Képregény-péntek a PIM-ben

Ma délután 16 órától képregényes program lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban Képregény-péntek a PIM-ben címmel.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Program:

16:00–17:00 Magyar képregényrajzolók Amerikában és Nyugat-Európában
Kerekasztal-beszélgetés.
Résztvevők: Németh Gyula (Criminal Macabre, Possessed), László Márk (Hellboy, Jim Henderson’s The Storyteller) és Farkas Lajos (Megváltás, Le Dernier dragon).
Néhány éve még szenzációszámba ment, mára azonban egyre gyakrabban hallani, hogy a legnagyobb európai és amerikai képregénykiadóknál jelennek meg magyar illusztrátorok rajzai. A brit
Dark Horse Comics, az amerikai Image Comics vagy a francia Delcourt gondozásában olyan címeken dolgoztak grafikusaink, mint a Hellboy, Conan, Severed, Criminal Macabre és a Jour J. Hogyan lesz egy magyar szobrászból a legnépszerűbb francia papírmozik illusztrátora, hogyan került kapcsolatba egy animációszakon végzett frissdiplomás Mike Mignolával, korunk egyik legkeresettebb képregényalkotójával? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a kerekasztal-beszélgetés során.

17:00–18:00 Képregénykiadás nálunk és más nemzeteknél
Kerekasztal-beszélgetés a képregénykiadás helyzetéről a leghozzáértőbb hazai szakértők részvételével.
Beszélgetés Bayer Antal (fordító, szerkesztő, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége első elnöke, a Nero Blanco Comix Kiadó vezetője), Lakatos István (író, illusztrátor, a Nimue Kiadó vezetője),
Varga Bálint Bánk (író, képregényalkotó) részvételével, Szekeres Nikoletta (kritikus, szerkesztő, kulturális szervező) moderálásával.
Sokszor hallhattuk már, hogy a képregénykiadás az egyik legbiztosabban veszteséges vállalkozás Magyarországon. A hazai képregényes kultúra három olyan képviselőjével beszélgetünk, akik mindig igyekeznek új perspektívába helyezni mindezt, miközben munkájukról, kedvenceikről, izgalmas vállalkozásaikról kérdezzük őket.

18:00–19:00 Nők a magyar képregényművészetben
Beszélgetés Kleinheincz Csillával, Szép Eszterrel és Tondora Judittal Szekeres Nikoletta moderálásával.
Mennyire férfias tevékenység a képregénykészítés Magyarországon? Vannak-e karakteres női alkotók és megjelennek-e speciális témák? A beszélgetés során felmerülő kérdések mellett az is szóba kerül, hogyan helyezhető mindez nemzetközi kontextusba, mi történik női képregény ügyben a világban?

19:00-19:30 Dedikálás, közönségtalálkozó
A kerekasztalbeszélgetések után képregényeit dedikálja Németh Gyula, László Márk, Lakatos István, Farkas Lajos, Varga Bálint Bánk és mások.

Az esemény Facebook oldala.