Rögtönzések a kulisszák mögött

Ha egy milliós vetélkedőben ebben a pillanatban két svájci képregényrajzolót kellene mondanom, elvéreznék, csak Pierre Wazem jutna eszembe. Aztán hazaérve megnézném a Wikipediát, és ott találnám Rodolphe Töpfert, Derib-et, Thomas Ott-ot, és Zepet is, nincsenek is sokkal többen. Égnék, mint a rongy, szokás szerint.

Az önéletrajzi- vagy önéletrajzi-jellegű képregény több jeles képviselőjét megismerhettük már magyarul, hazai alkotóink közül néhányan ugyancsak magas színvonalon művelik, az érdeklődés iránya és az őszinteség mértéke minden alkotónál más és más. Csordás Dániel, Oravecz Gergely, Koska Zoltán, időnként Lakatos István – sose kerülgették a forró kását.

Pierre Wazem magyarul megjelent műveiben a „lírai én” szintén maga Pierre Wazem. A francia és angol nyelvterületen élő közönség megismerkedhetett sokoldalúságával, hiszen elismert független író, alkalmazott és művész-illusztrátor. Itthon kiadott első kötetében, szókimondó szürreál-kisrealista-önboncolásában, a Barangolásokban papíron elénk vetíti maróan önironikus pszeudo-személyiségét. Hogy mennyire azonos önmaga kétdimenziós kivonatával, kiderülhetett a színpadi beszélgetésből kétezertizenötben a tizenegyedik képregényfesztiválon, de az interneten is sok anyag van a népszerű író-rajzolóról/-tól, többek közt Bayer Antal, a kiadó vezetőjének villáminterjúja az egykori fesztiválvendéggel.

Második kiadott „füzete” rögtönzéseket tartalmaz, körülbelül hetven sornyi hárompaneles, klasszikus stripet, melyet önmaga szórakoztatására vagy fesztiválok megrendelésére alkotott – derül ki a bevezetőből. A több vizuális stílusban is remek Wazem személyes képregényeihez látszólag egyszerű, emellett hatásos arculat járul. Felismerhető több, nem is tagadott hatás, esszenciája és egyéniesítése a modern szerzői képregénynek. Változatos helyzetekben változatos képkivágásokkal ábrázol… Kiket is?

Európa képregényes oldalán mindenki fesztiválról fesztiválra jár, egymásnak adják a művelődési házak és sportcsarnokok kilincsét, a pultot, a vándorceruzát, ez lehet az elképzelésünk A kulisszák mögöttet olvasva.

Itthon mindenki kapásból fel tudja sorolni saját brancsa tagjait, börzékről, hungarókról vagy fesztiválokról. Nem leszek sznob, van, aki conokra is jár. Több száz ember ismeri a másikat látásból évtizedek óta, kisebb-nagyobb csoportok egymással átfedésben. Aztán van, akik külföldre is jár, például DiegoConra minden évben, mert szereti vagy munkát szeretne, van, aki Bécsbe, Franciaországba, Szerbiába, és már vannak ott ismerősei.

A kulisszák mögött sziporkái számunkra, rendezvénylátogatók számára ismerős közegben játszódnak – a másik oldalról: a meghívott, szállodában lakó fesztiválvendég, a dedikáló, előadó, rajzoló szemszögéből. Ez a helyzet sem ismeretlen, a Nero Blanco Comix egyik korábbi kiadványa, a Goldgruberné és a műveszetelmélet elviszi a humort és stílust a falig, ami a képregényalkotók hányatott sorsát illeti.

Wazem műve inkább egy újabb csemege a mostanában kiadói lázban égő Nero Blanco pultján.

Vannak benne általánosan megérthető, átélhető poénok, helyzetek, úgy öt-hat kuncogásnyi (két tesztalannyal), műveltebb olvasóknak viszont igazi papír-sztárparádé. A vékonyka kötet személyes mélységei úgy jönnek ki, a kötés úgy alakulhat ki, ha a hazánkban egy-egy kötettel jelen lévő, és a füzetben szereplő szerzőket, mint Trondheim, Zep vagy Ptiluc (sokkal többen vannak) ismerjük, olvastunk tőlük, esetleg róluk szóló kulisszatitkok is érdekelnek minket.

A kiadó eddigi kötetei közt vannak nagyon erős kötetek, nagyobb nyilvánosságra áhítozó művek, jelen kiadványt egy szűkebb kor fogja – esetleg nagyon is – élvezni.

Lénárd László

A recenziós példányért köszönet a Nero Blanco Comix kiadónak.

Cím: A kulisszák mögött
Szerző(k): Pierre Wazem
Kiadó: Nero Blanco Comix
Ár: 2000 Ft
Formátum: füzet
Terjedelem: 40 oldal
Megjelenés: 2022.12.10.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu