Magyarország a képregény európai szalonjában

‘A képregény európai szalonja” címmel tart nagyszabású közös rendezvényt több bukaresti kulturális intézet. Kezdeményezője a soros EU-elnök Belgium. Október 28-án nagy kiállítás nyílik a Bukaresti Nemzeti Színház galériájában, amelyen mi is képviseljük magunkat 30 oldalnyi képregénnyel. Az említetteken kívül Németország és Franciaország is részt vesz a november 21-ig tartó eseményen, amelynek a plakátját az az Alexandru Ciubotariu tervezi, aki tavaly az 5. képregényfesztivál vendége volt. (ÉN története címmel magyarul is megjelent egy kötete.) A szervezőbizottságban pedig kiemelt szerepet kap Dodo Nita, a Román Képregényszövetség elnöke, aki rendszeresen ellátogat Magyarországra, és ugyancsak tavaly írt monográfiát Rusz Líviáról. (Pletykák szerint a monográfia hamarosan olvasható lesz magyarul is.)

Bayer Antal értesülése szerint a rendezvény alatt minden hétvégén más és más külföldi vendégek látogatnak el Bukarestbe és tartanak előadásokat. Képviseletünkre rögtön a megnyitó után kerül sor. Október 29-én délután Bayer Antal tart előadást a magyar képregényről, míg 30-án Cserkuti Dávid tart workshopot. A harmadik külföldi vendég ezen a hétvégén a belga Olivier Grenson lesz.

A kiállítás anyaga két részből áll. Maguk a szervezők kérték, hogy a „jellegzetesen magyar műfajként” elkönyvelt irodalom adaptációkból mutassanak meg néhányat, és ezt kiegészítették pár modernebb feldolgozással is. A tárlat másik része pedig az Alfabéta-díjasokat mutatja be.

A kiállított rajzolók listája:
Adaptációk: Gugi Sándor, Korcsmáros Pál (2x), Zórád Ernő (2x), Sebők Imre, Sarlós Endre, Fujkin István, Fazekas Attila, Vass Mihály, Fritz Zoltán, Felvidéki Miklós, Lanczinger Mátyás, Graphit, Futaki Attila.
Alfabéta-díjasok: Odegnál Róbert, Fekete Imre, Marabu, Brazil, Vass Richárd, Cserkuti Dávid, Fazekas Attila, Gáspár Tamás, Kovács Péter, Haragos Péter, Kemenes Iván, Lakatos István, Szentgyörgyi Ottó, Ács Zsolt, Csordás Dániel.

További olvasnivalók:
Magyar képregény kiállítás

A magyar képregény története

Workshop: Cserkuti Dávid

A fesztivál hivatalos honlapja (román és francia nyelveken)