.”

Amikor a Scott Pilgrim-képregény alkotóját megkeresték a filmesek, épphogy csak túl volt az első köteten, és nem nagyon derengett neki, merre fog kanyarodni a történet. „De azért úgy csináltam, mintha kész terveim lennének, és kanyarítottam nekik egy vázlatot” – nevet Bryan Lee O’Malley. A művész nem tagadja, Scott Pilgrim azt az életet éli, amely rá és huszonéves barátaira volt jellemző annak idején Torontóban, de egyben vágybeteljesítő fantázia is. „Scott egy kicsit ütődött, szertelen, és hedonista módon viszonyul az élethez. A nők megőrülnek érte, és képes úgy harcolni, akár egy szuperhős. A Scott Pilgrimben jól kimutathatók a japán képregény, az indie és a klasszikus rock meg a videojátékok hatásai. Ez nem is csoda, ezeket mind imádtam. Az volt a célom, hogy az összetevőket elegyítsem, felturbózzam, és a keletkezett anyagba beleszőjem mindennapi élettapasztalataimat. A totális valóság találkozik ily módon az absztrakcióval, és mindkettőnek egyaránt fontos a szerepe.”

SCOTT ÉS RAMONA

„Csodálatos és húzós feladat volt” – így jellemzi O’Malley a szereplők kiválasztását, a jeles szerzőt ugyanis a film alkotói felkérték, mindvégig tartsa vigyázó szemét a projekten.
Michael Cera már olvasta az első két Scott Pilgrim-kötetet, amikor felajánlották neki a film címszerepét. „A karakter olyan pontosan ki volt dolgozva, hogy gond nélkül Scott bőrébe tudtam bújni – mondja az ifjú színész. – Az elején azért nehéz volt, mert tudtam, a rajongók elvárásai magasak, de Edgar segített abban, nehogy fejre álljak a nagy erőlködéstől.”

A Superbadben és a Junóban szuperrendes srácokat játszott, ezért Cera boldog volt, hogy végre más oldaláról is bemutatkozhat. A film készítői éppen ezeket az új tulajdonságokat akarták belőle felszínre hozni. „Nem is kell játszania, elég, ha önmagát adja, azt hiszem, ezt hívják zsenialitásnak – mondja Platt producer. – Tökéletesen megtestesíti a karaktert. A nézők el fognak ámulni, milyen kemény srácot faragott belőle Edgar: nem túlzás azt mondani, hogy kihozta belőle az állatot.”

Scott még mindig nem heverte ki szakítását Envy Adamsszel, a lánnyal, aki kést mártott a szívébe, aztán teljesen paff lesz, amikor találkozik a titokzatos Ramona Flowersszel. „Scott egyik éjjel megálmodja Ramonát, aztán a lány egyszer csak elébe toppan a maga hús-vér valójában – magyarázza Cera. – Ahogy egy rendes álomnő esetében elvárható, a srác nem tud Ramónán eligazodni, és éppen ettől olyan ellenállhatatlan számára. De még ott van a másik barátnő is, tehát az új csaj tabu… de pont emiatt zúg bele teljesen.”
Ramona már csak azért is tartózkodó, mert a Gonosz Exek Csapata minden mozdulatát ellenőrzi. O’Malley direkt suta nevet adott a csapatnak, ám ez megtévesztő, mert a fiúk halálkomolyak, ha Ramona szerelmi életének tönkretételéről van szó. Ráadásul bosszantja őket a perspektíva, hogy pont a béna Scott lehet a következő szerelem a lány életében.

„Ramonának még nem volt olyan pasija, mint Scott – mutatja be karakterét Mary Elizabeth Winstead, akit a Die Hard 4-nek köszönhetően ismertek meg a nézők szerte a világon. – Korábban mindig kemény, sötét és titokzatos alakokkal járt, most meg itt van ez a kedves kis idióta, akit a szárnyai alá vesz.”
Mivel Ramona és Scott szinte minden jelenetben szerepel, a két színész végig ott volt a forgatás valamennyi helyszínén. A gonosz exek egymás után lendülnek akcióba, ezért Winstead és Cera úgy érezték, mindig újabb és újabb filmet készítenek. „Hetente új energiával töltődtünk fel – magyarázza a színésznő. – Nagyon szórakoztató volt, ahogy ezek a különleges karakterek egymás sarkára taposva berobbantak a cselekménybe.”

akció-vígjáték (feliratos)
Szereplők: Scott Pilgrim – Michael Cera, Ramona V. Flowers – Mary Elizabeth Winstead, Matthew Patel – Satya Bhabha, Lucas Lee – Chris Evans
Gyártó: Universal
Eredeti cím: Scott Pilgrim vs. The World
Rendezte: Edgar Wright
Producer: Edgar Wright, Nira Park, Eric Gitter, Marc Platt
Operatőr: Bill Pope
Bryan Lee O’Malley képregény-sorozata alapján írta: Michael Bay, Edgar Wright
Országos bemutató: 2011.január 06.

Forrás: uipduna.hu