Magyarok a sci-fi és fantasy illusztrátorok legjobbjai között

Március 29-én hirdették ki azoknak a művészeknek a névsorát, akik bekerülnek az előző év legjobb sci-fi és fantasy-munkái közül tallózó amerikai kiadványba, a Spectrumba. Idén eddig példátlan módon hárman is képviselik Magyarországot: Havancsák Gyulát önálló munkával, Vass Richárdot és Tikos Pétert pedig közös alkotással válogatták be a nívós kiadványba. Erre korábban nem volt példa, hazánkból eddig csak a Boros Zoltán-Szikszai Gábor párosnak sikerült elnyernie a zsűri elismerését. Az alkotóknak szerkesztőségünk ezúton is gratulál!


Tikos Péter – Vass Richárd: King Kull

Cathy és Arnie Fenner az Underwood Books égisze alatt jelentetnek meg művészeti albumokat olyan nagyságoktól, mint például Frank Frazetta, de a legendás festőművészen kívül számtalan kortárs alkotóhoz fűzi őket baráti, illetve munkakapcsolat. 1994-ben adták ki először Spectrum névre keresztelt albumukat, mely tulajdonképpen egy antológia az aktuális évet megelőző év legjobb sci-fi és fantasy munkáiból. Ahogy a kiadvány alcíme is mutatja: The Best of Contemporary Fantastic Art. És valóban, a kötetekben olyan nevek szerepelnek, mint Boris Vallejo, Brom, Todd Lockwood, Donato Giancola, Rebecca Guay, James Jean, Todd McFarlane, Dave McKean, Android Jones, Kekai Kotaki, és még hosszan sorolhatnánk a nagyságokat.


Havancsák Gyula: Opera Diabolicus (borítóterv)

A munkákat több kategóriában csoportosítják: van, amelyben a könyvborítók, másikban a különféle sajtótermékekben megjelent illusztrációk, megint másokban képregények, koncept artok, szobrok szerepelnek. A kiadvány mára kultikussá vált; művészeti vezetők, kiadók, producerek forgatják nap mint nap tehetségekre vadászva, így nem csoda, hogy művészek ezrei törik magukat minden évben a világ minden tájáról, hogy beválogassák munkájukat. Ami nem is olyan egyszerű: évről évre változó összetételű szakavatott zsűri, a fantasztikus szcéna krémje, elismert művészek és a legnagyobb art directorok szelektálják a beérkezett pályázatokat. A zsűri tagjai között korábban szerepelt például Irene Gallo (a Tor Books art directora), Dave Dorman, Greg Manchess és Michael Whelan. Az idei év elején pedig a következők zsűriztek: Peter de Séve (művész), Jeremy Cranford (Senior Art Manager a Blizzard Entertainmentnél), Dawn Rivera-Ernster (a Tehetségkutatás és -Toborzás részleg igazgatója a Walt Disney Animation Studiosnál), Scott Gustafson (művész) és Jon Schindehette (Senior Creative Director a Wizards of the Coastnál).


Tikos Péter – Vass Richárd: The Star Rover

Hogy képet kapjunk az elbírálás procedúrájáról, érdemes megtekinteni az itt látható fotókat és videókat, melyek pár héttel ezelőtt készültek.
Ami nem látható, hogy ez csak a pályamunkák mintegy harmada: a Kansas City-béli Sheraton Hotelben található hatalmas teremben sűrűn elhelyezett asztalokat ugyanis idén háromszor pakolták újra az elbírálásra váró képekkel. A mindenkori zsűri tagjai pedig vérbeli profik, akik nem ismernek kompromisszumot, így az sem garancia a bekerülésre, ha valaki korábban már dolgozott egyikükkel-másikukkal, esetleg személyesen ismeri őket.


Havancsák Gyula: TYR

Idén a három magyar pályázó mindegyike bekerült, bár egyelőre nem tudják pontosan, mely munkákkal, mert mindhárman többet is beadtak. Tikos Péter az eredményről lapunknak azt írta: „…ez a lista igen impozáns, óriási és hihetetlen megtiszteltetés szerepelni rajta. Nagyon fontos mérföldkő az életünkben – olyan eredmény, amelyért sok éven keresztül dolgoztunk keményen, és most nagyon boldogok vagyunk.”

Forrás: hg.hu