Miért ne lehetne egy kacsa az Egyesült Államok elnöke?

Nem, most kivételesen nem Donaldról van szó.

2016-ban a Nero Blanco blog egy rövid listát állított össze azokról a szuperhősökről, akik a maguk univerzumában elindultak az USA elnöki székéért. A cikk a szuperhősökre* koncentrált, így egy fontos figura kimaradt a felsorolásból. (Illetve nem is egy, de ez most nem tartozik szorosan ide.) Howard, a kacsa az 1976-os választáson indult el. A Marvel-univerzumban!

Howard Steve Gerber figurája volt; egy más dimenzióból származó kacsa-szerű lény, aki a Man-Thing képregénysorozatban keveredett a „mi világunkba”, azaz a mainstream Marvel univerzumba, és a későbbiekben a leghőbb vágya az volt, hogy csendes, biztonságos, hétköznapi életet éljen itt megismert barátnőjével, Beverly-vel. Sajnos ez Howard kacsa-mivolta miatt mindenféle akadályokba ütközött…

A képregénysorozat szarkasztikus, társadalomkritikus hangvételének, egyedi ízének köszönhetően hamar roppant sikeressé vált. A havi képregényfüzetek mellett Howard kalandjait napilapok is közölték comic strip formátumban – ez utóbbi változatot is Gerber írta.

A hetvenes években – talán a leges-legismertebb sorozatok kivételével – jóval kevesebb szerkesztői elvárás kötötte meg a mainstream képregényírók kezeit. Az akkori alkotók** szerint még az olyan címeknek, is, mint Amerika Kapitány, csak két feltételnek kellett megfelelniük ahhoz, hogy a kiadó ne cserélje le az alkotói gárdát:

  • A képregényeknek leadási határidőre el kellett készülniük.
  • A füzeteket elegendően vásárolják ahhoz, hogy rentábilisak legyenek.

(Természetesen a Comics Code*** előírásainak is be kellett tartaniuk, attól függően, hogy azokat aktuálisan mennyire vette komolyan a képregényes világ. Ez a téma egy külön cikket érdemelne.)

Ez pont ideális felállás volt Gerbernek, aki nem volt híján mondanivalónak, amivel faltól-falig kitölthette a tág határok közé eső területet. Howard történeteiben mindent és mindenkit kifigurázott, aki a bögyében volt – legyenek azok vallási fanatikusok, újságírók vagy a populáris kultúra szereplői.

A Howard képregényújság 7. számában főhőseink egy fiktív párt (Az All-night Party. Érted, hahaha!) jelöltállító gyűlésére keverednek, ahol a párt vezetői felfigyelnek Howardra, és úgy döntenek, hogy őt indítják elnökjelöltjükként.

Ahogy a kacsa népszerűsége nő, úgy válik egyre több fizikai és verbális támadás célpontjává. A kampány közben a választók előtt felvázolt nézetei persze igen nagy átfedést mutatnak az író kedvenc témáival.

Bárhogy is viszonyuljon ezekhez az olvasó, azt mindenképp el kell ismerni, hogy Gerbernek legalább volt mondanivalója a Marvel univerzumon kívüli világ eseményeivel kapcsolatban, ami sajnos a cikk elején említett listán szereplő történetek írói közül nem mindenkiről mondható el.

Howard végül egy nyilvánvalóan hamis bizonyítékokra épülő lejárató újságcikk miatt bukja el az elnökséget. A ’70-es évek Amerikájában ilyesmi még megtörténhetett…

Mai szemmel nézve talán furcsának tűnhet az sztori felépítése: az egész kampány csupán egyetlen epizódja Howard és Beverly folyamatos, véget nem érő(nek szánt), abszurd utazásának Amerikán keresztül. Az események előtte és utána is nyaktörő tempóban követik egymást.

Az egész választásos történetszál sem egy képregényfüzet legelején kezdődik, hanem a 7. szám 6. oldalán, miután az előző részekben elindult, hasonlóan agyament sztori lezárásra kerül. Az elnöki kampány közepén kapunk egy szórakoztató, ám a cselekmény fősodra szempontjából irreleváns crossover-különszámot az Oltalmazók vendégszereplésével. A képregénykiadás mai viszonyai között mindez teljesen máshogy lenne felépítve.

Howard „kampányához” kapcsolódva a Marvel támogatói jelvényeket is küldött a rajongóknak. Stan Lee később azt állította, hogy „több ezer” polgár a valóságban is a kacsára szavazott – amit az amerikai választási rendszer lehetővé is tesz****. A helyzet viszont az, hogy nem valószínű*****, hogy Lee hozzájuthatott volna ilyen adatokhoz, de hát ő mindig is hajlamos volt a valóság kiszínezésére.

Vass Róbert

* Talán megjegyezhetjük, hogy a Gerber halála után, a Marvel Polgárháborúja idején megjelent Howard kacsa minisorozat egyik központi kérdése volt, hogy Howard szuperhősnek számít-e, szükséges-e magát szuperhősként regisztrálnia. Ez a sorozat elég jól sikerült.
A lista: neroblanco.blog.hu/ … /amerikai_elnokjelolt_es_elnok_szuperhosok
** polygon.com/ … /marvel-secret-empire-watergate-steve-englehart
*** wikipedia.org/ … /Comics_Code_Authority
**** wikipedia.org/ … /Write-in_candidate
***** cbr.com/howard-duck-presidential-campaign-1976/