Megtorló: Balfékek szövetsége (oldalelemzés)

A Marvel univerzumában nehéz érvényesülni. Csordultig van színes gúnyákban pofozkodó szuperhősökkel, akik rendíthetetlenül küzdenek az igazságért, esélyt sem hagyva a „hagyományos” bűnüldözés gyakorlására. Na jó, egyvalakitől még ők is tanulhatnak ezt-azt.
Frank Castle pályafutása 1974-ben kezdődött az Amazing Spider-Man lapjain. Fő tevékenysége az igazságosztás, személyes bosszú fűti a bűnözők ellen (családjával maffiózók végeztek), és ő –bűnüldöző kollégáival ellentétben- nem áll meg a gazfickók ártalmatlanításánál: pokolra küldi őket. Megtorol. Egyediségét pont ez adja, ő átlépi azt a bizonyos határvonalat, amit más hősök nem mernek, hiszen csak saját erkölcsi kódexe köti őt, a törvény betűje nem. Szorgalmas gyilkolászását a gengsztereken kívül több élharcos sem nézi jó szemmel. A Fenegyerek biztos nem, hozzá csatlakozik Pókember és Rozsomák szóban forgó történetünk kezdetén, hogy egyszer és mindenkorra véget vessenek Castle vérfoltos karrierjének. Címszereplőnk persze nem hagyja magát, fortélyt, aknavetőt és a felbőszült Hulkot is bevetve végül megússza a lúzerek haragját.

A Balfékek szövetségének írója az ír Garth Ennis, a modern comics kultalkotója, akinek olyan címeket köszönhetünk a Punisheren kívül, mint a Prédikátor vagy a Judge Dredd. Gyakran nevezik őt a képregények Tarantinójának is, elsősorban remek párbeszédei és a nyílt erőszakhoz való hangsúlyos vonzalma miatt. A hagyományos szuperhősöket nem becsüli sokra, ez kiderül már a címből is, a történet folyamán pedig Ennis a Megtorlót szó- és puskacsövéül alkalmazva következetesen porig alázza Pókemberéket. Ebben van segítségére honfitársa, John McCrea rajzoló, gyakori alkotótársa (az ipart is együtt kezdték, későbbi legemlékezetesebb közös szériájuk a Hitman). McCrea különösen ért az arcok, a mimika, ill. az író által előszeretettel alkalmazott, abszurdba hajló erőszak ábrázolásához. Mindkettőre jó példa a kiválasztott oldal.

A jelenet előzménye: a Balfékek szövetségének tagjai felkeresik Castle-t, és megadásra szólítják fel. Hősünk ekkor elmenekül, de tudja, hogy üldözői erősebbek nála, így csak akkor nyerhet, ha ő veszi át a kezdeményezést és csapdába csalja őket. Ennek érdekében különösen morbid eszközökhöz folyamodik, legelragadóbb húzását látjuk az alábbi helyzetben.

Az oldal rendkívül egyszerű felépítésű, mindössze négy panelból áll. Az elsőn egy verejtékező, remegő embert látunk egy oszlophoz kötözve, amint sorsáról faggatózik. Félelemtől eltorzult arca szinte már komikus (McCrea-t dicséri az ábrázolás). A felső függőleges perspektíva jelzi kiszolgáltatottságát, a sötétbe boruló háttér pedig azt mutatja, ő és foglyul ejtője egyedül vannak, itt aztán senki nem fog a megmentésére sietni. A Megtorló narrációjából megtudjuk, hogy Hell’s Kitchenben, vagyis a „Pokol konyháján” vagyunk, amit a város vezetése érthető okokból Clintonra változtatott. A második képkockán választ kapunk a reszkető férfi –valószínűleg piti bűnöző- kérdésére, az előtérben ugyanis megjelenik a rezzenéstelen arcú Castle és egy irtózatos vadászkés. A narráció arról győz meg minket, valami olyasminek leszünk szemtanúi, ami a környék régi nevéhez jobban illett volna. A harmadik panelen a leendő áldozat kétségbeesett könyörgését halljuk, miközben a recés élű kés közeledik hozzá. A szűkülő keret fokozza a fickón elhatalmasodó pánik érzetét. Az elbeszélőablak tanúsága szerint a Megtorló pontosan tudja, mit csinál, hideg fejjel küldi át a szerencsétlent a másvilágra, pusztán csak azért, hogy halálsikolyát a „Vörös Ördög”, a szuperérzékeny hallással rendelkező Fenegyerek is meghallja. Ezt már a negyedik panelból tudjuk meg, miközben a valamivel távolabbról mutatott, jótékony homályban zajló gyilkosságot (kibelezést) látjuk. Fröccsen a vér, a pórul járt bűnöző ordít, mi pedig megkapjuk az Ennis-féle Megtorló tökéletes esszenciáját: könyörtelen, érzéketlen és mindenképp eléri a célját.

Punisher-képregényt olvasni bűnös szórakozás: ugyan ki más merné mindazt megtenni, amit Castle a jó ügy érdekében véghezvisz? Senki más, csakis ő. Ezért szeretjük.

Kránicz Bence

A cikk eredetileg a Buborékhámozó 3. számában jelent meg.
A folyóirat korábbi számai beszerezhetőek a duplaklikk.hu weboldalon.
A Megtorló: Balfékek szövetsége megrendelhető a Fumax kiadó honlapján.